vineri, august 15, 2008

H-R Patapievici şi Cristian Neagoe reclamă Antena 3 la CNA



H-R Patapievici şi Cristian Neagoe reclamă Antena 3 la CNA (Imagine: Mediafax Foto)
H-R Patapievici, preşedintele Institutului Cultural Român (ICR), şi Cristian Neagoe, coordonator de comunicare al ICR New York, au sesizat CNA, cerând analizarea unor informaţii "manipulatorii" şi "false" prezentate în emisiuni difuzate de Antena 3, în contextul expoziţiei "Freedom for Lazy People".

H-R Patapievici a depus, joi, o sesizare la Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), în timp ce Cristian Neagoe a făcut o plângere la instituţia condusă de Răsvan Popescu, în data de 8 august.

Totodată, Corina Şuteu, directorul ICR New York, a declarat pentru MEDIAFAX că intenţionează să sesizeze, la rândul său, CNA, în legătură cu televiziunea trustului Intact.

Cei trei iau atitudine, după ce pe postul trustului Intact au apărut mai multe informaţii, pe care le consideră "neadevărate" şi "manipulatorii", în contextul desfăşurării la Galeria Română din New York a expoziţiei de street art "Freedom for Lazy People", realizată de artiştii români IRLO, Omar şi Nuclear Fairy şi organizată de ICR New York.

"În ultimele săptămâni, am fost ţinta unei campanii de presă a Trustului Intact, dusă în special prin intermediul postului Antena 3. Deşi Antena 3 a realizat mai multe emisiuni în care am fost subiectul discuţiei, eu nu am fost niciodată invitat, consultat ori măcar contactat. Aceste emisiuni sunt catalogate în programul televiziunii ca fiind de dezbatere: în fapt, în ce mă priveşte, au fost emisiuni de demascare, de înfierare, de stârnire a urii împotriva mea ca preşedinte ICR şi a persoanei mele morale, ca scriitor şi intelectual public", spune H-R Patapievici, în sesizarea adresată CNA.

El susţine că o astfel de "demascare-înfierare" s-a produs în emisiunea "La ordinea zilei", din 4 august.

"Antena 3 a prezentat trunchiat, scoase din context, câteva citate din corespondenţa mea cu Alexandru Paleologu (publicată în volumul "Politice", 1996). Aceste citate au fost selectate anume pentru violenţa lor, iar motivul pentru care au fost prezentate a fost denunţarea mea ca element moral detracat, ne-român şi anti-român deopotrivă, personaj incompatibil cu poziţia pe care o ocup la ICR. Acest lucru a reieşit clar din montajul emisiunii: pe jumătate de ecran rulau imagini cu mine, iar pe cealaltă jumătate erau editate citatele incriminate, comentate depreciativ la adresa mea de către cei aflaţi în studio", spune Patapievici.

El susţine că, în aceeaşi emisiune, imaginea lui a fost asociată cu imaginea zvasticii.

"Asocierea repetată a imaginii mele cu zvastica (aflată pe un exponat din expoziţia "Fredom for lazy people", organizată de ICR NY), încerca să sugereze subliminal că opţiunile mele culturale şi politice ar merge în această zonă, a extremismului ideologic", afirmă Patapievici.

Şeful ICR consideră că "la fel de manipulatorie" a fost prezentarea de către aceeaşi televiziune a conferinţei de presă organizate de Institut în data de 7 august.

"A fost invitat în studio să comenteze (de fapt să deformeze) afirmaţiile mele Mircea Badea, care a folosit aceleaşi citate, creând impresia că acestea sunt extrase din conferinţa de presă pe care tocmai o susţin. Faptul mi-a fost semnalat de telefoanele mai multor cetăţeni, care mi-au descris, indignaţi, manipularea. În mai multe emisiuni «În gura presei», Mircea Badea a colportat ca fiind adevărate afirmaţii false despre tatăl meu, care erau menite să mă prezinte în postura (mincinoasă) de fiu de nomenclaturist, de vechi şi înrăit stalinist, venit în România cu tancurile sovietice. Acelaşi lucru s-a întâmplat în mai multe rânduri în cadrul emisiunii «Sinteza zilei», unde numele mi-a fost terfelit în fel şi chip, în stilul caracteristic-insultător din care Valentin Stan şi-a făcut deja un brand", mai spune H-R Patapievici.

În aceste condiţii, Patapievici solicită CNA să analizeze aceste emisiuni difuzate de Antena 3 şi să ia măsurile care se impun, potrivit legislaţiei audiovizuale.

