vineri, august 15, 2008

Inteligenţe decapitate


http://www.istockphoto.com/file_thumbview_approve/321683/2/istockphoto_321683_rooster_with_its_head_on_the_block.jpg
Când eram un mic puşti, am mers undeva la ţară, şi, pentru că ţăranii sărbătoresc venirea cuiva de la oraş, s-a tăiat un cocoşel. La început s-a făcut o mică groapă, apoi s-a alergat după cocoşel (era în plus în gospodărie, probabil), s-a prins cocoşelul, i-au răsfirat aripile. Talpa de cauciuc de la cizmele de gumă stătea aşezată pe penajul uşor jumulit. Talpa stângă pe aripa stângă, talpa dreaptă pe aripa dreaptă. Apoi cuţitul, ascuţit înainte cu foarte multă grijă, a decapitat cocoşelul. Am privit cum ochii cocoşului deveneau imobili şi sticloşi, apoi la trup care se zbătea împroşcând cu sânge groapa săpată. La un moment dat aripile au alunecat de sub cizmele de cauciuc şi s-au eliberat. Trupul cocoşelului a început să alerge prin curte într-un spectacol sumbru, împroşcând totul cu sânge.

Nicolăescu: Între PNL şi PDL ar putea exista "o apropiere"
Nicolăescu: Între PNL şi PDL ar putea exista
Liderul liberal Eugen Nicolăescu a declarat, vineri, ziariştilor din Târgu Mureş, că în opinia sa personală între PNL şi PDL va putea să existe "o apropiere" după alegeri, însă PDL trebuie să admită faptul că "se comportă urât" cu liberalii la presiunea preşedintelui Băsescu.

În opinia liderului liberal, ar fi "o greşeală" şi "total nedemocratic" "ca PNL să impună PDL să se lepede de Boc sau de alţii".

Nicolăescu a spus, însă, că PDL trebuie să se distanţeze de preşedintele Traian Băsescu şi să recunoască faptul că "s-a comportat urât cu PNL" la presiunea acestuia, pentru ca între cele două partide să mai poată fi vorba de o apropiere. El a spus, însă, că nu-i plac imixtiunile în viaţa altor partide, precum condiţionarea debarasării acestora de anumiţi lideri, pentru că acesta nu e un procedeu democratic.

"Nu cred că şi PNL trebuie să procedeze ca PDL. Aţi văzut că de fiecare dată PDL-ul prin exponenţii lui încearcă să sugereze că s-ar putea apropia de PNL dacă ar dispărea din fruntea PNL Tăriceanu şi alţi câţiva. Ceea ce cred că este o greşeală fatală pentru un partid politic sau pentru politicieni, care încearcă să schimbe structura de conducere a unui partid politic, prin imixtiune şi prin factori extreni. Aşa ceva este total nedemocratic şi cred că PNL nu poate să facă o asemenea greşeală, să impună PDL-ului să facă acelaşi lucru, să se lepede de Boc sau de alţii ca Boc", a spus Nicolăescu.

El a adăugat că personal crede că între PNL şi PDL va putea să existe "o apropiere" după viitoarele alegeri, în funcţie de scorul electoral pe care îl va obţine fiecare partid în parte, însă "PDL ar trebui să recunoască faptul că a încercat, la presiunea lui Traian Băsescu, să distrugă PNL" şi "a şi reuşit o bucăţică, luând o parte din liberali sau din cei care au fost reprezentativi, la un moment dat, pentru liberalism".

"Au făcut un alt partid şi s-au unit cu el. Deci cred că PDL va trebui să recunoască cinstit că a încercat să facă acest lucru şi atunci cred că toată lumea ar şti despre ce este vorba şi toate frustrările acumulate între cele două partide s-ar putea atenua. Şi măcar ştiind pe ce poziţie te afli poţi să continui o acţiune comună", a spus Nicolăescu.

Acesta a insistat că este nevoie ca PDL să recunoască că "la presiunea lui Traian Băsescu s-a comportat urât cu PNL", ceea ce înseamnă implicit că s-ar distanţa de Traian Băsescu şi şansele de reuşită a apropierii PDL-ului de PNL ar fi mult mai mari.

Nicolăescu s-a declarat convins că PNL va obţine un scor electoral bun, datorită guvernării foarte bune, dar că realizează că procentele sale nu vor fi suficiente pentru a guverna singur.

"Nu-i suficient să luăm noi 22, 23, 20 la sută, trebuie să ştim cu cine ne aşezăm la masă ca să discutăm. Sigur, logic este să te aşezi cu cei cu care crezi că programul de guvernare poate fi făcut, cu cât mai mult principiile, valorile sunt mai apropiate. E firesc să fie aşa. Cel puţin după aparenţe şi după teorie, PDL-ul ar trebui să fie mai aproape de noi. Şi atunci sigur că ar trebui să ne gândim mult mai bine că împreună cu PDL-ul ar trebui să guvernăm. Dar cu aceste două condiţii, pentru că altfel colegii noştri vor refuza să stea la masă cu un asemenea partid", a spus Nicolăescu.

Întrebat dacă exclude vreo variantă de alianţă postelectorală a PNL, în vederea formării noului guvern, Nicolăescu a răspuns negativ. El a subliniat, însă, că în acest moment crede că "sunt două partide mari alături de PNL, care pot cu adevărat să stea la masă şi să discute o eventuală guvernare".


PNL-ul ar vrea cu PD-L-ul, dar fără Traian Băsescu. PD-L-ul ar vrea cu PNL-ul dar fără Tăriceanu. PNL-ul şi PD-L-ul nu pot fi împreună decât ca două găini decapitate alergând besmetic prin curte şi împroşcând peste tot cu sânge.

Niciun comentariu: