luni, decembrie 01, 2008

Lectia romaneasca @ FACT Liverpool


Lectia romaneasca @ FACT Liverpool
Marti, 2 decembrie, 6.30 pm

Filmul romanesc a renascut in ultimii ani: 4 luni, 3 saptamani si 2 zile a castigat Palme d'Or la Cannes in 2007, iar Moartea Domnului Lazarescu, A fost sau n-a fost? si California Dreamin' au fost vazute si apreciate in toata lumea. O dovada ca industria cinematografica din Romania produce mai departe nume si titluri celebre sunt scurtmetrajele O zi buna de plaja si Megatron, premiate la Festivalul de Film de la Berlin si respectiv Cannes 2008.

Lectia romaneasca prezinta la FACT Liverpool cele doua scurtmetraje alaturi de alte patru productii romanesti de succes, intr-o selectie realizata de criticul de film Mihai Chirilov, directorul Festivalului International de Film Transilvania (TIFF).

Filmele nu surprind doar spiritul timpului prezent, ci contureaza portretul unei tari in tranzitie. Fie drama, comedie sau faux thriller, scurtmetrajele sunt felii realiste de viata: se desfasoara aproape in timp real, oferind implicit un comentariu social dulce-amar al momentului.
Mihai Chirilov

Mihai Chirilov despre Lectia romaneasca. (versiune in limba engleza)

Proiectia va fi urmata de o discutie cu regizorul Marian Crisan, castigator Palme d'Or pentru cel mai bun scurtmetraj la Festivalul de la Cannes 2008.

Program

  • Lectia de box (2007), r. Alexandru Mavrodineanu
    Un om de afaceri din Bucuresti isi duce fiul de 12 ani la lectii de box. Acesta refuza, astfel ca tatal intra chiar el in ring sa-i dea o lectie.




  • Megatron (2008), r. Marian Crisan
    Maxim locuieste impreuna cu mama sa intr-un sat in apropiere de Bucuresti. Implineste 8 ani, iar mama sa il duce la Bucuresti la McDonalds. Maxim face tot posibilul sa-si gaseasca tatal, care locuieste in oras.



  • O zi buna de plaja (2007), r. Bogdan Mustata
    E dimineata devreme si o prostituata de 36 de ani asteapta intr-o intersectie un nou client. O camioneta opreste si cineva o impinge inauntru. Masina ajunge pe o plaja pustie; aici trei baieti minori incep un joc de putere periculos.



  • La drumul mare (2008), r. Gabriel Sarbu
    Intr-unul din nesfarsitele ambuteiaje din Bucuresti, un hot de buzunare incepe o relatie bizara cu victima sa.




  • Valuri (2007), r. Adrian Sitaru
    O straina frumoasa ii cere unei tiganci sa aiba grija de fiul sau de patru ani in timp ce ea invata sa inoate flirtand cu un barbat insurat. Apoi dispare in mare.




  • Fatza galbena care rade (2008), r. Constantin Popescu
    O comedie emotionanta despre doi parinti, total nepriceputi la calculatoare, care incearca sa comunice prin Yahoo Messenger cu fiul lor aflat in America.



    Lectia romaneasca este un proiect initiat de Institutul Cultural Roman din Londra in partneriat cu FACT Liverpool. Programul a fost prezentat la Cambridge Film Festival in septembrie si la Brighton Film Festival in noiembrie.

    Cand: marti 2 decembrie, 6.30 pm
    Unde: The Box, FACT, 88 Wood Street, Liverpool L1 4DQ
    Intrarea: libera.

Niciun comentariu: