BULETIN INFORMATIV Nr. 332 din 01.08.2008
Conform raportărilor primite la ora 08.30 de la Instituţiile Prefectului, numărul persoanelor evacuate a scăzut la 5.934 (în urmă cu 24 ore, numărul persoanelor evacuate se ridica la 6.413).
Cea mai mare parte a acestora sunt din judeţele Iaşi şi Bacău.
În continuare sunt 154 localităţi afectate, fiind inundate 8.873 gospodării şi 39.259 hectare teren agricol.
În ceea ce priveşte alimentarea cu energie electrică au fost semnalate probleme în 23 localităţi, fiind afectate 121 posturi de transformare.
Ministerul Internelor şi Reformei Administrative acţionează în zonele afectate de inundaţii cu 1.652 forţe de intervenţie, cu precădere lucrători de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi jandarmi.
Guvernul a modificat, în şedinţa din 31 iulie, contractul-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anul 2008
A fost introdusă o nouă prevedere în asistenţa medicală de urgenţă şi transport sanitar potrivit căreia, în cazul unităţilor medicale specializate publice autorizate şi evaluate, modalitatea de plată a serviciilor medicale de urgenţă şi transport sanitar se realizează prin buget global stabilit pe baza indicatorilor prevăzuţi în norme.
O altă modificare vizează reglementarea obligaţiei spitalelor de a suporta, pentru asiguraţii internaţi prin spitalizare continuă şi spitalizare de zi, toate cheltuielile necesare pentru rezolvarea cazurilor respective, inclusiv pentru medicamente, materiale sanitare şi investigaţii paraclinice. Rambursarea acestor cheltuieli se va realiza din veniturile spitalelor pe baza unei metodologii stabilite de fiecare spital.
Actul normativ reglementează şi asigurarea materialelor sanitare specifice, care se acordă pentru tratamentul în ambulatoriu al bolnavilor incluşi în unele programe naţionale de sănătate cu scop curativ, prin farmaciile autorizate de Ministerul Sănătăţii Publice.
A fost introdusă o nouă prevedere conform căreia medicamentele corespunzătoare DCI-urilor (denumire comercială internaţională) aferente unor boli rare din cadrul Programului naţional de hemofilie, talasemie şi alte boli rare, se pot elibera şi prin farmaciile cu circuit deschis.
De asemenea, s-au coroborat unele prevederi din Contractul-cadru referitoare la drepturile şi obligaţiile furnizorilor de medicamente, respectiv la obligaţiile caselor de asigurări de sănătate, aflaţi în relaţie contractuală cu aceştia, în ceea ce priveşte eliberarea materialelor sanitare specifice care se acordă pentru tratamentul în ambulatoriu al bolnavilor incluşi în unele programe naţionale de sănătate cu scop curativ, precum şi eliberarea medicamentelor corespunzătoare DCI-urilor aferente unor boli rare din cadrul Programului naţional de hemofilie, talasemie şi alte boli rare.
Prin noul act normativ a fost introdusă o nouă prevedere conform căreia pentru medicamentele corespunzătoare DCI-urilor aferente unor boli rare din cadrul Programului naţional de hemofilie, talasemie şi alte boli rare, respectiv pentru materiale sanitare specifice care se acordă pentru tratamentul în ambulatoriu al bolnavilor incluşi în unele programe naţionale de sănătate cu scop curativ, se stabileşte o valoare orientativă de contract, casele de asigurări de sănătate decontând contravaloarea acestor medicamente, respectiv materiale sanitare la nivelul realizat, în limita sumelor alocate cu această destinaţie.
Programele naţionale de sănătate pot fi finanţate inclusiv din donaţii şi sponsorizări, potrivit unei hotărâri adoptate în şedinţa de ieri a Guvernului, care modifică şi completează HG nr. 357/2008 pentru aprobarea programelor naţionale de sănătate în anul 2008
Până în prezent, programele naţionale de sănătate puteau fi finanţate din bugetul de stat, din veniturile proprii ale Ministerului Sănătăţii Publice, din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate şi prin transferuri din bugetul MSP către bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.
Potrivit actului normativ, programele naţionale de sănătate prevăzute în HG nr. 357/2008 reprezintă un ansamblu de acţiuni multianuale, organizate în scopul evaluării, prevenirii, tratamentului şi controlului bolilor cu impact major asupra stării de sănătate a populaţiei.
Hotărârea aprobată în şedinţa de ieri stabileşte un preţ de decontare atât pentru medicamentele cât şi pentru materialele sanitare, dispozitivele medicale şi alte produse acordate pacienţilor în cadrul programelor naţionale de sănătate.
Astfel, medicamentele, materialele sanitare, dispozitivele medicale eliberate prin farmaciile cu circuit deschis, aflate în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate, care se acordă pentru bolnavilor şi pacienţilor cuprinşi în cadrul programelor naţionale de sănătate sunt suportate la nivelul preţului de decontare, aprobat prin ordin al ministrului Sănătăţii Publice, respectiv preţul de vânzare cu amănuntul maximal cu TVA inclus, reprezentând tariful maximal stabilit pentru acestea.
Prescrierea medicamentelor în ambulatoriu se face utilizând denumirea comercială.
Totodată, hotărârea prevede că medicamentele, materialele sanitare, dispozitivele medicale utilizate în unităţile sanitare cu paturi, pe perioada spitalizării pot fi achiziţionate de către bolnavii şi pacienţii cuprinşi în cadrul programelor naţionale de sănătate la un preţ care nu poate depăşi preţul de decontare aprobat prin ordin al ministrului Sănătăţii Publice.
Sumele necesare pentru asigurarea testelor de automonitorizare a glicemiei bolnavilor cu diabet zaharat insulinodependent se asigură prin transferuri din veniturile MSP către bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.
Testele se eliberează prin farmaciile cu circuit deschis, în baza actelor adiţionale la contractele pentru furnizarea medicamente cu şi fără contribuţie personală în tratamentul ambulatoriu, încheiate cu casele de asigurări de sănătate cu farmaciile.
O altă prevedere stabileşte faptul că farmaciile cu circuit deschis sunt obligate să elibereze testele de automonitorizare a glicemiei bolnavilor cu diabet zaharat insulinodependent la preţul de decontare aprobat prin ordin al ministrului Sănătăţii Publice. Condiţiile de acordare a acestor teste se stabilesc prin normele tehnice de realizare a programelor naţionale de sănătate.
Potrivit hotărârii adoptate, testele de automonitorizare a glicemiei bolnavilor cu diabet zaharat insulinodependent achiziţionate de către autorităţile de sănătate publică şi unităţile sanitare pot fi eliberate, până la epuizarea stocurilor, prin farmaciile cu circuit închis care aparţini unităţilor sanitare respective.
Unităţile specializate care derulează activităţi cuprinse în programele naţionale de sănătate pot angaja personal pe toată perioada de realizare a acestora.
Contractele încheiate cu unităţile din coordonarea sau aflate sub autoritatea MSP în vederea realizării de studii, activităţi şi lucrări aferente programelor naţionale de sănătate, vor fi monitorizate şi derulate de către compartimentul intern specializat în domeniul achiziţiilor publice , înfiinţat conform prevederilor OUG nr. 34/2006.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu