joi, august 21, 2008

Romanul "Jewel of Medina", retras din librăriile din Serbia




Romanul
"Jewel of Medina", controversatul roman de debut al jurnalistei Sherry Jones despre viaţa profetului Mohamed, a fost retras din librăriile din Serbia, la cererea comunităţii musulmane, la câteva zile după anularea lansării cărţii pe piaţa din Statele Unite.

"The Jewel of Medina" a fost lansat în Serbia pe 1 august, cu o săptămână înainte ca editura americană Random House să anunţe că nu va mai scoate cartea pe piaţa din Statele Unite.

Lansarea din SUA fusese programată iniţial pentru data de 12 august.

Reprezentanţii editurii Beobook din Serbia au declarat că au retras cartea de pe piaţă pentru a evita un potenţial conflict cu membrii comunităţii musulmane din Serbia.

"Întotdeaua Serbia a fost o piaţă în care a existat cerere pentru romane istorice", a spus Aleksandar Jasic, directorul editurii sârbe. "Nu cred că am insultat pe nimeni".

Duminică, la aproape două săptămâni după ce romanul a ajuns pe rafturile librăriilor din Serbia, comunitatea islamică a cerut interzicerea comercializării cărţii.

La acel moment, fuseseră vândute deja 600 de exemplare, dar publisherul Beobook a fost de acord să înceteze distribuţia celor 400 de exemplare rămase.

"Serbia este singura ţară unde această carte a fost practic vândută", a spus Aleksandar Jasic, menţionând că decizia de publicare a cărţii a fost determinată de raţiuni care ţin de profit şi nu reflectă o agendă politică.

Reprezentanţii comunităţii islamice au declarat că romanul şi în mod special detaliile referitoare la relaţia profetului Mohamed cu soţia sa A'isha sunt ofensatoare.

Firul narativ al cărţii urmăreşte viaţa A'ishei, de la momentul logodnei ei cu profetul Mohamed până la moartea acestuia.

"Viaţa personală este pentru noi un subiect intim şi credem că nimeni nu ar trebui să vorbească despre ea" a spus Imam-ul Serbiei, Muhamed Jusufspahic.

Serbia are o comunitate musulmană de 550.000 de membri. Conflictul cu musulmanii a fost principala cauză a războiului din Bosnia din perioada 1992 - 1995.

În prezent, Bosnia este împărţită în două sfere de influenţă, una dominată de sârbi şi alta de musulmani şi croaţi.

"Insultarea convingerilor religioase a determinat războaie în această regiune. Dacă le-am fi evitat anterior, am fi avut mai puţine conflicte ", a spus Imam-ul Jusufspahic.

Salman Rushdie - autorul "Versetelor satanice", una dintre cele mai controversate cărţi din istorie, pentru care autorul a fost condamnat la moarte printr-un decret religios (fatwa) - a atacat editura Random House pentru că a refuzat să publice romanul "The Jewel Of Medina" în Statele Unite.

La începutul săptămânii trecute, Rushdie s-a declarat "dezamăgit" că Random House a scos din tipar romanul lui Sherry Jones de teama unor represalii din partea grupurilor islamice.

El a precizat că "aceasta este o formă de cenzură prin frică şi stabileşte un precedent grav".

Reprezentanţii editurii americane au declarat că îşi menţin decizia.

(MEDIAFAX)

Niciun comentariu: