duminică, august 17, 2008

Ziua independenţei în India


Steag IndiaIndia este un stat federal, cu capitala la New Dehli. Denumirea oficială este Uniunea Indiană. Uniunea este formată din 28 state şi 7 teritorii unionale. India este o ţară în curs de dezvoltare, cu economie de piaţă stabilă, recunoscută de OMC, în care statul încă mai păstrează controlul în anumite sectoare.

Forma de guvernământ este republica, condusă de un preşedinte. La nivelul statelor există guvernatori, numiţi de guvernul central. Sistemul administrativ este format din Guvernul Federal, condus de primul ministru şi guvernele celor 28 state şi 7 teritorii unionale, conduse de câte un ministru şef. Parlamentul indian este bicameral (camera superioară - Rajya Sabha şi camera inferioară - Lok Sabha). La nivelul statelor şi teritoriilor există parlamente, de regulă, cu o singură cameră (Adunare Legislativă).

Sistemul judecătoresc se compune din Curtea Supremă, Înalte Curţi şi Tribunale locale. Există şi tribunale administrative şi ale consumatorilor. Conform Constituţiei, limba oficială este limba hindi, în scrierea devanagari. Limba engleză a fost păstrată ca limbă oficială de lucru, iniţial pentru o perioadă de 15 ani, iar ulterior, prin amendarea Constituţiei, pentru o perioadă nedeterminată. Există alte 15 limbi statale. Moneda naţională este rupia indiana (curs actual cca. 45 rupii / dolarul SUA). Ziua naţională este 26 ianuarie (adoptarea Constituţiei). Capitala federală este New Delhi. Oraşul Delhi are statut de teritoriu unional - Delhi Capital Territory.

Harta india

India, oficial Republica India, este o ţară în sudul Asiei. India se află pe locul 7 în ierarhia ţărilor după suprafaţă, pe locul doi după numărul locuitorilor şi este democraţia cu cei mai mulţi locuitori. India are o coastă cu o lungime de şapte mii de kilometrii, şi graniţă cu Pakistan la vest, Nepal, Republica Populară Chineză şi Bhutan la nord-est, şi Bangladeş şi Myanmar la est. În Oceanul Indian, ea este adiacentă cu naţiunile insulare Sri Lanka, Maldive şi Indonezia.

Cămin al civilizaţei hinduse a văii, centru al importante drumuri comerciale şi vaste imperii, India a jucat un rol major în istoria umanităţii. Brahmanismul, Hinduismul, Sikhismul, Budismul şi Jainismul îşi au originea în India, în timp ce Islamismul şi Creştinismul se bucură de o bogată tradiţie aici. Colonizată ca parte a Imperiului Britanic în secolul nouăsprezece, India şi-a câştigat independenţa în 1947 ca naţiune unificată după un efort susţinut depus în această direcţie. Populaţia ţării, vieţuitoarele, aspectul geografic şi sistemul climatic sunt printre cele mai diversificate din întreaga lume. Este ţara de origine a piperului.

India este victima atacurilor teroriste de multe decenii. Aceste acţiuni au la bază, în special disputele religioase dintre musulmani şi hinduşi. Periodic se produc atacuri teroriste în diferite locuri din ţară, inclusiv în oraşele mari: Delhi, Mumbai, Bangalore, Hyderabad şi altele.

Riscul atacurilor teroriste se menţine relativ ridicat în întreaga ţară, fără a se putea spune că ţinta lor sunt turiştii străini. Autorităţile indiene deţin capacitatea de a preveni şi împiedica astfel de atacuri, dar ele sunt imprevizibile şi se manifestă sub numeroase forme: atacuri cu bombe, răpiri de persoane sau atacuri armate. (AMOS News)


Ziua naţională a Indiei este sărbătorită pe data de 26 ianuarie şi celebrează "Proclamarea republicii India". De multe ori această zi naţională este confundată cu ziua independenţei, 15 august.


Oraşe Mari:[63] MumbaiDelhiBangaloreKolkataChennaiAhmedabadHyderabad • (others)

Imagine:Flag of India.svg
Imagine:Emblem of India.svg
Deviză: Satyameva Jayate
Sanskrită:
/sətyəmeːvə ɟəjəteː/
(Doar adevărul învinge)
Capitală New Delhi
28°34′ N 77°12′ E
Oraş principal Mumbai (Bombay)
Limba oficială limba hindi, limba engleză şi alte 21 de limbi
Sistem politic Republică federală
- preşedinte Pratibha Kumari Patil (din 25 iulie 2007
- prim-ministru Dr. Manmohan Singh
Independenţă 15 august 1947
Suprafaţă
- Total 3,287,590 km² km² (7)
- Apa (%) 9.56
Populaţie
- {{{an}}} 1,112,225,812 (est. 2006) loc. (2)
- Densitate 329/km² loc./km² ({{{Densitate-loc}}})
PIB {{{PIB_PPC_an}}}
- Total $$3.678 trilioane ($3400º)
- Per capita $$3400
Monedă rupia
Fus orar UTC + 5:30
Domeniu Internet .in
(WIKIPEDIA)

2 comentarii:

Anonim spunea...

Mii de multumiri pentru aceste informatii si pentru efortul depus in general pe acest site.

Bibliotecaru spunea...

Mă bucur dacă vă sunt de folos.