"Ca instituţie chemată să asigure respectarea exprimării pluraliste de idei şi opinii în audiovizual, precum şi protejarea demnităţii umane, mă adresez CNA cu rugămintea de a analiza dacă emisiunile semnalate mai sus au asigurat informarea corectă a publicului, dacă au prezentat în mod corect punctele de vedere aflate în opoziţie, dacă au favorizat libera formare a opiniilor şi dacă au respectat cu adevărat dreptul la propria imagine, pe care legea le prevede. Ca cetăţean şi ca om, vă cer protecţie faţă de linşajul mediatic la care sunt supus de Antena 3", mai spune preşedintele ICR.

Pe de altă parte, Cristian Neagoe, coordonatorul de comunicare al ICR New York, susţine în scrisoarea transmisă CNA că niciuna dintre "acuzele şi defăimările" care i-au fost aduse în emisiunile de la Antena 1 şi Antena 3 nu este "reală".

"Andrei Bădin, senior editor la Antena 3, a postat în ultimele săptămâni informaţii false despre mine, pe care posturile de televiziune Antena 1 şi Antena 3 le-au preluat fără nicio sursă validă. Singura sursă citată a fost blogul lui Andrei Bădin. Adică Antena 3 citează Antena 3. Aceasta nu poate decât să urmărească o multiplicare ilegitimă a surselor", spune Cristian Neagoe.

Totodată el precizează că nu are statut de diplomat.

"Nu beau urină, nici pe mea, nici pe a prietenei mele, nici pe a altcuiva. Nu am nici o legătură cu MISA sau cu practicile sale", spune Neagoe în scrisoarea adresată CNA, făcând referire la informaţiile apărute despre el la televiziunile trustului Intact.

El mai precizează că fotografiile arătate pe posturile trustului Intact, preluate de pe blogul lui Andrei Bădin, nu îi aparţin.

"Ele (pozele, n.r.) sunt realizate de prietena mea, artist fotograf şi ilustrator. Tot ea deţine drepturile asupra fotografiilor, care însă nu i-au fost solicitate nici de Andrei Bădin, nici de vreun alt reprezentat al trustului Intact. Fotografiile fac parte din proiectul unui jurnal vizual pe Flickr şi au fost realizate în vara anului 2007, când nu eram încă angajat al ICRNY (ICR New York, n.r.). Pozele nu au fost postate pe internet de mine, ci de prietena mea. Andrei Bădin cunoştea acest fapt", mai spune Neagoe.

El a declarat pentru MEDIAFAX că, deşi i s-a oferit posibilitatea luni, în emisiunea "Sinteza Zilei" de la Antena 3, să îşi prezinte un punct de vedere, aşteaptă ca CNA să analizeze dacă emisiunile în care au fost prezentate informaţii despre el au respectat legislaţia audiovizuală.

Până în momentul difuzării acestei ştiri, reprezentanţii trustului Intact nu au putut fi contactaţi pentru a-şi prezenta punctul de vedere.

7 comentarii:

Anonim spunea...

Patapievici se considera insultat fiindca i se reproduc numai pasaje din cartea sa "Politice", iar nu carteain intregime. Articolele din care au fost extrase aceste pasaje au aparut in 1990, si ar fi putut lasa impresia ca au fost scrise la manie, vazand ca la alegeri omul pe care il uraste cu patima, Ion Iliescu, a castigat alegerile. Dar cartea continand aceste pasaje a mai aparut in alta editie si in 1996, iar apoi inca odata in anul 2000, fara nici o modificare. Inainte de a se adresa la CNA, mi s-ar parea nimerit ca Patapievici sa se situeze critic fata de cele scrise de el. Dar nu o face, fiindca este patruns si astazi de ideea ca asa este poporul roman, asa cum a spus-o acum 18 ani si cum a repetat-o apoi.

Bibliotecaru spunea...

Eu ştiam că atunci când apare o nouă ediţie a unei cărţi, singurele modificări care se fac sunt eventualele greşeli gramaticale. Dumneavoastră ştiţi că se fac modificări în text, se scot pasaje, se introduc altele? Ce modificări aşteptaţi?

Anonim spunea...

Sunt multi scriitori celebri, care si-au eliminat din carti unele pasaje compromitatoare si chiar din lista cartilor scrise de ei au eliminat unele volume din tinerete. Am in fata cartea lui Patapievici "politice". Toate textele incriminate, pline de scarba pentru faptul de a apartine acestei natiuni, sunt in doua scrisori adresate lui Al. Paleologu, pe atunci ambasador la Paris,si intitulate "Cine suntem?" si "Inapoi la chestiunea specificului national". Ele totalizeaza 24 de pagini din cele 300 ale cartii. Ar fi putut cu usurinta fi eliminate in editiile urmatoare, daca autorul nu ar fi crezut in continuare in veridicitatea si oportunitatea lor.

Bibliotecaru spunea...

Stimate Anonim, cenzurarea unui text nu cred că s-a făcut niciodată la dorinţa autorului ci la cenzura politică a editurilor (când spun politică nu mă refer neapărat la politica de stat, ci mai ales la o politică editorială). Nu văd cum un autor poate dori să modifice un text. Cel mult poate adăuga o prefaţă sau un cuvânt înainte prin care să spună că şi-a schimbat între timp ideile, cum face Cioran, tot din motive de insultare a României, în cărţile tinereţii sale. O scriere înseamnă transpunerea unor idei de moment, mai direct sau mai elaborat. Precum un copil care începe să scrie în clasa I adunări, scăderi, bastonaşe şi în clasa a douăsprezecea integrale, un scriitor nu poate reveni republicând o lucrare prin care afirmă că a scris în clasa întâi integralele. Eu unul m-aş simţi furat dacă aş citi o astfel de carte cenzurată. Eu mă simt furat şi din cauza îndreptărilor de text literar. Am avut prilejul să citesc Eminescu aşa cum era el la publicare, cu limbajul de atunci, şi nu semăna în multe locuri cu ceea ce am făcut la şcoală. Şi nu mi s-a părut cinstit. Dacă cineva scrie sînt şi nu sunt, atunci acest tip de "greşeală" nu ar trebui corectată. Poate o virgulă, un acord gramatical scăpat aiurea, o greşeală de tipar...

articlier spunea...

a.Cu tot respectul, in 1990 Patapievici nu era in clasa I.
b.Vad ca tota lumea sare la gatul trustului Intact dar de Realitatea nu se plange nimeni...Cu exceptia lui Nati Meir.
c.Patapievici scrie:"Faptul mi-a fost semnalat de telefoanele mai multor cetateni care mi-au descris, indignati, manipularea". Dupa cum se vede si americanii transporta infanteria pe tancuri.
d. Patapievici si Badea sunt amandoi ingineri. Ca si amatori, i-o fi pocnit pe amandoi responsabilitatea etica (vezi Wayne C. Booth).

Bibliotecaru spunea...

Vreţi să-mi spuneţi că nu recunoaşteţi o hiperbolă de spuneţi că Patapievici nu este în clasa I?

Poate nu ştiţi, dar domnul Patapievici nu este inginer ci fizician, cu totul altceva. În plus, domnia sa a făcut şi o facultate de filosofie... Mircea Badea nici el nu este inginer ci matematician... oricum nu are importanţă, meseria de inginer nu are nimic împotriva moralei sau a gândirii, dimpotrivă.

Eu unul nu am sărit la gâtul trustului Intact, dar am sărit la gâtul Realităţii TV când au manipulat opinia publică cum că ar putea strânge semnături pentru o iniţiativa legislativă pentru eliminarea taxei de primă înmatriculare, o manipulare extrem de grosolană şi atât de departe de realitatea legală a României încât eu o consider şi o dezinformare gravă. E drept că eu nu sunt un om politic, nici măcar un ziarist... sunt un om ca toţi oamenii.

articlier spunea...

Stimate Bibliotecar,

a.Si eu sunt un om ca toti oamenii. Ceea ce, spre disperarea mea, continua sa ma deosebeasca de unii dintre ei este ca in primul deceniu de dupa Revolutie m-am ocupat si eu intr-o oarecare masura de casting-ul pentru telenovela asta nationala in care vad ca nu se mai
schimba distributia.
Asa am aflat ca sistemul de valori din Romania exclude talentul ca baza pentru profesiile vocationale. De aia nu pot fi serios... Si tot de aia nici macar nu incerc sa par destept ca altii. Nu ma intereseaza.
Oricum recent am cumparat o intreaga biblioteca (cartile, dom'le!) de la un profesor de romana pensionar. In caz ca in curand o fi nevoie, eu stiu, de vreo aprobare de sus sa intru in librarii, sa fiu asigurat.
b. Maine plec intr-o scurta vacanta. Sper sa ma intorc sanatos si sa va trimit cateva poze de-acasa de la Ivan Mestrovic...

Cu deosebita stima,
a