luni, august 04, 2008

Morgan Freeman, grav rănit într-un accident de maşină




Morgan Freeman, grav rănit într-un accident de maşină (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Actorul american Morgan Freeman, premiat cu Oscar în 2005, a fost grav rănit într-un accident de maşină, în Mississippi, în sudul Statelor Unite, potrivit presei americane.

Morgan Freeman, în vârstă de 71 de ani, a fost transportat în stare critică la un spital din Memphis, în statul vecin Tennessee, după ce maşina în care se afla s-a rostogolit de mai multe ori, duminică seara, potrivit presei locale şi postului de televiziune CBS.

Actorul, care a cunoscut succesul în cinema după ce a trecut de vârsta de 50 de ani, a primit, în februarie 2005, premiul Oscar pentru cel mai bun rol secundar, pentru prestaţia din "O fată de milioane/ Million Dollar Baby" de Clint Eastwood, în care îi dădea replica lui Hilary Swank şi lui Eastwood însuşi.

Născut în Tennessee, pe 1 iunie 1937, el a debutat în teatru în 1967. În 1988, rolul Fast Black din "Strada/ Street Smart" i-a adus numeroase premii şi o primă nominalizare la Oscar.

Consacrarea sa a venit în 1990, cu un Urs de Argint primit la Berlin şi o nouă nominalizare la Oscar, pentru rolul şoferului de culoare din "Şoferul Doamnei Daisy/
Driving Miss Daisy", în care a apărut alături de Jessica Tandy.

De atunci, el a apărut în succese comerciale precum "Glory" (1989) de Edward Zwick, "Robin Hood, prinţul hoţilor/ Robin Hood: Prince of Thieves" (1991) de Kevin Reynolds sau "Necruţătorul" (1992).

În 1995, a fost nominalizat din nou la premiile Oscar pentru rolul de prizonier model din "Închisoarea Îngerilor/ Red The Shawshank Redemption". Ulterior, el i-a dat replica lui Brad Pitt în thriller-ul "Seven".

Morgan Freeman a mai jucat roluri de aboliţionist în "Amistad" (1997), preşedintel al SUA în "Impact nimicitor/ Deep Impact" (1997), responsabil al CIA în "The Sum of All Fears" (2002), şi chiar rolul lui Dumnezeu-Tatăl în "Dumnezeu pentru o zi/ Bruce Almighty" (2003) şi în continuarea acestuia, "Evan Atotputernicul/ Evan Almighty (Bruce Almighty 2)" (2007).

Încă foarte activ pe ecran, el a fost văzut în 2008 în trei filme de prim-plan: comedia "Ultimele dorinţe/ The Bucket List" cu Jack Nicholson, filmul de acţiune "Wanted" cu Angelina Jolie şi James McAvoy, şi "Cavalerul negru/ The Dark Knight", care înregistrează încasări record în box office.

The Bucket List

Wanted

The Dark Knight



Niciun comentariu: