luni, august 04, 2008

DNA...


4 august 2008
Nr. 205/VIII/3

COMUNICAT


Biroul de Informare şi Relaţii Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupţie în luna iulie, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:


1.Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Timişoara au dispus trimiterea în judecată a inculpatului PANDURU MARIUS ALIN, ofiţer de poliţie judiciară cu gradul de subcomisar la IPJ Timiş – Serviciul de Investigare a Fraudelor, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de luare de mită în formă calificată şi continuată şi trafic de influenţă în formă continuată.


În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:


În perioada 07 iulie 2004 – 24 iunie 2005, în calitate de ofiţer de poliţie judiciară cu gradul profesional de subcomisar la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Timiş, inculpatul Panduru Marius Alin a pretins şi primit de la un denunţător servicii necuvenite, drept mită, pentru a-l favoriza într-un dosar în care denunţătorul era cercetat ca învinuit. Serviciile necuvenite au constat în cumpărarea de mărfuri, de către firmele denunţătorului, de la societatea comercială Tarakan Group SRL (aparţinând familiei ofiţerului de poliţie), în condiţii avantajoase pentru societatea vânzătoare. De asemenea, denunţătorul a acceptat să participe cu firmele sale, în mod fictiv (ca „mână moartă”) la o licitaţie, în scopul de a ajuta societatea comercială menţionată să câştige un spaţiu comercial la un preţ mai mic.
Ulterior, în perioada 24 iunie 2005 – 31 decembrie 2007, inculpatul Panduru Marius Alin a pretins şi primit foloase materiale necuvenite de la acelaşi denunţător, constând în două televizoare tip plasmă în valoare totală de aproximativ 5.000 euro, două memorii electronice pentru calculator, în valoare de 322, 44 lei (RON), aparatură pentru bucătărie şi mobilier în valoare totală de 2.500 euro, lăsând să se înţeleagă faptul că are influenţă asupra unor procurori, ofiţeri de poliţie şi judecători, pentru a-i determina să îl favorizeze pe denunţător, în dosarul în care era cercetat pentru infracţiuni economice.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curţii de Apel Timişoara.


2. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Galaţi au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:


TUDOSĂ VIOREL LIVIU, administrator la SC. AUTOSTOP SRL Galaţi, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată;
TUDOSĂ ŞTEFANIA, administrator la SC. AUTOSTOP SRL Galaţi, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de înşelăciune.


În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:


În perioada aprilie 2003 – septembrie 2005, inculpatul Tudosă Viorel Liviu,în calitate de asociat şi administrator al SC.AUTOSTOP SRL Galaţi,în vederea prezentării unei situaţii economico-financiare mai bune decât cea reală a firmei sale, a indus în eroare B.C.R Sucursala Traian Galaţi şi a falsificat unele documente contabile (balanţe de verificare), pe care inculpata Tudosă Ştefania le-a depus la dosarele de credite întocmite la această bancă pentru obţinerea a două linii de credit bancar.
În această modalitate, firma celor doi inculpaţi a obţinut un credit în valoare de 1.200.000 de euro.
Pe parcursul urmăririi penale, banca nu s-a constituit parte civilă, rezervându-şi acest drept pentru faza de judecată, în faţa instanţei.


Dosarul se va înainta spre judecare Tribunalului Galaţi.



3. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Bucureşti au dispus trimiterea în judecată a inculpatului BERESCHI VASILE VALERIAN, ofiţer de poliţie în cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de luare de mită şi folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.


În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:


La data 25 ianuarie 2007, inculpatul Bereschi Vasile Valerian, în calitate de ofiţer de poliţie în cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române – Direcţia de Investigaţii Criminale, Serviciul Urmăriri, cu gradul profesional de subinspector, a acceptat de la un denunţător promisiunea remiterii sumei de 500 RON, pentru ca în schimb să-i furnizeze acestuia date cu caracter personal şi nepublice, la care avea acces în virtutea atribuţiilor de serviciu. Deşi, în conformitate cu prevederile Legii 677/21.11.2001, avea obligaţia să prelucreze aceste date cu bună-credinţă şi exclusiv în scop profesional,inculpatul a pus la dispoziţia denunţătorului date din evidenţele informatizate ale M.I.R.A.
La data de 29 ianuarie 2007, în acelaşi scop, inculpatul a pretins de la denunţător suma de 500 EURO, pentru a-i furniza date cu caracter nepublic.


Dosarul a fost înaintat spre judecare Tribunalului Bucureşti.


4. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată a inculpatului DIOŞTEANU IOAN, comisar şef în cadrul Inspectoratului de Poliţie al judeţului Olt, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de trafic de influenţă.


În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:


În perioada aprilie – iulie 2005, inculpatul Dioşteanu Ioan, comisar şef în cadrul I.P.J. Olt, a pretins şi primit de la un denunţător sumele de 750 EURO, 550 lei şi produse alimentare în valoare de 375 lei, pentru a interveni pe lângă colegii săi din cadrul Serviciului Cercetări Penale al I.P.J. Olt, în scopul soluţionării favorabile a unui dosar penal. În acest dosar, denunţătorul era cercetat de către ofiţeri din cadrul Serviciului Cercetări Penale pentru săvârşirea infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul având în sânge o îmbibaţie alcoolică ce depăşeşte limita legală.


Dosarul a fost înaintat spre judecare Curţii de Apel Craiova.


5. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa au dispus trimiterea în judecată a inculpatei COJOCARU GAROFIŢA, în stare de arest preventiv, în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile de înşelăciune şi fals privind identitatea.


În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:


În cursul lunii inie 2008, inculpata Cojocaru Garofiţa, prin utilizarea unei cărţi de identitate falsificate, s-a prezentat cu numele unei alte persoane (titulara unui cont bancar deschis la sucursala unei bănci comerciale din Bucureşti) şi a solicitat reprezentanţilor a patru sucursale din Bucureşti şi Constanţa ale aceleiaşi bănci retragerea în numerar a sumei totale de 1.132.000 euro.
Cu ocazia efectuării de cercetări de către organele de poliţie legate de depistarea persoanei care a păgubit banca respectiv, inculpata Cojocaru Garofiţa s-a prezentat poliţiştilor sub aceeaşi identitate falsă şi utilizând acelaşi act de identitate falsificat.
Întrucât suma de 1.120.000 euro retrasă de la Sucursala Constanţa a fost restituită, banca s-a constituit parte civilă cu suma de 12.118,58 euro.
La data de 10 iunie 2008, inculpata a fost reţinută de procurorii anticorupţie pe termen de 24 de ore iar la data de 11 iunie 2008, Tribunalul Constanţa a dispus arestarea preventivă a acesteia pe o perioadă de 29 de zile.


Dosarul a fost înaintat spre judecare Tribunalului Constanţa.


6. Procurorii din cadrul Direcţiei naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:


POPESCU ION, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de trafic de influenţă şi
NEMETH JOZSEF, în sarcina căruia s-a reţinut complicitate la trafic de influenţă.


În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:


În cursul lunii februarie 2008, inculpatul Popescu Ion, în mod direct cât şi prin intermediul inculpatului Nemeth Jozsef, a pretins de la un denunţător suma de 15.000 euro, pentru a interveni la medicul şef al Institutului Naţional de Medicină Legală Bucureşti. În condiţiile în care denunţătorul era arestat preventiv, inculpatul Popescu Ion i-a promis denunţătorului că va folosi influenţa pe care ar avea-o pentru ca medicul respectiv să întocmească un raport de expertiză medico legală favorabil, în baza căruia să se dispună revocarea măsurii arestării preventive.

Dosarul a fost înaintat spre judecare Tribunalului Bucureşti.

Niciun comentariu: