vineri, august 15, 2008

Concert extraordinar în memoria lui Iosif Sava


Luni 18 August, la ora 18,30, la Palatul Şuţu din Bucureşti (Muzeul Municipiului Bucureşti), Fundaţia ACCUMM organizează un concert extraordinar „In memoriam Iosif Sava”, la zece ani de la tragica sa dispariţie. Seara muzicală va fi susţinută de clarinetistul Aurelian Octav Popa şi pianista Verona Maier.
În program, lucrări de George Enescu, Robert Schumann, Carl Maria von Weber, František Kramář. Intrarea este liberă.

De aproape 10 ani, Fundaţia ACCUMM (preşedinte: Petru Maier Bianu) organizează o stagiune muzicală permanentă ce poartă numele lui Iosif Sava (15 februarie 1933–18 august 1998), muzicolog, critic muzical, ziarist, realizator radio şi TV, organist, personalitate proeminentă a vieţii culturale româneşti. Stagiunea de concerte şi spectacole a Fundaţiei ACCUMM este un proiect care a demarat în 1999, propunându-şi să semnaleze, prin intermediul artiştilor invitaţi, cele mai noi tendinţe în arta interpretativă muzicală şi teatrală românească, în literatură şi film şi prilejuind publicului spectator bucureştean întâlnirea cu importante personalităţi ale artei muzicale, teatrale şi literare, dar şi cu cei mai talentaţi artişti ai tinerei generaţii, într-un demers coerent de valorificare atât a artei interpretative româneşti, cât şi a unui spaţiu emblematic pentru istoria Bucureştiului (Palatul Şuţu).

aurelian_octav_popa
Foto: Aurelian Octav Popa

Astfel, prin prezentarea unor concerte şi spectacole în interpretări moderne, într-un spaţiu reprezentativ pentru istoria veche a Capitalei (în perioada 1999–2001, Fundaţia ACCUMM a prezentat stagiunea muzicală şi teatrală în incinta Muzeului Naţional de Istorie a Literaturii Române), iniţiatorii acestui proiect urmăresc integrarea activă şi creativă a patrimoniului arhitectural al Capitalei în peisajul cultural contemporan, reconsiderarea vechilor spaţii culturale din perspectiva unei societăţi în reconstrucţie, precum şi implicarea publicului în acest proces de valorificare a marilor tradiţii ale trecutului în conjuncţie cu problematica modernă.

IosifSava
Foto: Iosif Sava

Clarinetist, dirijor, compozitor, Aurelian Octav Popa este unul dintre marii muzicieni contemporani, considerat un nume de referinţă între interpreţii care s-au dedicat acestui instrument în lume. După studii la Conservatorul din Bucureşti, a urmat stagii de perfecţionare la Paris şi în SUA, apoi cursurile de dirijat susţinute de Sergiu Celibidache la Trier.

palatul sutu
Foto: Palatul Şuţu din Bucureşti

A obţinut premii la concursuri internaţionale, mai întâi la „Primăvara la Praga“, în 1959, fiind primul instrumentist român care a obţinut Premiul I în străinătate, apoi la Budapesta (1956), Birmingham (1966), Utrecht şi Geneva (1967). Membru al Orchestrei Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti, solist concertist, Aurelian Octav Popa are un repertoriu vast, cuprinzând practic întreaga literatură muzicală dedicată clarinetului dar şi transcripţii şi prelucrări pentru clarinet solo sau pentru diferite combinaţii instrumentale. A cântat în primă audiţie în România piese camerale ale unor compozitori importanţi ai secolului XX: Bartók, Stravinski, Berg, Schönberg, Messiaen, Honegger şi concerte cu orchestră: Concertul de Aaron Copland (dirijor compozitorul), Concertul de Hindemith (dirijor Constantin Bobescu), „Preludii de dans” de Lutoslawski (dirijor Serge Baudo), „Scaramouche” de Darius Milhaud (dirijor Cristian Mandeal), Concertul de H. U. Lehmann (dirijor Paul Popescu) şi altele. Foarte semnificativă este seria de concerte pentru clarinet româneşti, majoritatea fiindu-i dedicate: Aurel Stroe, Tiberiu Olah, Anatol Vieru, Ştefan Niculescu, Adrian Iorgulescu, Wilhelm Berger, Cornel Ţăranu, Tiberiu Fatyol, Alexandru Paşcanu, Mihnea Brumariu etc. Seria de compoziţii pentru clarinet solo este extrem de numeroasă, piesa simbol aparţinând lui Tiberiu Olah: Sonata „Pasărea măiastră“. Dintre numeroasele discuri este de remarcat cel realizat în compania Filarmonicii „George Enescu“, dirijată de Mircea Cristescu, notat cu 10 în revista franceză „Répertoire” din peste 300 de discuri din toate timpurile. A făcut turnee ca solist şi dirijor (Orchestra din Constanţa, Orchestra din Cannes, Filarmonica „George Enescu“, Orchestra Radio).

verona maier 1
Foto: Verona Maier

Absolventă a Conservatorului bucureştean, la clasa profesoarelor Ioana Minei şi Ana Pittiş, Verona Maier, clavecinistă, pianistă, organistă, lector la catedra de Muzică de cameră a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, are o excepţională activitate concertistică, în recitaluri şi concerte susţinute atât în ţară cât şi în străinătate. Repertoriul său acoperă practic toate epocile muzicale, de la creaţia Renaşterii şi a Barocului la muzica modernă şi contemporană. Este fără îndoială cea mai valoroasă interpretă la clavecin din România, fiind solicitată de dirijori de prestigiu pentru a susţine partitura acestui instrument, esenţial în repertoriul preclasic. Verona Maier este membră a Studioului de Muzică Veche, formaţie specializată în interpretarea şi prelucrarea muzicii medievale, începând din secolul al XI-lea, a muzicii din perioada Renaşterii şi a Barocului. Interpreta a participat, începând din 1990, la toate ediţiile Festivalului Internaţional „George Enescu”, la festivaluri internaţionale şi festivaluri de muzică veche. Disponibilitatea sa remarcabilă pentru genuri, stiluri, formaţii camerale distincte dovedeşte vasta sa cultură interpretativă. Colaborează cu Orchestra de Cameră Radio, Filarmonica „George Enescu”, Orchestra Naţională Radio, Cvintetul de suflători „Concordia”, cu muzicieni ca Daniel Kientzy, Pierre Yves Artaud, Alan Weiss, Virgil Frâncu, David Harris, Aurelian Octav Popa, Florin Croitoru, Mayuko, Ion Ivan Roncea, Sarah Meredith, Elisabeth Lawrence. (Tudor Cristian - AMOS News)

Niciun comentariu: