Situată în apropierea Halelor Obor, Grădina Eliad se afla pe terenul pe care a fost construită Uzina de Mecanică Fină, teren care se afla în proprietatea lui Ion Heliade Rădulescu (6 ianuarie 1802, Târgovişte – 27 aprilie 1872, Bucureşti), scriitor, filolog şi om politic român, membru fondator al Academiei Române şi primul său preşedinte, considerat cel mai important ctitor din cultura română prepaşoptistă.
Favorit al domnului Grigore al IV-lea Ghica (1822–1828), Heliade era considerat poet al Curţii, după modelul Curţii imperiale de la Viena. Ion Heliade Rădulescu era proprietar al „câmpului lui Eliad” de la Obor, unde avea „trei case mobilate, compuse din 36 de încăperi, la care se adăugau atelierele tipografiei cumpărată la data de 11 octombrie 1830 şi o litografie”.
Grădina Eliad avea o suprafaţă de şase hectare, iar într-o parte a acestei grădini se organiza în fiecare an celebrul bâlci care coincidea cu vestitul Târg al Moşilor ce se desfăşura în apropiere, pe o suprafaţă de 100 000 de metri pătraţi.
În grădina Eliad, umbrită de copaci seculari, megieşii, locuitorii mahalalelor din apropiere veneau să petreacă de sărbători cu fripturi proaspete şi vin vechi. Grădina Eliad a dispărut de pe harta Bucureştilor la fel ca şi Grădina Tirului German, Grădina Opler, Grădina Luther, Grădina Fierăstrăul Vechi, Grădina Fierăstrăul Nou, Lăptăria şi Vila Regală. (Ştefania Stan - AMOS News)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu