marți, august 19, 2008

DNA...


18 august 2008
Nr. 213/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj efectuează cercetări penale faţă de inculpatul LEONTIUC MARIUS SEBASTIAN, administrator la S.C. ROMANIA EUROPLAN PROIECT SRL Caransebeş, în legătură cu o fraudă imobiliară din care a rezultat prejudicierea cu peste un milion euro a peste 100 de persoane.
Astfel, în sarcina inculpatului s-au reţinut infracţiunile de: asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, înşelăciune în convenţii, prin calităţi mincinoase şi mijloace frauduloase, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată, uz de fals în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (două fapte), falsificare şi folosire de instrumente oficiale în formă continuată.
În Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale procurorii au reţinut că inculpatul Leontiuc Marius Sebastian, prezentându-se sub calitatea mincinoasă de arhitect, împreună cu reprezentantele unei agenţii imobiliare, s-a asociat în vederea comiterii unei fraude imobiliare în urma căreia peste 100 de persoane au fost induse şi menţinute în eroare prin falsificarea şi folosirea de înscrisuri contrafăcute.
Faptele s-au petrecut la încheierea, în perioada noiembrie 2005 – mai 2007, a antecontractelor de vânzare – cumpărare şi construire a unor presupuse apartamente într-un bloc cu 10 - 16 etaje pe un teren din Cluj Napoca, pentru care au fost achitate, către inculpat, avansuri de peste un milion de euro precum şi comisioane de intermediere către agenţia imobiliară de peste 60.000 euro.
Construcţia nu a fost realizată şi, în consecinţă, persoanele care au achitat sume de bani pentru contractarea apartamentelor şi plata serviciilor agenţiilor imobiliare au fost păgubite.
Inculpatului i s-a adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală, iar la data 15 august 2008, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea inculpatului pe o perioadă de 24 de ore. La data de 16 august 2008, Curtea de Apel Cluj a dispus arestarea preventivă a inculpatului LEONTIUC MARIUS SEBASTIAN pe o perioadă de 29 de zile.
Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.


19 august 2008
Nr. 215/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Piteşti au dispus trimiterea în judecată a şase inculpaţi în legătură cu un prejudiciu de peste 1,8 milioane euro, săvârşit în dauna SC MENTCHIM S.A. Râmnicu Vâlcea (societate la care statul este acţionar prin intermediul SC OLTCHIM S.A. Rm. Vâlcea), după cum urmează:
- CRÂNGUŞ VALENTINA – fost director economic în cadrul SC MENTCHIM S.A., în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, în formă calificată şi continuată, în vederea obţinerii unui avantaj patrimonial pentru altul şi pentru infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată;
- BUDEA GEORGIANA – fost director comercial în cadrul SC MENTCHIM S.A, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor săvârşit în formă calificată şi continuată, în vederea obţinerii unui avantaj patrimonial pentru altul;
- MIHAI ION – administrator de fapt şi director general la SC GEN FERO CHIM SRL Bucureşti, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, în formă calificată şi continuată, în vederea obţinerii unui avantaj patrimonial pentru sine şi de fals în înscrisuri sub semnătură privată;
- ALDESCU ILIUŢĂ IONEL – administrator al SC GEN FERO CHIM SRL Bucureşti, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, săvârşit în formă calificată şi continuată, în vederea obţinerii unui avantaj patrimonial pentru sine şi de fals în înscrisuri sub semnătură privată;
- BUŞTEAN ION – administrator la SC NEERAL IMPEX SRL Drobeta Turnu Severin în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, în formă calificată şi continuată, în vederea obţinerii unui avantaj patrimonial pentru sine.
- PRESURĂ DRĂGHICI – fost contabil şef în cadrul SC MENTCHIM S.A., în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, în formă calificată şi continuată, în vederea obţinerii unui avantaj patrimonial pentru altul şi de fals la legea contabilităţii;
Prin acelaşi rechizitoriu s-a dispus încetarea urmăririi penale faţă de ŞERBULESCU VASILE – fost director general al SC MENTCHIM S.A Rm.Vâlcea, deoarece în cursul urmăririi penale a intervenit decesul acestuia.

În rechizitoriul întocmit procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

SC MENTCHIM S.A. Rm.Vâlcea s-a constituit în cursul anului 2005 în urma externalizării activităţii de întreţinere şi reparaţii a SC OLTCHIM S.A. Rm.Vâlcea, iar peste 90 % din activităţi le derula cu această societate de la care şi primea peste 90 % din fondurile băneşti.
În perioada 30 iulie 2005-09 iulie 2007, societatea a derulat afaceri comerciale frauduloase cu reprezentanţii SC GEN FERO CHIM SRL Bucureşti şi SC NEFERAL IMPEX SRL Drobeta Turnu Severin.
Concret societatea SC MENTCHIM S.A. Rm.Vâlcea a încheiat cu societăţile sus menţionate trei contracte comerciale cu încălcarea normelor legale şi ale atribuţiilor de serviciu şi a efectuat plăţi către aceste societăţi în baza unor documente fiscale falsificate, anulate sau stornate, în repetate rânduri, fără ca societăţile beneficiare ale plăţilor să fi livrat vreodată marfă.
Majoritatea documentelor de livrare nu au fost înregistrate în evidenţele contabile ale niciuneia din societăţi.
Mai mult decât atât, în ce priveşte unul din contractele încheiate cu SC GEN FERO CHIM SRL, s-au întocmit note de recepţie în fals pentru livrări de aproximativ 3.400.000 lei, după care s-a întocmit un alt proces-verbal de custodie, în fals, în care se menţiona nereal că marfa s-ar afla la furnizor.
În ce priveşte marfa ce făcea obiectul contractelor comerciale, aceasta nu era necesară activităţii SC MENTCHIM S.A. Rm.Vâlcea, nu existau fonduri alocate pentru acea marfă, iar singurul scop al plăţilor a fost acela al creării unui avantaj patrimonial pentru societăţile aşa-zis furnizoare.
În vederea acoperirii prejudiciului s-a dispus luarea măsurilor asigurătorii asupra bunurilor învinuiţilor.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Judecătoria Râmnicu Vâlcea.

Niciun comentariu: