luni, august 04, 2008

Patriarhul Daniel strânge fonduri pentru preoţii din spitale


Paradox în Biserica Creştin Ortodoxă Românească. Dacă preoţii din Biserici sunt bine remuneraţi, cei care slujesc unităţile medicale abia pot trăi de pe urma salariului lor.

În urma primei reuniuni la nivelul Cercului Pastoral al preoţilor de spitale, organizată luni, aceştia au ajuns la concluzia ca situaţia lor este diferită de a celor din biserici, deoarece statutul juridic al unităţilor în care lucrează limitează activitatea acestora. Ca atare şi indemnizaţiile sunt limitate.

Aşa se face că, Prea Fericitul Daniel va crea un fond de întrajutorare a acestor preoţi. Colectarea va fi realizată prin redistribuirea unor fonduri de la parohiile mari sau din alte donaţii.

În cadrul Cercului Pastoral al preoţilor de spitale din Bucureşti, care a avut loc la Palatul Patriarhal, a fost prezent şi Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Preoţii au pus pe foaie mai multe probleme. Este vorba despre finanţe, dar şi de statutul juridic al fiecărui spaţiu în parte. În ciuda faptului că au fost sfinţite peste 30 de biserici de spital, nu există un cadru care să acorde personalitate juridică acestor clădiri.

În statutul Bisericii Ortodoxe Române (BOR) se specifică faptul că fiecare biserică în momentul sfinţirii ei devine bun patrimonial al BOR.

Un exemplu concret îl reprezintă lăcaşul din curtea Spitalului Grigore Alexandrescu, care, spun preoţii, ar putea primi la slujbă, pe lângă bolnavi şi familiile acestora, populaţia din câteva blocuri aflate în vecinătatea unităţii sanitare.

Preoţii de spital primesc bani din surse, precum Secretariatul de Stat pentru Culte, care reprezintă de fapt un ajutor social. Alţi preoţi primesc bani de la Ministerul Sănătăţii Publice (MSP), în baza unui protocol. O altă sursă sunt donaţiile. (Florentina Cristescu - AMOS News)

Niciun comentariu: