luni, august 18, 2008

Boc nu vrea un guvern cu PSD, iar PNL poate fi un aliat, dar fără Tăriceanu



Boc nu vrea un guvern cu PSD, iar PNL poate fi un aliat, dar fără Tăriceanu (Imagine: Mediafax Foto)
Liderul PDL, Emil Boc, a declarat, luni, că, dacă democrat-liberalii nu vor avea majoritate, mai au soluţiile guvernului minoritar, a cooptării UDMR şi a unei alianţe cu un PNL fără Călin Popescu Tăriceanu, varianta unei coaliţii cu PSD fiind exclusă.

"Soluţia noastră este să obţinem un procent care să ne permită să guvernăm singuri România. Dacă această soluţie nu va fi posibilă, sunt mai multe alternative: guvern minoritar, cooptarea UDMR şi a celorlalte minorităţi şi, în ultimă instanţă, PNL poate fi un aliat atâta vreme cât nu discutăm cu Călin Popescu Tăriceanu şi gaşca care s-a făcut vinovată de excluderea PDL de la guvernare şi de trădarea electoratului Alianţei D.A.", a anunţat Emil Boc.

El a mai spus că nu ia în calcul PSD pentru o eventuală guvernare.

"Ne-am orienta spre un partid apropiat cât de cât doctrinar şi ideologic de noi", a arătat liderul PDL.

Emil Boc: Nu avem motiv să-i refuzăm candidatura Monei Muscă
Mona Muscă (Imagine: Mediafax Foto)
Liderul PDL, Emil Boc, a anunţat, luni, că Mona Muscă figurează pe lista propunerilor de candidaţi la alegerile parlamentare în judeţul Neamţ şi că el a încercat să o contacteze la momentul scandalului de poliţie politică al acesteia, dar că numărul ei de telefon nu mai era valabil.

"Mona Muscă figurează printre propunerile înaintate de judeţul Neamţ. Personal cred că nu avem niciun obstacol şi niciun motiv să-i refuzăm candidatura. Aşteptăm ca Mona Muscă să îşi manifeste voinţa în acest sens", a spus Emil Boc.

Întrebat dacă Mona Muscă vrea să candideze, Boc a răspuns că nu a avut nicio discuţie cu aceasta. "Am sunat-o de câteva ori, numărul ei de când era deputat nu mai era valabil. Am încercat să o contactez atunci, în momentul când avea probleme", a explicat preşedintele PDL.

El a completat că Muscă a greşit pentru că "nu a mers transparent până la capăt", dar că şi-a ispăşit o mare parte a acestei greşeli.

"Şi-a ispăşit o bună parte din greşeala de a nu recunoaşte încă din primul moment că nu a făcut nimic rău în esenţă. Că a căzut în acea capcană, a plătit suficient", a spus Boc.

Preşedintele PDL Neamţ, Gheorghe Ştefan, a declarat, vineri, că fostul deputat Mona Muscă este aproape convinsă să candideze într-un colegiu electoral în judeţul Neamţ.

"Eu am trecut-o pe lista posibililor candidaţi la aceste alegeri, iar membrii biroului de la Neamţ nu au avut nimic de obiectat. În proporţie de 60 la sută este lămurită, dar are câteva rezerve nejustificate peste care trebuie să treacă", a declarat liderul PDL Neamţ.

Stolojan: Nu candidez, dar mă mai gândesc
Stolojan: Nu candidez, dar mă mai gândesc (Imagine: Mediafax Foto)
Prim-vicepreşedintele PDL Theodor Stolojan a declarat, luni, că nu va candida la alegerile parlamentare, pentru că nu-şi schimbă opţiunea "de pe o zi pe alta", dar, la insistenţele ziariştilor, a admis că se mai gândeşte dacă va candida.

Întrebat de jurnalişti, după şedinţa BPN al PDL, dacă va candida la alegerile parlamentare, Theodor Stolojan a răspuns ferm: "Nu. Nu. Credeţi că mă schimb aşa, de pe o zi pe alta?".

Jurnaliştii au insistat, întrebându-l pe Stolojan dacă nu cumva se mai gândeşte dacă va candida.

"Aţi spus că vă mai gândiţi. Vă mai gândiţi?", a fost întrebat prim-vicepreşedintele PDL, care a răspuns franc: "Mă mai gândesc".

Răspunsurile lui Stolojan au fost completate de liderul PDL, Emil Boc: "Deciziile finale cu privire la candidaturi le vom lua în septembrie".

Preşedintele PDL a spus că până la 1 septembrie se vor analiza propunerile de candidaturi de către membrii comisiei de organizare a alegerilor, împreună cu liderul filialei respective şi cu responsabilul BPN pe judeţ.

Boc a mai spus că BPN va valida în septembrie listele de candidaţi.

Boc: Modificarea Constituţiei, un moft al PSD
Boc: Modificarea Constituţiei, un moft al PSD (Imagine: Mediafax Foto)
Liderul PDL, Emil Boc, a declarat, luni, că România nu îşi poate permite să intre în procesul modificării Constituţiei doar pentru "un moft" al PSD şi că eliminarea imunităţii guvernamentale se poate realiza prin modificarea legii răspunderii guvernamentale.

Emil Boc a precizat că propunerea PSD de modificare a Constituţiei în sensul eliminării imunităţilor demnitarilor este "un joc de imagine, o petardă politică" al cărei scop este de a abate atenţia publică de la scandalul Năstase-Mitrea.

"Obiectivul zero este ca justiţia să nu ajungă la ei. Nu-i credem că peste noapte s-au transformat din îngeri în demoni", a spus Boc.

El a susţinut că legea fundamentală nu se modifică punctual, ci pe un "ansamblu de instituţii corelate".

"Nu ne putem permite să intrăm într-un asemenea proces, cu consecinţe inclusiv financiare, pentru un moft al PSD. Se poate ajunge la renunţarea imunităţii guvernamentale fără modificarea Constituţiei, doar prin modificarea legii răspunderii ministeriale", a spus Emil Boc.

Liderul PDL nu a făcut nicio precizare referitoare la eliminarea imunităţii preşedintelui României, prevăzută de propunerea PSD, împreună cu eliminarea imunităţii parlamentarilor şi a membrilor Guvernului.

Boc a amintit că democrat-liberalii au anunţat deja că vor depune în toamnă un proiect de lege pentru modificarea legii răspunderii ministeriale, astfel încât Senatul, Camera Deputaţilor şi şeful statului să ia act şi să încuviinţeze solicitarea Parchetului privind începerea urmării penale.

Emil Boc a arătat că Parlamentul poate înfiinţa, de asemenea, o comisie de specialitate sau o comisie de anchetă, care să voteze aprobarea solicitării de începere a urmăririi penale, dar că, numai în cazurile reţinerii, arestării, percheziţiei unui parlamentar să fie nevoie de încuviinţarea Parlamentului.

Preşedintele PSD Mircea Geoană a anunţat, duminică, într-o conferinţă de presă, că PSD va propune, la începutul sesiunii parlamentare, un proiect de lege privind modificarea Constituţiei în sensul eliminării oricărei forme de imunitate pentru preşedinte, membrii Guvernului şi parlamentari.

Niciun comentariu: