sâmbătă, august 16, 2008

Preşedintele României


COMUNICAT DE PRESA

(15 august 2008)

Participarea preşedintelui României la manifestările dedicate Zilei Marinei Române

Preşedintele României, Traian Băsescu, a participat astăzi, 15 august a.c., la Constanţa, la manifestările dedicate Zilei Marinei Române. Vă prezentăm integral discursul susţinut de şeful statului cu această ocazie:

“Sărbătorim, ca de obicei, Ziua Marinei Române în ziua de Sfânta Maria. Este o sărbătoare care a intrat deja în tradiţie, o sărbătoare care se adresează tuturor acelora care servesc ţara, la bordul navelor, acelora care muncesc în porturile României, acelora care proiectează şi construiesc nave.

Tuturor le spun "La mulţi ani!", dincolo de ei însă, permiteţi-mi să adresez un "La mulţi ani!" cu toată dragostea tuturor femeilor care poartă frumosul nume Maria şi tuturor bărbaţilor care poartă numele Marin.

Sărbătoarea Zilei Marinei este un moment în care putem privi la noi. Suntem un popor care s-a zămislit, s-a consolidat şi a evoluat între Carpaţi, Dunăre şi mare. Dunărea şi marea ne-au dat posibilitatea să avem legătura cu lumea, o legătură care a fost însă ţinută de oameni, de bărbaţi care la bordul navelor lor şi-au îndeplinit misiunea, uneori ducându-şi atribuţiunile până la sacrificiu.

La Marea Neagră, România are responsabilitatea deosebită a apărării frontierei de stat, dar şi a apărării frontierei Uniunii Europene şi a NATO. Forţele Navale Române îşi asumă responsabilităţi în numele Europei, în numele aliaţilor, motiv pentru care procesul de dotare şi modernizare a Forţelor Navale Române trebuie să fie unul accelerat, unul pe măsura aşteptărilor aliaţilor de la noi. Avem obligaţii, avem responsabilităţi şi, în acelaşi timp, mândria de a ne constitui într-un element de securitate la frontiera orientală a Europei şi a NATO. Avem o Dunăre, o Dunăre care pe 1075 de kilometri reprezintă un coridor de transport, dar şi un coridor de dezvoltare economică. Dunărea îşi va primi în perioada următoare drepturile pe care le are de a se constitui într-o importantă arteră de transport pentru întreaga Europă, va fi calea prin care Marea Nordului şi Marea Neagră vor fi legate şi vor comunica.

Dar, dincolo de toate aceste realităţi economice şi de securitate, Ziua Marinei este o sărbătoare a oamenilor ei, oameni căliţi, oameni care, spre deosebire de mulţi alţii, au două mari iubiri: iubirea pentru navă şi mare, iubirea pentru familie. Întotdeauna, marinarul aflat în misiune îşi doreşte să ajungă acasă, iar marinarul aflat acasă îşi doreşte să plece pe mare. Sunt două lucruri la fel de dragi oamenilor mării, sunt două adevăruri ale aceluiaşi om. Dacă sosit acasă marinarul acostează în cel mai liniştit port, plecat pe mare este gata să o înfrunte. Deşi o iubeşte, este gata oricând să o înfrunte şi să o învingă. Nu întotdeauna reuşim însă. Uneori, oameni ai mării cad la datorie, fie că sunt la bordul navelor militare sau la bordul navelor comerciale. Se duc la fund odată cu navele lor şi având în suflet şi în minte ultimul gând, acela către cei dragi rămaşi acasă. Aşa sunt educaţi şi construiţi marinarii. Noi, voi, ştiţi marea de dincolo de orizont, acolo unde ea nu te iartă. Voi nu priviţi la mare ca simpli turişti de pe o plajă sigură, ci priviţi la mare ca pe locul în care aveţi obligaţia să vă faceţi datoria. Marea este cea care vă căleşte, marea este cea care vă cheamă, marea este cea care vă atrage, marea este cea pe care o aveţi în gând tot timpul de-a lungul vieţii voastre. Şi vă spune un om care a comandat nave grele, nave mari, nave pe care le-a iubit alături de mare, că marea are destinul să piardă până la urmă. Până la urmă, oricare dintre noi vom ceda marea pentru dragostea pentru familie.

Astăzi, de ziua voastră, de ziua noastră, vă doresc "La mulţi ani!", putere, bărbăţie şi curaj - sunt acele elemente care caracterizează toată viaţa unui marinar. La mulţi ani, dragi marinari ai României! La mulţi ani!”

COMUNICAT DE PRESA
(15 august 2008)

Ceremonie de decorare

Vineri, 15 august a.c., la Constanţa, cu ocazia Zilei Marinei Române, preşedintele României, Traian Băsescu, a conferit „în semn de apreciere a serviciilor aduse marinei militare, a înaltului profesionalism şi spiritului de cooperare dovedite de-a lungul carierei”, Ordinul „Virtutea Maritimă” în grad de Cavaler, cu însemn pentru militari, domnilor contraamiral de flotilă Petruş-Dan Popescu, comandor Dan Hăulică, colonel Vasile Romanescu şi comandor Gicu Zaharcu.

De asemenea, preşedintele României a conferit, în cadrul aceleiaşi ceremonii, Ordinul „Virtutea Maritimă” în grad de Cavaler, cu însemn pentru civili, domnului profesor Vergiliu Milescu „în semn de apreciere deosebită pentru meritele avute la promovarea imaginii şi valorilor Marinei în societatea românească”.

15 august 2008 - Participarea preşedintelui României la manifestările dedicate Zilei Marinei Române

(Galeria Foto - Autor Sorin Lupsa)

Niciun comentariu: