vineri, august 22, 2008

Profesorul Iosif Constantin Drăgan a încetat din viaţă



Profesorul Iosif Constantin Drăgan a încetat din viaţă (Imagine: Mediafax Foto)
Profesorul Iosif Constantin Drăgan a încetat din viaţă, joi, la ora 10.00, la Palma de Mallorca, la vârsta de 91 de ani.

Potrivit unui comunicat al Fundaţiei Europene Drăgan, trupul său neînsufleţit va fi depus la Universitatea Europeană Drăgan din Lugoj.

Funeraliile vor avea loc luni, 25 august, în oraşul său natal, Lugoj.

Iosif Constantin Drăgan s-a născut la 20 iunie 1917, la Lugoj.

El a obţinut prima sa licenţă în Jurisprudenţă la Universitatea din Bucureşti. Ulterior, după ce s-a transferat în Italia, a obţinut a doua sa licenţă, în Jurisprudenţă şi în ştiinţe Politice şi Economice, la Universitatea din Roma, unde şi-a susţinut cu succes şi doctoratul în Drept.

În anul 1941, a început o activitate comercială în domeniul petrolului, prin intermediul importurilor din România în Italia, activitate ce s-a amplificat odată cu crearea, în anul 1948, a societăţii Butan Gas S.p.A., specializată în îmbutelierea şi distribuirea Gazului de Petrol Lichefiat (GPL).

În domeniul ştiinţelor economice, Iosif Constantin Drăgan a desfăşurat o importantă activitate ca vicepreşedinte şi apoi preşedinte, timp de un deceniu, al Federaţiei Internaţionale de Marketing (1966 – 1976). De asemenea, a fost fondator şi membru activ al Camerei de Comerţ Italo-Române.

În anul 1967, în Italia, şi în 1968, în Spania, la Palma de Mallorca, profesorul Drăgan a întemeiat Fundaţia Europeană Drăgan, care s-a dezvoltat apoi prin crearea de sedii în diverse capitale şi oraşe europene. Sarcina Fundaţiei Europene Drăgan este, în primul rând, aceea de a promova răspândirea culturii, în diversele sale forme şi manifestări, ca factor important pentru unificarea Europei.

Profesor doctor Iosif Constantin Drăgan a înfiinţat, în România, Superior Centre for Advanced Business Management (1990), precum şi Universitatea Europeană Drăgan (1991), important centru universitar prevăzut cu trei facultăţi, cu sedii la Lugoj, oraşul său natal, şi la Braşov.

Iosif Constantin Drăgan a scris mai multe lucrări, publicate în diverse limbi, atât cu caracter ştiinţific (The World Mission of the International Marketing Federation, Geoclimate and History, Entropy and Bioeconomics, Bazele teoretice cognitive ale cercetărilor de marketing, scrisă în colaborare cu profesorul M. C. Demetrescu; Odobleja, the Birth of Generalized Cybernetics on Romanian Soil, ), cât şi cu caracter istoric (We, the Thracians and our Multimillenary History, Dacia’s Imperial Millennium, Istoria Românilor, Antonescu, Marshal and Ruler of Romania, La vera storia dei Romeni, Imperiul Romano-Trac) sau autobiografic (Au service de l’Europe, Prin Europa, Dal Paese di Dracula, La mia Italia).

Fondator al Editurii Nagard, în Italia, şi al Editurii Europa Nova, în România, profesor doctor Drăgan a contribuit, totodată, la răspândirea culturii române în lume, prin publicarea operelor mai multor scriitori români.

Iosif Constantin Drăgan a primit, printre altele, titlul de Cavaliere di Gran Croce al Merito della Repubblica Italiana (cea mai înaltă distincţie italiană), Crucea de Aur a Ordinului George I, conferită de regele Constantin al Greciei, Marea Cruce a Ordinului Ecvestru al Sfântului Gheorghe de Burgundia, titlul de Comandor al Ordinului Constantinian, cel de Mare Arhonte Referendar al Bisericii Ecumenice Ortodoxe din Constantinopol, medalia Euthynos de aur pentru Relaţii Publice a Atenei, Diploma de Merit Clasa I, cu Medalia de Aur a Ministerului italian al Învăţământului Public, Medalia de Aur a Meritului European (Luxemburg) şi Premiul European Lorenzo il Magnifico (AIM, Florenţa).

De asemenea, el este Doctor Honoris Causa al Universităţii din Craiova şi al celei din Timişoara şi cetăţean de onoare al oraşelor Lugoj şi Cluj-Napoca.

Iosif Constantin Drăgan s-a aflat pe primul loc în Top 300 în 2002, 2003, 2004 şi 2006, având afaceri în domenii precum distribuţie de produse petroliere, edituri, imobiliare şi transporturi.

Profesorul Drăgan a fost căsătorit cu Daniela Veronica Guşă, fiica generalului Ştefan Guşă.

(MEDIAFAX)

Niciun comentariu: