joi, august 14, 2008


Mariza îşi prezintă noul album la Festivalul Plai (Galerie Video)

Mariza îşi prezintă noul album la Festivalul Plai
Mariza, una dintre cele mai cunoscute cântăreţe de fado din Portugalia, îşi prezintă cel mai recent album, "Terra", în cadrul Festivalului Plai de la Timişoara, unde artista va susţine un concert, pe 13 septembrie.

Cea de-a treia ediţie a Festivalului Plai va avea loc în perioada 12 - 14 septembrie, la Muzeul Satului Bănăţean din Timişoara.

Albumul "Terra" a fost lansat de curând în Portugalia şi reprezintă o fuziune între mai multe stiluri, de la jazz şi flamenco, la fado. Invitaţi pe noul album semnat Mariza sunt, printre alţii, soliştii Concha Buika şi Tito Paris, precum şi pianistul Chucho Valdes.

De la lansarea în ţara natală a artistei, "Terra" a urcat direct pe primul loc în Top 30 Albums Portugalia, loc pe care se menţine deja de cinci săptămâni. Albumul este produs de Javier Limon şi va fi disponibil în Europa din 22 septembrie 2008.

Mariza, care a lansat primul său album de fado în 2001, "Fado em Mim", s-a făcut repede remarcată pe scena portugheză şi internaţională nu doar datorită imaginii sale - păr tuns scurt, blond platinat, ciorapi cu dungi colorate -, dar şi nevoii ei de mişcare şi, mai ales, melodiilor sale când grave, când vesele.

Născută în Mozambic, bunica sa i-a prezis cu mult timp înainte de a ajunge în Portugalia faptul că va ajunge o mare cântăreaţă.

Tânăra a crescut la Mouraria, cartier istoric din Lisabona, prin care au trecut multe nume mari ale fado-ului.

În anul 2000, ea era deja "revelaţia anului" şi "cea mai frumoasă voce de fado" din Portugalia.

În 2003, odată cu lansarea albumului "Fado Curvo", Mariza primeşte, din partea BBC, premiul pentru cea mai bună artistă europeană a anului.

La cel de-al treilea album, "Transparente", cântăreaţa portugheză se întâlneşte cu directorul artistic al celor mai mari muzicieni brazilieni, Jaques Morelenbaum, iar întâlnirea lor dă naştere unui fado metisat, cu tuşe sensibile.

La prima ediţie, din 2006, a Festivalului Plai, muzica a avut ritmuri de jazz şi influenţe tradiţionale din culturile lumii.

Astfel, pe scena Plai au urcat pe rând Al Di Meola şi Gumbi Ortiz, Mircea Florian şi Shukar Collective, Agbeko Cultural Group, Blazzaj, Dixie Krauser Band, Eldad Tarmu Jazz Ensemble, Funky Train şi Nataşa Milosavljevic, trupe româneşti, rrome, sârbeşti, percuţionişti şi dansatori africani, mari cântăreţi de jazz americani, artişti israelieni etc.

Pentru acest an, printre artiştii care vor concerta în cadrul festivalului, se numără AlJawala din Germania, Alvik din Cehia, Fanfara Ciocârlia, Pannonia Allstars Ska Orchestra (PASO) şi formaţia Tarhana (Olanda). Festivalul Plai se va încheia cu un spectacol de dans contemporan al trupei poloneze NN, interpretat de artiştii Wojciech Kapron şi Ryszard Kallinowski ai Teatrului de Dans din Lublin.



Cineva mi-a oferit această schiţă pe care am îndrăgit-o foarte mult:

(http://artedalili.blogspot.com/)

Niciun comentariu: