joi, august 21, 2008

Un film cu Alexandra Maria Lara, la Festivalul de Film de la Roma


Un film cu Alexandra Maria Lara, la Festivalul de Film de la Roma (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"The Baader-Meinhof Complex/ Der Baader-Meinhof Komplex", un film despre un grup terorist din Germania anilor '70, cu Alexandra Maria Lara şi Bruno Ganz în rolurile principale, este una dintre primele opt pelicule alese să ruleze în cadrul Festivalului de Film de la Roma (22 - 31 octombrie).

Potrivit site-ului oficial al Festivalului de Film de la Roma, pelicula în care joacă actriţa de origine română va fi proiectată în secţiunea "Anteprima", în cadrul selecţiei oficiale, alături de "The Dutchess", în regia lui Saul Dibb, cu Keira Knightley şi Ralph Fiennes în roluri principale.

Filmul "The Baader-Meinhof Complex/ Der Baader-Meinhof Komplex", regizat de Uli Edel, adaptare a romanului lui Stefan Aust, prezintă unul dintre cele mai active grupuri de extremă stângă din Germania de după cel de-al Doilea Război Mondial, Baader-Meinhof.

Alexandra Maria Lara a părăsit România pe când avea cinci ani, emigrând cu familia în Germania. Rolul secretarei lui Hitler în "Căderea/ Der Untergang" (nominalizat la Oscarul pentru cel mai bun film străin) i-a adus celebritatea internaţională.

În ultimii doi ani, Lara s-a întors în România, pentru a filma pentru "Offset", o coproducţie cu un scenariu de Cristi Puiu şi Răzvan Rădulescu, şi pentru "Tinereţe fără tinereţe/ Youth Without Youth", în regia lui Francis Ford Coppola.

De asemenea, ea a fost prezentă la TIFF anul trecut, ca invitat special, în cadrul festivalului fiind prezentat şi filmul britanic "Am o slujbă naşpa rău/ I Really Hate My Job", în care Lara joacă alături de Oana Pellea.

La ediţia de anul acesta a Festivalului de la Cannes, Alexandra Maria Lara a făcut parte din juriul competiţiei oficiale, prezidat de Sean Penn.

Filmele selectate pentru secţiunea "Cinema 2008" tratează diferite teme.

În selecţie este anunţată premiera mondială "8", care reuneşte opt scurtmetraje semnate, printre alţii, de Gus Van Sant, Wim Wenders, Gael García Bernal, Mira Nair şi Gaspar Noé, care atrag atenţia asupra campaniei Naţiunilor Unite de a eradica foametea în lume.

Tot în secţiunea "Cinema 2008" a fost inclusă şi coproducţia franco-cambogiană "The Sea Wall", regizată de Rithy Panh, după un roman de Marguerite Duras.

Încă două premiere mondiale sunt programate în cadrul secţiunii din afara concursului, "L'Altro Cinema", dedicate vieţilor muzicienilor Bob Marley şi Fabrizio De Andrè.

Primul film, "Exodus 77" de Anthony Wall, rememorează cariera starului muzicii reggae, iar cel de-al doilea, "Effedia", de Teresa Marchesi, prezintă câteva interviuri cu muzicianul italian, printre care se numără fragmente care nu au mai fost accesibile publicului.

Tot în cadrul festivalului, actorului american Al Pacino i se va decerna premiul Marc Aurelio pentru interpretare şi, de asemenea, vor fi proiectate trei filme în care a jucat acesta, "În căutarea lui Richard" (1996) şi alte două pelicule care nu au mai fost arătate publicului, "Chinese Coffee" şi "Babbleonia".

Secţiunea "Alice nella citta" reuneşte 12 premiere europene, printre care "Lol" de Lisa Azuelos, cu Sophie Marceau.

În cadrul secţiunii "L'Occhio sul mondo" se va pune accent pe cinematografia braziliană şi astfel vor fi prezentate zece filme, în premieră europeană sau internaţională.

Printre acestea se numără documentarul "Coração vagabundo" de Fernando Grostein Andrade, dedicat cântăreţului brazilian Caetano Veloso, în care apar, printre alţii, Michelangelo Antonioni şi Pedro Almodóvar, ambii prieteni ai artistului.

Alte trei evenimente anunţate la a treia ediţie a festivalului sunt secţiunile omagiale pentru mari cineaşti italieni Alida Valli, Nino Manfredi şi Dino Risi, împreună cu premiera mondială a expoziţiei lui David Cronenberg, "Chromosomes", o colecţie de 50 de fotografii din filmele sale.

Festivalul, al cărui buget a fost redus de la 17 milioane de euro la 15, 5 milioane de euro, va avea ca invitaţi regizori, producători şi oficiali din instituţiile care se ocupă de cinematografia italiană.

(MEDIAFAX)

Niciun comentariu: