duminică, august 17, 2008

Imagini din cel mai recent film al lui Krzysztof Zanussi, proiectate la Anonimul



Imagini din cel mai recent film al lui Krzysztof Zanussi, proiectate la Anonimul
Regizorul Krzysztof Zanussi, preşedintele juriului de lungmetraj de la Festivalul Anonimul, a vorbit, sâmbătă, într-o prelegere, despre filmele pe care le-a realizat, în cadrul evenimentului fiind proiectat "în premieră mondială" şi un fragment din cea mai recentă peliculă a sa, "Serce na dloni".

Scenaristul, regizorul şi producătorul Krzysztof Zanussi a participat, sâmbătă, la o prelegere organizată la Sfântu Gheorghe, în cadrul Festivalului Anonimul (11-17 august).

La discuţii au luat parte şi Eugen Şerbănescu, preşedintele Centrului Naţional al Cinematografiei, Horia-Roman Patapievici, preşedintele Institutului Cultural Român, actriţa Laura Vasiliu şi criticii de film Magda Mihăilescu şi Irina Margareta Nistor.

Krzysztof Zanussi a vorbit despre filmele sale, precizând că cea mai provocatoare acţiune pentru el este scrisul, însă, pentru a scrie o poveste bună, orice creator trebuie să ţină cont de punctul de vedere pe care îl are faţă de subiectul pe care îl abordează.

"Europa este din ce în ce mai dezorientată, cel puţin în ceea ce priveşte punctul de vedere. Suntem obişnuiţi să spunem poveşti dar în prezent este greu să mai spunem poveşti, din cauză că se schimbă punctul de vedere la jumătatea poveştii. În prezent este greu să faci diferenţa între bine şi rău în film", a afirmat Zanussi.

"Europa are o mare problemă cu identitatea sa în viitor. Ştim care este visul american, dar oare care mai este visul european acum?", s-a întrebat cunoscutul regizorul.

El a remarcat cât de dificil este pentru un artist să atragă atenţia publicului.

"Acum este mai greu să atragi atenţia oamenilor. În lumea contemporană sunt destule resurse dar o resursă s-a terminat... atenţia umană. Aceasta este cea mai mare provocare... să atragi atenţia umană", a mărturisit Zanussi, care a adăugat că nu ţine neapărat ca filmele sale să fie văzute doar în cinema.

"Dacă filmul meu vă atrage atenţia pentru un timp şi îl vedeţi pe ecranul unui telefon mobil, eu sunt mulţumit", a susţinut regizorul.

În timpul prelegerii au rulat fragmente din trei dintre filmele regizorului, "Life as a Fatal Sexually Transmitted Disease" (2000), "Suplement" (2002) şi, în "premieră mondială", "Serce na dloni" (prevăzut să fie lansat în 2009).

Cel mai recent film al cineastului spune povestea unui oligarh rus, care suferă de inimă şi urmează să se supună unui transplant. Acesta întâlneşte un tânăr care doreşte să se sinucidă dar, pentru că este foarte neîndemânatic, trebuie să fie ajutat de gărzile de corp ale afaceristului, pentru ca inima tânărului să îi fie transplantată oligarhului.

"Acest film a fost o coproducţie cu Ucraina, deoarece a trebuit să importăm oligarhi de acolo. Noi nu avem aşa ceva", a glumit Zanussi.

"Am avut privilegiul de a lucra cu personaje interesante. Acum suntem asaltaţi de seriale TV care exploatează toate fenomenele narative. Banalizarea narării este problema de azi (...) Mă întreb dacă, în lumea din prezent, putem vorbi de probleme mai sofisticate în film. Eu cred că putem şi, personal, am făcut acest lucru", a mai spus regizorul.

Zanussi a discutat şi despre dificultatea de a continua crearea de filme, ca regizor.

"În profesia noastră, când ai o ratare, renunţi. Să continui este foarte greu. Şomajul este o situaţie normală pentru noi. În această lume idealiştii nu au o viaţă foarte uşoară", a mărturisit cineastul, care a adăugat că, într-o anumită măsură, filmele sunt, pentru el, o metodă de a-şi clarifica gândurile.

"Este totuşi o terapie prea scumpă", s-a plâns cineastul.

"Cu filmele mele am încercat, de asemenea, să trec peste timiditatea mea. Timiditatea nu este un lucru bun, nu este acelaşi lucru cu modestia. Timizii sunt egocentrici, se tem că cei din jur îi vor judeca. Aşa că, vă rog, deranjaţi-mă cu complexele voastre", s-a adresat Krzysztof Zanussi persoanelor care au participat la prelegere.

Zanussi a mărturisit că schimbarea de la un regim totalitar nu i-a schimbat în mod dramatic existenţa artistică, remarcând faptul că filmele poloneze realizate în perioada comunistă au succes de public.

"Ca producător vând filme pe care le-am realizat în perioada comunistă şi le vând pe bani buni", a spus Zanussi, precizând că doreşte să realizeze, cât mai curând, o producţie de proporţii mari.

Posesor al unui Leu de Aur şi al unei nominalizări la Globurile de Aur, Krzysztof Zanussi este considerat unul dintre deschizătorii de drumuri ai cinematografiei poloneze, cu pelicule precum "Anul soarelui liniştit" (1984).

Niciun comentariu: