duminică, august 17, 2008

Trei premii pentru "Mar Nero", la Locarno


Trei premii pentru
"Mar Nero", lungmetrajul de debut al regizorului italian Federico Bondi, cu Dorotheea Petre şi Vlad Ivanov în distribuţie, a obţinut, sâmbătă, trei premii, printre care şi cel pentru interpretare feminină, la cea de-a 61-a ediţie a Festivalului de Film de la Locarno, informează notizie.alice.it.

Potrivit apcom.net, filmul "Mar Nero" a primit premiul ecumenic, acordat de bisericile evanghelico-reformată şi romano-catolică ale Elveţiei.

În plus, pelicula a mai primit al treilea premiu al juriului de tineret şi trofeul pentru cea mai bună interpretare feminină, acordat actriţei principale a peliculei, Ilaria Occhini.

Premiul ecumenic este destinat să ajute producţia să fie distribuită în Elveţia, potrivit site-ului www.kirchen.ch.

Pentru acordarea distincţiei se iau în considerare calitatea artistică, dar şi chestiunile religioase, sociale şi umane - dreptate, pace, respect şi dimensiunea spirituală. Distincţia se acordă peliculelor care se orientează către experienţe cinematografice care abordează sentimentul speranţei.

Pelicula "Mar Nero/ Marea Neagră" - o coproducţie Italia, România, Franţa - a concurat în competiţia oficială a Festivalului Internaţional de Film de la Locarno, alături de alte 16 filme: "33 Scenes From Life", Malgorzata Szumowska (Germania/Polonia); "Daytime Drinking", NOH Young-seok (Coreea de Sud); "Dioses", Josue Mendez (Peru/Argentina/Germania /Franţa); "Elle Veut Le Chaos", Denis Cote (Canada); "Katia's Sister", Mijke de Jong (Olanda); "Kisses", Lance Daly (Irlanda/Suedia); "Feast of Villains", Pan Jian Lin (China); "Marz", Klaus Handl (Austria); "Nulle Part Terre Promise", Emmanuel Finkiel (Franţa); "Parque Via", Enrique Rivero (Mexic); "Sleep Furiously", Gideon Koppel (Marea Britanie); "Autumn", Ozcan Alper (Turcia/Germania); "The Market - A Tale of Trade", Ben Hopkins (Germania/Marea Britanie/Turcia/Kazahstan); "Um Amor de Perdicao", Mario Barroso (Portugalia/Brazilia); "Un Autre Homme", Lionel Baier (Elveţia); "Yuri's Day", Kirill Serebrennikov (Rusia/Germania).

"Mar Nero" este primul film de lungmetraj al regizorului italian Federico Bondi. Regizorul, care nu se află însă la prima poveste despre afecţiune şi solidaritate între femei (prostituata din scurtmetrajul "Ora d’aria" se autodenunţă pentru un delict pe care nu l-a comis, pentru a se regăsi alături de colega sa de celulă), a scris scenariul împreună cu Ugo Chiti, care a fost co-scenarist la "Gomorra" de Matteo Garrone.

Filmul "Mar Nero" ar putea rula în cinematografele româneşti din noiembrie, a declarat pentru MEDIAFAX directorul HiFilm, Ada Solomon.

"Suntem extrem de fericiţi că am câştigat aceste premii", a mărturisit Ada Solomon, care se află la ceremonia de decernare a premiilor împreună cu Dorotheea Petre.

"Suntem foarte mândri că am realizat o coproducţie reală, un film care vorbeşte despre România prin vocea unui italian, e adevărat, într-o altă postură, extrem de emoţionantă şi interesantă", a mai adăugat Solomon, care s-a arătat încântată de recenziile foarte bune pe care filmul le-a avut în presă, după premiera de la Locarno.

Leopardul de onoare, care a recompensat în trecut nume ca Jacques Rivette, Jean-Luc Godard, Joe Dante sau Wim Wenders, i-a revenit anul acesta lui Amos Gitai.

Niciun comentariu: