joi, august 21, 2008

Mai multe ONG-uri consideră că Mona Muscă nu mai are dreptul moral de a candida



Mai multe ONG-uri consideră că Mona Muscă nu mai are dreptul moral de a candida (Imagine: Mediafax Foto)
Mai multe organizaţii ale societăţii civile şi sindicate îi transmit Monei Muscă faptul că, potrivit Legii lustraţiei, nu are dreptul moral de a candida la alegerile parlamentare în următorii opt ani şi îi cer acesteia să răspundă public la o serie de întrebări, adresate în 2006 de Radu Filipescu.

"Având în vedere că aţi fost iniţiatoare a Legii lustraţiei adoptată de Senatul României în aprilie 2006, aţi fost deconspirată ca informator al Securităţii în august 2006 şi aţi avut demnitatea să vă autolustraţi, dându-vă imediat demisia din Parlament, aţi fost exclusă din Societatea Timisoara care v-a retras premiul pe care vi l-a acordat pentru promovarea Legii lustraţiei şi a «Proclamaţiei de la Timişoara», conform Legii lustraţiei pe care aţi iniţiat-o, şi pentru a nu transforma într-o farsă imorală demersurile dumneavoastră, în următorii 8 ani nu aveţi dreptul moral de a candida la alegerile parlamentare", se arată într-un apel către Muscă, lansat, joi, de 15 organizaţii şi sindicate.

Potrivit apelului transmis de Blocul Revoluţionarilor din 1989, semnatarii îi cer Monei Muscă să răspundă la o serie de întrebări, printr-o declaraţie scrisă pe proprie răspundere, întrebărilor pe care le-a adresat Radu Filipescu într-un articol publicat în "Revista 22", în 25 august 2006.

"Vă solicităm să binevoiţi să aveţi demnitatea de a răspunde public în cursul acestei săptămâni, printr-o declaraţie scrisă pe proprie răspundere, cunoscând prevederile art. 292 din Codul penal cu privire la falsul în declaraţii, întrebărilor pe care vi le-a pus fostul deţinut politic anticomunist Radu Filipescu, preşedintele Grupului pentru Dialog Social: Aţi colaborat cu nuclee din fosta Securitate şi după 1977 (anul în care aţi semnat angajamentul de informator al Securităţii?, Aţi colaborat cu nuclee din fosta Securitate şi după 1990?, A existat o coordonare în activitatea dumneavoastră cu aceste nuclee şi au existat complicităţi securiste dupa 1990?", se arată în aplel.

Organizaţiile semnatare doresc ca Mona Muscă să răspundă şi următoarelor întrebări: "În 1999, când a fost înfiinţat CNSAS, l-aţi propus «în cunoştinţă de cauză», din partea PNL, pe domnul Gheorghe Onişoru ca preşedinte al Colegiului pentru un mandat de 6 ani? Adică ştiind dinainte că misiunea acestuia va fi să împiedice din interiorul CNSAS deconspirarea securiştilor precum C.V.Tudor şi alţii, în primul rând poate chiar a dumneavoastră?".

Semnatarii apreciază că, răspunzând la aceste întrebari, Mona Muscă ar putea repara mult, chiar dacă nu tot, din greşelile trecutului.

"Aţi putea să apăreţi din nou între oamenii care au crezut în dumneavoastră. Ar fi printre puţinele dumneavoastră şanse, şi o şansă pentru noi", aşa cum consideră preşedintele Grupului pentru Dialog Social, Radu Filipescu.

Apleul este semnat de Asociaţia Adevăr şi Dreptate, Asociaţia 21 Decembrie 1989, Liga Studenţilor din Universitatea Bucureşti 1990, Consiliul Mondial Român, Blocul Naţional al Revoluţionarilor 1989, Asociaţia Copiilor Revoluţiei, Asociaţia Cives, Federaţia Naţională Omenia a Pensionarilor, Grupul văduvelor de eroi martiri, Federaţia sindicală "Solidaritatea - Virgil Săhleanu" a siderurgiştilor din România, Fundaţia Naţională a Revoluţiei din Decembrie 1989 - Timişoara, Sindicatul Solidaritatea al siderurgiştilor Galaţi, Sindicatul Solidaritatea Hunedoara şi Sindicatul ALRO Slatina.

Liderul PDL Neamţ, Gheorghe Ştefan, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că în urma unei discuţii pe care a avut-o cu Mona Muscă în cursul zilei de marţi, "în principiu" a convins-o să candideze într-un colegiu uninominal în judeţul Neamţ.

Politicienii democrat-liberali au exprimat opinii diferite faţă de susţinerea Monei Muscă de către PDL pentru obţinerea unui mandat în alegerile parlamentare. (MEDIAFAX)

Niciun comentariu: