marți, august 05, 2008

PD-L a inceput sa trimita ajutoare sinistratilor in urma inundatiilor


In continuare, va prezentam transcriptul integral al conferintei de presa ce a urmat BPN din 4 august 2008

Theodor Stolojan: Buna ziua. Ca de obicei, am avut sedinta Biroului Permanent National a Partidului Democrat Liberal. La primul punct al ordinii de zi am analizat raspunsul pe care Organizatiile Partidului Democrat Liberal l-au dat la mobilizarea pe care am facut-o, dupa cum stiti, inca de saptamana trecuta, de a raspunde la necazurile pe care le au multi romani in urma inundatiilor, apelul de solidaritate al Partidului Democrat Liberal si doresc sa va spun ca acest raspuns a fost extraordinar si il voi ruga pe domnul Toader sa va prezinte cateva detalii asupra modului in care nu numai Organizatiile Partidului Democrat Liberal ci si primariile, unde sunt primari membrii ai Partidului Democrat Liberal, Consiliile Judetene, au raspuns la acest apel de solidaritate al nostru.

Mircea Toader: Va voi da cateva date. Saptamana trecuta, practic, au finalizat, prin Hotarare de Consiliu Local, Primaria Sectorului 3, doua miliarde de lei vechi. De remarcat ca, toti europarlamentarii Partidului Democrat Liberal au hotarat sa depuna intr-un cont de solidaritate cate 500 euro, suma care va fi, de asemenea, repartizata in aceeasi directie catre judetele afectate. De observat ca, saptamana aceasta, judetul Arad va definitiva propunerea primarului Falca, ca un miliard sa fie, de asemenea, donat judetelor sinistrate si, totodata, important este faptul ca foarte multe organizatii au inceput sa colecteze materiale de constructii, bunuri, alimente - cum ar fi judetul Sibiu - si de remarcat aici donatia personala a doamnei Turcan, cat si donatiile din Organizatiile Judetene de la Galati, Arad si Timis. De luat in seama sunt si donatiile facute direct de primarii, cum e Primaria din Costinesti, cu un tir de apa minerala. Aceste colecte vor continua sa fie atrase de membrii Partidului Democrat Liberal sau cetatenii din localitati si vom continua, sigur, cu permisiunea domnului prim vicepresedinte, cu ocazia fiecarei intruniri ale Biroului Pemanent National, vom face aceste comunicari, fiind foarte important, pentru ca aceste resurse reprezinta foarte putin nivelul real al nevoilor pe care aceste judete le au si, stiti foarte bine, Guvernul nu a dat niciun fel de ajutor pana la aceasta data.

Theodor Stolojan: De altfel, am si luat masura sa instituim o permanenta la sediul partidului, deoarece si astazi de dimineata a venit aici, de exemplu, un cetatean care a dorit sa faca o donatie de cinci camioane cu materiale de constructii. Raspunsul este extraordinar la acest apel. Sigur, acest lucru nu scuteste Guvernul Romaniei de a accelera eliberarea fondurilor pentru refacerea infrastructurii, in ceea ce priveste drumurile, comunale, judetene, poduri, podetete. Acest efort, la ora actuala, nu poate fi sustinut decat din resursele tarii, din bugetul tarii, de aceea facem un apel la Guvernul Romaniei de a pune mai repede la dispozitia judetelor afectate resursele necesare pentru refacerea infractructurii de drumuri, poduri si podete. Doresc sa va mai spun ca am primit un apel de la Primaria Municipiului Chisinau, semnat de primarul general Sorin Chirtoaca. Se face iarasi un apel umanitar pentru ajutor, pentru solidaritate, e vorba de case, bunuri, mii de locuitori din mai multe sate si orase, tot din zona Prutului, dar si a Nistrului. Se apreciaza ca au fost inundate peste 500 de case, evacuate peste 4000 de persoane si dansii fac un apel catre domnul Murgeanu, implicit catre Partidul Democrat Liberal, dar nu numai si vom raspunde si la acest apel. Vom face un apel la Organizatiile Partidului Democrat Liberal deoarece, dupa cunostinta noastra, in prezent, Primariile sau Consiliile Judetene nu au o prevedere legala prin care sa se poata face ajutoare in bani, asa cum procedam in interiorul Romaniei. Sigur ca statul, in cadrul ajutoarelor, poate interveni si in acest caz, si facem un apel si la Guvernul Romaniei pentru a da un ajutor si populatiei afectate din Republica Moldova. In alta ordine de idei, Biroul Permanent National a luat hotararea astazi, de a mobiliza pe toti deputatii Partidului Democrat Liberal pentru a fi prezenti pe 13 august la sesiunea extraordinara a Camerei Deputatilor, unde se vor examina cererile DNA-ului pentru trimiterea si desfasurarea anchetelor penale si trimiterea in justitie a dosarelor persoanelor suspecte de acte de coruptie pentru care este necesara aprobarea Camerei Deputatilor. Acesta mobilizare este extrem de serioasa, si niciun deputat al Partidului Democrat Liberal nu va lipsi, decat in cazuri cu totul si cu totul exceptionale, de internare in spital sau altele asemenea. De asemenea, Biroul Permanent National a luat act de declaratia publica a domnului deputat Dutu Stelian, in legatura cu dorinta dansului de a candida independent, decizie a dansului prin care se pune in afara Partidului Democrat Liberal.

