luni, august 18, 2008

Senatul se va reuni în 25-28 august în sesiune extraordinară



Senatul se va reuni în 25-28 august în sesiune extraordinară
Senatul se va reuni în 25-28 august în sesiune extraordinară pentru cazurile Codruţ Şereş şi Paul Păcuraru, a decis, luni, conducerea acestui for legislativ.
Văcăroiu a precizat că votul pentru cele două dosare care îl vizează pe Codruţ Şereş şi pentru dosarul care îl vizează pe Paul Păcuraru va fi secret cu bile. Senatorii urmează să voteze întâi în privinţa lui Codruţ Şereş, iar apoi în legătură cu Paul Păcuraru, voturile urmând însă să fie date în aceeaşi şedinţă de plen.

Anunţul a fost făcut de preşedintele Senatului, Nicolae Văcăroiu, care a precizat că decizia a fost luată în unanimitate de membrii Biroului Permanent.


Văcăroiu: Este pentru prima oară când CE îşi permite să atace un Parlament naţional

Preşedintele Senatului, Nicolae Văcăroiu (Imagine: Mediafax Foto)
Preşedintele Senatului, Nicolae Văcăroiu, s-a declarat, luni, "uimit" şi "necăjit" de criticile adresate Parlamentului României de către Comisia Europeană, menţionînd că este pentru prima dată când Comisia îşi permite să "atace" un parlament naţional.

"Este pentru prima oară când Comisia Europeană îşi permite să atace un parlament naţional, fără ca, în prealabil, să îi ceară un punct de vedere pe un proiect prealabil", a afirmat Văcăroiu, care a arătat că acest lucru este "nedrept", deoarece, în ultimii trei ani şi jumătate, nu a existat niciun fel de intervenţie a Legislativului în actul de justiţie.

El a spus că o astfel de critică din partea Comisiei Europene este nedreaptă, deoarece cele trei dosare primite de Senat - respectiv dosarul privindu-l pe senatorul Paul Păcuraru şi cele două dosare întocmite pentru senatorul Codruţ Sereş - însumează zeci de mii de pagini, necesitând un "studiu în detaliu" din partea fiecărui membru al Comisiei juridice.

"Am avut la dispoziţie două luni, două luni şi jumătate pe dosare care au însemnat investigaţii pe mai bine de trei ani de zile", a menţionat preşedintele Senatului.

Reiterând faptul că Parlamentul României, respectiv Senatul şi Camera Deputaţilor, nu avizează cererea de urmărire penală, ci, conform Constituţiei, cer urmărirea penală, "ceea ce este cu totul altceva", Nicolae Văcăroiu a subliniat că un astfel de demers presupune o "responsabilitate imensă atât a colegilor din Comisia juridică, dar şi a plenului Senatului atunci când îşi va da votul".

Raportul CE, prezentat în 23 iulie, remarcă eforturile DNA în domeniul luptei anticorupţie şi critică Parlamentul pentru că blochează cercetarea cazurilor de mare corupţie, dar şi Guvernul, pentru că nu impulsionează suficient adoptarea legislaţiei în domeniu.

Niciun comentariu: