sâmbătă, august 16, 2008

Expoziţie Cucuteni-Tripolie, la Vatican


În perioada 16 septembrie - 30 octombrie, la Palatul Cancelariei Vaticanului, va avea loc expoziţia "Cultura Cucuteni - Tripolie, străveche civilizaţie a vechii Europe".

Este pentru prima dată, în cei 125 de ani de la descoperirea civilizaţiei Cucuteni, când se realizează o astfel de expoziţie care acoperă întreg arealul în care această straveche civilizaţie s-a manifestat.

cucuteni2

În expoziţie vor putea fi văzute vase şi obiecte provenind din Ucraina, Republica Moldova şi România. Aportul României la această manifestare este cu totul deosebit având în vedere că vor fi expuse 430 de piese aparţinând patrimoniului românesc. Ucraina va expune 170 de piese iar Republica Moldova, 43.

Din cauza unor disfuncţionalităţi apărute pe parcursul organizării acestui eveniment, Ministerul de Externe al României ş-a retras din susţinerea şi organizarea expoziţiei. Acest lucru va face pe afiş partea românească să nu poată pune pe afiş stagul României. Ceea ce va avea drept consecinţă şi absenţa de la eveniment a oficialilor români. Surse ne informează că la vernisaj va fi prezent preşedintele Ucrainei, Viktor Iuşcenko, cunoscut colecţionar de piese din Cucuteni-Tripolie.

Expoziţia a fost realizată la iniţiativa preşedintelui Fundaţiei Cucuteni pentru Mileniul III, Romeo Dumitrescu, cu sprijinul financiar şi logistic al Ministerului Culturii şi Cultelor. (Gabi Simon - AMOS News)

2 comentarii:

Anonim spunea...

Pentru mine ramine o enigma faptul ca niste oameni ai neoliticului au reusit sa ajunga la o asemenea armonie geometrica si coloristica ...

Bibliotecaru spunea...

Între timp omenirea a învăţat multe lucruri, dar simţul esteticului nu provine din ştiinţă, deci este tot cam ca la început. Singura deosebire este că acum avem o tehnologie superioară şi mai puţin timp să observăm arta.