Domnul Dutu si-a dat demisia sau dumneavoastra ati decis sa-i lasati libertatea de a candida independent?

Theodor Stolojan: Domnul Dutu a facut o declaratie publica, ca doreste sa candideze independent, prin urmare, se pune in afara Partidului Democrat Liberal. Procedurile statutare sunt clare, si anume: Decizia de excludere a dansului din Partidului Democrat Liberal poate fi luata de Consiliul National de Coordonare.

A propus cineva astazi excluderea dansului din partid?

Theodor Stolojan: Avem hotararea Biroului Judetean al Partidului Democrat Liberal, prin care s-a propus Biroului Permanent National, hotararea de excludere a domnului Stelian, sau propunerea de excludere a domnului Stelian Dutu, propunere pe care o vom analiza si o vom supune Consiliului National de Coordonare, singurul organ care, potrivit statutului, poate lua o asemenea hotarare in cazul unui deputat. Repet, ceea ce noi am constatat astazi si am luat act, este declaratia publica a domnului Stelian Dutu, de a candida independent, declaratie care il pune in afara partidului.

A spus ca se gandeste sa candideze independent, nu a spus ca vrea!

Theodor Stolojan: Noi am luat declaratia publica asa cum a facut-o dansul.

De ce nu ati discutat astazi propunerea de excludere de la BPJ-ul respectiv?

Theodor Stolojan: Pentru ca am luat hotararea sa o discutam in sedinta viitoare.

Cine decide? Consiliului National de Coordonare sau Biroului Permanent National?

Theodor Stolojan: Numai Consiliul! Biroul Permanent National nu are capacitatea de a exclude un deputat din randurile Partidului Democrat Liberal. Noi vom analiza acesta propunere in sedinta urmatoare, si la prima sedinta a Consiliului National de Coordonare vom face propunerea Biroului Permanent National.

In legatura cu ce se intampla la Constanta, ati luat vreo decizie?

Theodor Stolojan: Am luat act de ceea ce s-a intamplat acolo si, potrivit acordului de fuziune intre cele doua foste partide: Partidul Democrat si Partidul Liberal Democrat, dupa cum stiti si dumneavoastra, nu au loc alegeri pana in 2010. Deci, ceea ce dansii au facut acolo, au constituit un Consiliu Reglementar dar nu aveau dreptul, sau aparent reglemetar – o treime au semnat – dar nu aveau dreptul sa faca alegeri, potrivit protocolului de fuziune, care face parte integranta din statului Partidului Democrat Liberal.

Cum planuiti sa instaurati ordinea acolo?

Theodor Stolojan: Cu calm si cu grija. Avem acolo o conducere instituita in prezent. Va reamintesc ca Organizatia Judeteana a Partidului Democrat Liberal din Constanta nu a intrunit criteriile de performanta la alegerile locale. In consecinta, potrivit unei hotarari adoptate inainte de alegerile locale, Biroul Permanent National, in baza statutului, are dreptul de a reorganiza activitatea Birourilor Permanente Judetene, ceea ce a si facut. Alegeri se fac in anul 2010, dupa alegerile prezidentiale. Asta este prevederea protocolului de fuziune care face parte integranta din statutul Partidului Democrat Liberal.

Pana acum aveti doua conduceri?

Theodor Stolojan: Nu avem doua conduceri, avem una singura. Asa cum va spun, este ilegala orice alegere, potrivit protocolului de fuziune.

Aveti o conducere validata de Consiliul de Coordonare?

Theodor Stolojan: Deci, asa cum va spun, deja, si va repet, nu pot avea loc alegeri in Partidul Democrat Liberal inainte de data stabilita prin protocolul de fuziune a celor doua partide care au format Partidul Democrat Liberal

Daca imi permiteti, sa inteleg ca acelasi consiliu de coordonare judeteana a validat noua conducere, pe de alta parte v-a trimis dumneavoastra o hotarare de exludere a domnului Stelian Dutu?

Mircea Toader: Nu e acelasi lucru...

Theodor Stolojan: Cei care au convocat acel consiliu ne-au trimis documentele si vor primi raspunsul de la Comisia Nationala de Etica, care va constata invalidarea alegerilor, potrivit protocolului de fuziune dintre cele doua partide.

Doamna Udrea si domnul Stoica se vor ocupa in continuare de locale?
Multumit de ceea ce au facut pana acum?

Theodor Stolojan: Da, pana la indeplinirea misiunii pe care o au.

Mandatul pe care il au se desfasoara conform asteptarilor Biroului Permanent?

Theodor Stolojan: Nu, nu se desfasoara conform asteptarilor, dar pentru asta suntem aici sa analizam, sa luam masurile care se impun.

Le-ati atras atentia in sedinta?

Theodor Stolojan: Am discutat problemele de la Constanta.

Domnul Chirila spunea ca alegerea pentru noua conducere este una legitima, pentru ca a fost ales de Consiliul de Coordonare ?

Theodor Stolojan: Vor primi raspunsul in conformitate cu statutul Partidului Democrat Liberal si va repet, in Partidul Democrat Liberal nu pot avea loc alegeri, potrivit protocolului de fuziune, decat asa cum se prevede in protocol, dupa inchiderea campaniilor electorale, inclusiv cele de anul viitor.

In ceea ce priveste sesiunea extraordinara, ati spus ca parlamentarii sunt obligati sa faca ce trebuie. In cazul in care unii nu vor face asa, ati stabilit si o serie de sanctiuni?

Theodor Stolojan: Vor fi sanctiunile prevazute in statut. Incepand de la avertisment.

Ce inseamna mobilizare? Ii veti suna pe toti sau cum veti proceda?

Theodor Stolojan: Categoric. Vom lua legatura cu fiecare deputat, sa intelegem bine unde se afla in ziua de 13, daca are vreun motiv intr-adevar cu totul iesit din comun, de exemplu, repet, se intampla sa fie internat intr-un spital Doamne Fereste sau asa ceva. In rest, intrerupere de concedii, astea sunt masurile, deci…

Ce faceti cu cele sapte locuri care nu au fost validate, cu cei sapte deputati care nu au fost validati?

Th. Stolojan: Daca vor dori sa-i valideze inainte de sedinta, sigur ca vor fi validati. In cazul in care Camera Deputatilor nu va dori sa-i valideze inainte de a face aceasta sedinta n-au cum sa participe.

Cum veti vota in legatura cu cererile de incepere a urmarii penale?

Th. Stolojan: Trimiterea in Justitie acolo unde, de fapt, toti acesti oameni care au probleme, sunt suspecti de acte de coruptie spun si declara public ca vor sa ajunga sa-si dovedeasca nevinovatia sau, Justitia sa dovedeasca vinovatia. Deci, suntem intr-o situatie de rasul lumii, in Romania, dar nu suntem prima data intr-o asemenea situatie in care cei impricinati doresc sa ajunga in Justitie iar Parlamentul Romaniei nu-i lasa sa ajuga in Justitie. Suntem intr-o situatie, n-as zice de Stan si Bran, pentru ca Stan si Bran provocau rasul si o stare pozitiva, suntem intr-un film pe care nu-l mai intelege nimeni, dintre cei care se uita la Romania. Domnul Mitrea, mai mult, spune ca-si va da demisia, va renunta la imunitate daca Parlamentul va hotari altfel. Deci, acesti oameni se roaga sa fie trimisi in Justitie iar Parlamentul Romaniei nu doreste acest lucru. Asta-i situatia care apare si in judecata de oricine care, vorbesc din afara Romaniei, nu ne intelege sistemul nostru, asa mai ciudat.

La Constanta, la Consiliul de Coordonare Judeteana au fost 600 de membri PD-L, sefi de organizatii, care nu-l recunosc pe domnul Popescu ca presedinte. Nu am intels care este pasul urmator? Ce veti face?

Th. Stolojan: V-am explicat. Organizatia de acolo trebuie sa discute cu oamenii, sa termine inventarierea celor care recunosc Partidul Democrat Liberal, deciziile conducerii Partidului Democrat Liberal si sa mearga inainte. Sa mearga inainte adunandu-i pe oameni in organizatie nu prin excuderi sau alte asemenea...

Cu cei 600 ce se va intampla?

Th. Stolojan: Inclusiv la cei 600 de oameni, vor sta de vorba cu ei si sunt convins ca vor fi alaturi de noi, de Partidul Democrat Liberal.

Intentionati dvs. sau domnul Boc sa mergeti acolo sa vedeti cum stau lucrurile la fata locului?

Th. Stolojan: De lunea viitoare, domnul Boc va fi in atributii, intorcandu-se din concediu, nu l-am intrebat daca doreste sa mearga acolo. Avem doi membri ai Biroului Permanent National care se ocupa de aceasta organizatie, respectiv domnul Vlariu Stoica si doamna Elena Udrea.

Domnule Stolojan, cei pe care i-ati exclus de la Constanta va acuzau ca n-ati venit pe la sedinte si ca nu v-ati prea implicat in campanie...

Th. Stolojan: Nu.Aici, din pacate, am un alt punct de vedere. Se pare ca foarte multi dintre cei care ne acuza pe noi nu s-au implicat ei foarte mult in campanie in momentul in care propunerea domnului Stelian Dutu, ca domnul Popescu sa candideze la Consiliul Judetean, a fost facuta, dupa care domnul Dutu s-a razgandit cu cateva zile inainte de depunerea candidaturilor si nu l-a mai sutinut pe cel pe care il propusese, domnul Popescu. Deci, punctul de vedere diferit pe care il avem noi este ca foarte multi de acolo nu s-au implicat ei in campania electorala, dimpotriva, daca va reamintesc, la lansarea candidaturilor a fost prezenta aproape toata conducerea centrala a partidului Democrat Liberal. A fost si domnul Boc, am fost si eu, au fost si multi altii. Deci, aici avem un punct de vedere diferit fata de cei care spun aceste lucruri.

Legat de sesiunea extraordinara, vorbeati mai devreme de posibilii deputati care ar putea lipsi si pe care i-ati putea inlocui din acest motiv. Au fost depuati ai PD-L, membri al Biroul Permanent din Camera Deputatilor, care au lipsit la sedinta in care s-a discutat daca aceasta sedinta se va tine sau nu.

Th. Stolojan: Da, aveti dreptate, acolo convocarea acestui Birou s-a facut de pe o zi pe alta, dansii erau in concedii, in afara tarii, cei doi.

Care mai este stadiul discutiilor cu doamna Mona Musca?

Th. Stolojan: Deci, nu avem inca o discutie cu dumneaei, va trebui sa se hotarasca si dumneaei, dar vom avea o discutie.

Biroul de presa al PD-L

Niciun comentariu: