joi, august 21, 2008

"Părintele" fotojurnalismului modern, aniversat la Paris



Fundaţia Henri Cartier-Bresson organizează, în perioada 10 septembrie - 21 decembrie, la Paris, o expoziţie de fotografie, două colocvii şi lansări de carte pentru a marca 100 de ani de la naşterea celebrului fotograf francez Henri Cartier-Bresson, fondatorul agenţiei Magnum.

Conform lui Agnès Sire, directoarea Fundaţiei Henri Cartier-Bresson, înfiinţată în 2003 de celebrul fotograf, aceste evenimente sunt organizate pentru a aduce un omagiu "cât mai pe placul acestuia (fotografului, n.r.), care detesta celebrările".

Omagiul adus celui mai celebru fotograf francez, considerat "părintele" fotojurnalismului, va prinde contur prin expoziţia "Henri Cartier-Bresson - Walker Evans. Fotografiind America (1929 - 1947)", ce va avea loc în perioada 10 septembrie - 21 decembrie.

Fotograful american Walker Evans (1903 - 1975) a făcut parte, alături de André Kertesz şi Eugène Atget, dintre puţinii fotografi care au fost apreciaţi de Cartier-Bresson, a precizat Agnès Sire.

Fotografiile prezentate în expoziţie au fost realizate între anii 1929 şi 1947, în medii urbane din SUA, în oraşe precum New York, Washington sau Chicago, dar şi în localităţi din state precum Mississipi, Alabama sau Louisiana.

Conform lui Sire, fotografiile relevă atât pasiunea pentru realitate, cât şi preferinţa pentru social a fotografului.

Totodată, vor fi organizate două colocvii, în perioda 4 - 7 octombrie, la Cerisy-la-Salle, şi între 14 - 15 noiembrie, la Muzeul de Arte Frumoase din Paris.

Printre personalităţile aşteptate la cele două colocvii se numără Peter Galassi, curator la Museum of Modern Art - MoMa din New York, şi fotograful Raymond Depardon.

Pe de altă parte, editorul Steidl va publica catalogul expoziţiei, în timp ce editorul Gallimard va publica prima carte din colecţia "Descoperiri" consacrată unui fotograf, aceasta fiind semnată de Clément Chéroux, curator la Centre Pompidou.

Totodată, în colecţia "Artă şi Artişti" a editurii Gallimard va fi publicată o carte care reprezintă o colecţie de articole din cotidianul Le Monde, consacrate, în perioada 1955 - 2007, celebrului fotograf.

Henri Cartier-Bresson este cofondatorul agenţiei Magnum Photos, lansată în 1947.

Este considerat "părintele" fotojurnalismului modern, unul dintre primii adepţi ai formatului de 35 mm şi maestru al instantaneului.

Totodată, acesta a participat la dezvoltarea stilului "fotografiei de stradă", care a influenţat generaţii de fotografi care i-au urmat.

(MEDIAFAX)

Niciun comentariu: