vineri, august 22, 2008

Filme mute acompaniate de muzică, pentru prima dată în Bucureşti


Filme mute acompaniate de muzică, pentru prima dată în Bucureşti
Două filme mute din 1928, inspirate de povestirea horror a lui Edgar Allan Poe, "Prăbuşirea Casei Usher", au fost proiectate, joi, pe terasa Astrodom din Bucureşti, însoţite de acompaniament muzical, realizat de grupul Einuiea, şi versuri din Baudelaire, recitate de actriţa Crenguţa Hariton.

Cele două pelicule, una americană, realizată de James Sibley Watson şi Melville Webber, şi una franceză, semnată de Jean Epstein, au fermecat, timp de o oră şi jumătate, cei aproape 100 de spectatori aşezaţi la mesele de pe terasă.

Primul film proiectat a fost scurtmetrajul lui Watshon şi Webber, care a primit, în 2000, un premiu din partea National Film Preservation Board.

În sunete de instrumente exotice, imaginile fantastice ale peliculei s-au succedat rapid. Publicul a putut admira efecte speciale care sunt folosite şi în filmele de artă din prezent.

Cel de-al doilea film, "La Chute de la maison Usher", realizat de Jean Epstein, mai epic decât varianta americană a povestirii maestrului prozei fantastice şi horror, a fost realizat după o adaptare a lui Luis Bunuel, părintele suprarealismului cinematografic.

Pelicula spune povestea lui Allan (Charles Lamy), care îl vizitează pe Roderick Usher (Jean Debucourt) la Casa Usher. Roderick este înnebunit de durere deoarece soţia sa, Madeleine Usher (Marguerite Gance), suferă de o boală incurabilă.

Bărbatul pictează, în timpul acesta, un portret al soţiei sale, dar, cu fiecare trăsătură a femeii din tablou, Madeleine este din ce în ce mai slăbită. Roderick nu acceptă moartea soţiei sale şi astfel, în noaptea întunecată, Madeleine se întoarce.

Acompaniamentul ansamblului Einuiea, format din Cătălin Torsan (clarinet), Silviu Fologea (chitară, psalterium) şi Juan-Carlos Negretti (darbuka, percuţie), cărora li s-a alăturat chitaristul Claudiu Lobonţ, a însoţit momentele contemplative ale personajelor din timp, la fel ca şi poeziile recitate de actriţa Teatrului Nottara, Crenguţa Hariton.

Deoarece evenimentul a fost organizat pe terasa hotelului Residence, au existat şi probleme de sunet, publicul neputând distinge, iniţial, cuvintele versurilor baudelairiene.

Evenimentul a fost cea de-a cincea intervenţie de acest gen a ansamblului Einuiea, după cele de la Cluj (TIFF), Hunedoara (SOS Castelul), Braşov (Serbările Medievale) şi Mediaş (stagiunea Bisericii Evanghelice).

(MEDIAFAX)

3 comentarii:

pescarusul argintiu spunea...

Interesanta si inedita intiativa, nu poate decat sa ne bucure si sa ne incante perceptiile vizuale prin mangaieri auditive inspirate ! :)
Cheia reusitei este in corelare si sincronizarea secventelor de film cu pasajele muzicale, ca in orice actiune conjugata si luminata profesionist de spiritul de echipa...
The show must go on !

Bibliotecaru spunea...

Aţi fost la spectacol?

Unknown spunea...

Lu' Pescarusu :
Vai cata competenta !Lacrimez, ipocrizia degaja amoniac intotdeauna.
Pa' Pescarusule !