duminică, august 17, 2008

Creaţiile culturale româneşti vor face parte, în premieră, dintr-o uriaşă bibliotecă digitală


Creaţiile culturale româneşti vor face parte, în premieră, dintr-o uriaşă bibliotecă digitală aparţinând ţărilor membre ale Uniunii Europene - a anunţat astăzi ministrul de resort, Adrian Iorgulescu.

El a precizat că acesta este cel mai important program cultural pe care ţara noastră l-a efectuat vreodată. Adrian Iorgulescu a spus totodată că va cere săptămâna viitoare guvernului 500 de mii de euro pentru pregătirea unei baze de date naţionale, în condiţiile în care deja Ministerul Culturii are arhivate toate muzeele, împreună cu traducerile în limbi de circulaţie internaţională. Portalul Uniunii Europene, care va găzdui biblioteca digitală a Europei, este posibil de lansat pe Internet imediat după ce legile drepturilor de autor din fiecare stat membru vor fi corelate la nivel european, a mai spus ministrul culturii.

(Prin Monitoring Media: Radio România Actualităţi, Ora: 16:00 - Transcript preluat de pe www.monitoring.ro)

In toamna, UE are propria biblioteca digitala

IT - Din toamna, UE are propria biblioteca digitala
Cristian Curus
Marti, 12 August 2008

Carti, muzica, tablouri, fotografii si filme, toate realizate de europeni, vor fi disponibile publicului larg, din aceasta toamna, in cadrul portalului unic europeana.eu. Insa, pana la o forma finala a acestei biblioteci online, toate statele membre trebuie sa depuna eforturi intense pentru digitalizarea documentelor ce vor aparea pe site.

Biblia lui Gutenberg, picturile lui da Vinci, vocea Mariei Callas si insemnarile cercetatoarei Marie Curie (si multe altele) vor putea fi studiate de oricine in cadrul noii biblioteci digitale pe care Uniunea Europeana o va lansa in aceasta toamna – evident, intr-o versiune "beta", care va contine destul de putine documente. Insa, pana in anul 2010, Comisia Europeana va cheltui aproximativ 120 de milioane de euro pentru acest proiect, o mare parte din acesti bani urmand sa ajunga la tarile membre si sa fie folositi pentru digitalizarea cat mai multor carti, melodii, tablouri, fotografii si filme.

CE a indemnat statele membre sa-si sporeasca eforturile pentru a pune online la dispozitia europenilor lucrari in format digital, astfel incat acestia sa poata accesa informatiile de care au nevoie pentru studiu, pentru munca lor sau pentru propria placere. "Biblioteca digitala europeana va oferi cetatenilor acces rapid si usor la lucrari europene din domeniul literaturii si al artei, atat in tara de resedinta a acestora, cat si in strainatate", a explicat Viviane Reding, comisarul pentru societatea informationala si media.

Bogati, dar cu diverse lipsuri
Se estimeaza ca toate bibliotecile nationale detin un total de 2,5 milioane de carti, dintre care numai o cota de nici 1% este digitalizata. Primul pas, care a fost deja facut, a fost alocarea unor fonduri mai mari digitalizarii. Acum, specialistii de la Bruxelles considera ca fiecare tara in parte ar trebui sa mareasca numarul de materiale care urmeaza a fi trecute si in format electronic. Cu toate ca proiectul va fi lansat cat de curand, nu va fi un site bogat in informatie, coordonatorii acestuia spunand ca pentru inceput baza de date va contine operele celor mai cunoscuti artisti europeni. Una dintre marile probleme este ca majoritatea tarilor duc lipsa de metode, tehnologii si experienta in domeniul conservarii documentelor digitale.

Slovenia, pe primul loc
La capitolul implicare in proiectul Europeana se pare ca Slovenia a muncit cel mai mult. Primul pas a fost facut inca de la inceputul anului trecut, cand autoritatile de la Ljublijana au adoptat o lege prin care ofereau noi oportunitati in ceea ce priveste promovarea privata a proiectelor de digitalizare in institutiile publice. Tot pe primele locuri se situeaza si guvernul de la Bratislava, care a dispus reabilitarea unui intreg complex militar pe care l-a transformat intr-o unitate de digitalizare la scara larga, ce utilizeaza sisteme robotizate pentru rasfoirea paginilor. Cu toate acestea, CE atrage atentia ca fiecare tara foloseste diverse metode pentru convertire si ca, in aceste conditii, coordonatorii de la Bruxelles vor avea nevoie de mult timp pentru a aduce toate documentele in acelasi tip de format.

» Un proiect important
Biblioteca digitala europeana face parte din Initiativa 2010, adoptata de Comisia Europeana la data de 1 iunie 2005, care-si propune sa contribuie la dezvoltarea mediului tehnologic din tarile Uniunii, cu scopul de a crea un sistem informational foarte bine pus la punct. Acest sistem ii va ajuta pe cetateni sa aiba mereu acces la informatii vitale din mai multe domenii de interes public. Procesul de digitalizare a inceput abia in primele luni al lui 2007. (http://www.romanialibera.ro)

Niciun comentariu: