vineri, august 15, 2008

"Un bărbat urmăreşte o femeie", prezentat în premieră la Anonimul


"Un bărbat urmăreşte o femeie", seria de şapte scurtmetraje realizate de şapte regizori români tineri, a fost prezentată, în prezenţa autorilor, în premieră, joi seară în cadrul Festivalului Anonimul, care are loc între 11 şi 17 august la Sfântu Gheorghe, transmite trimisul MEDIAFAX.

Filmul, care prezintă misterul feminin în diferite maniere, a fost primit cu destulă reticenţă de către public.

Producătorul Gabriel Achim, care semnează unul dintre scurtmetraje, a mărturisit, de altfel, în cadrul sesiunii de întrebări şi răspunsuri de după proiecţie, că este prima dată când cei şapte regizori îşi văd proiectul în întregime.

"Acum zece minute s-a făcut ultima casetă şi nu ne-a plăcut", a mărturisit regizorul, moment în care şi alte persoane din public au strigat: "Se vede!". Achim a mărturisit spectatorilor că proiectul "Un bărbat urmăreşte o femeie" a fost realizat într-o perioadă în care "toată lumea era stresată".

"Am crezut că putem face un pproiect în care să ne putem întâlni, în care să putem să ne jucăm, dincolo de stresul premiilor", a adăugat Achim, care a mai menţionat că proiectul va continua cu "O femeie urmăreşte un bărbat", ce va fi o serie de lungmetraje realizate de regizori femei.

Cele şapte scurtmetraje, semnate de Ciprian Alexandrescu, Alexandru Mavrodineanu, Ivo Baru, Cătălin Leescu, Paul Manolescu, Sorin Damian şi Gabriel Achim, reunite în proiectul "Un bărbat urmăreşte o femeie", descriu misterul feminin văzut prin ochii bărbaţilor.

Ipostazele feminine surprinse în acest colaj sunt extrem de diferite: o tânără părăsită îşi uită portofelul într-un bar, prilej pentru barman să o urmărească prin Bucureşti, un medic oftalmolog urmăreşte o tânără pentru ochii ei frumoşi, iar un bărbat însoţeşte permanent o emigrantă pe bulevardele Parisului.

Astfel, cele şapte scurtmetraje sunt "Dreamer", "Mariam", "Pierdut la spate", "Nuanţă rară", "Încă cinci minute" şi "Trei", "Fata de aur".

Proiecţia filmului "Un bărbat urmăreşte o femeie" a fost precedată de un concert Mircea Vintilă şi de proiecţia filmului "Boogie", de Radu Muntean.

Festivalul continuă vineri cu "Lemon Tree" de Eran Riklis (Israel, 2007) şi "Help Me Eros" de Lee Kang Sheng (Taiwan, 2007), ambele încluse în competiţia de lungmetraj, cu un calup de scurtmetraje şi cu două filme din cadrul programului paralel "Actori în spatele camerei", "Spiritul/ The Spirit" de Joseph Fiennes (Marea Britanie, Rusia, 2007) şi "Deficit" de Gael Garcia Bernal (Mexic, 2007).

Din cadrul aceluiaşi program mai fac parte "Dealbreaker", în regia lui Gwyneth Paltrow şi Mary Wigmore (SUA, 2005), "Room 10", în regia lui Jennifer Aniston şi Andrea Buchanan (SUA, 2007), "Green Porno" de Isabella Rossellini (SUA, 2008), "Dispărută fără urmă/ Gone Baby Gone", de Ben Affleck (SUA, 2007) şi "În sălbăticie/ Into the Wild" de Sean Penn (SUA, 2007). Scurtmetrajele regizate de Paltrow, Aniston, Rossellini şi Affleck au fost proiectate luni, în deschiderea festivalului.

Un alt program paralel al festivalului, "Eco Docs" reuneşte peliculele "Inima mea biodegradabilă/ My Biodegradable Heart" de Dana Adam Schapiro (SUA, 2007), "Flow: din dragoste pentru apă/ For Love of Water" de Irena Salina (SUA, 2008) şi "O realitate mult prea fierbinte/ Too Hot Not to Handle" de Maryann De Leo şi Ellen Goosenberg Kent (SUA, 2006).

În secţiunea de lungmetraje concurează şapte filme. Pe lângă peliculele din Taiwan şi Israel au fost incluse "The Wave/ Die Welle" de Dennis Gansel (Germania, 2008), "Egg", în regia lui Semih Kapanoglu (Turcia), "Boogie" de Radu Muntean (România), "Silent Light" de Carlos Reygadas (Mexic) şi "It's Hard to Be Nice" de Srdjan Vuletic (Bosnia).

Festivalul are, începând de anul acesta şi o secţiune competitivă de scurtmetraj, care reuneşte 72 de filme, dintre care 20 sunt româneşti. Printre scurtmetrajele româneşti din competiţie se numără "Ştii tu" de Liviu Marghidan şi "Interior. Scară de bloc" de Ciprian Alexandrescu.

Premiile festivalului vor fi decernate sâmbătă.

Niciun comentariu: