luni, august 04, 2008

Sinistraţii pun în mişcare societatea românească


AMOS News:

PSD cere Parlamentului să decidă ce măsuri sunt necesare pentru remedierea situaţiei sinistraţilor
Deputatul PSD, Bogdan Niculescu Duvaz, a declarat astăzi, în cadrul unui conferinţe de presă că Parlamentul ar trebui să se reunească pentru a decide ce soluţii sunt necesare pentru eradicarea problemelor cauzate de inundaţii. Deputatul PSD a explicat că măsurile întreprinse de Gucern nu sunt suficiente.
"Va trebui să ne reunim urgent. Măsurule care se impun trebuiesc discutate şi adoptate în Parlament. O serie de măsuri, mai ales măsurile care vizează chestiuni grave de urgenţă trebuiesc încheiate nu la 1 Decembrie cum a propus premierul, ci mai repede, a declarat Deputatul PSD, Bogdan Niculescu Duvaz.
Acesta a criticat guvernarea liberală pentru că nu au fost alocate fonduri suficiente pentru proiecte cum ar fi combaterii despăduririlor şi amenajari hidrografice.

Fundaţia Solidaritatea Culturală strânge fonduri pentru sinistraţi
Chiar şi organizaţiile culturale strâng fonduri pentru sinistraţi. Fundaţia Solidaritatea Culturală pentru România în partenariat cu Prefectura Bacău vor organiza mai multe manifestări caritabile atât pentru a strânge fonduri, dar şi pentru a colecat orice bun material care ar putea veni în sprijinul celor cărora le-au fost distruse gospodăriile în totalitate de inundaţii.
De asemenea, Fundaţia în cauză va trimite în zonele calamitate camioane pline cu alimente, apă, îmbrăcăminte, mobilă şi utilităţi destinate populaţiei afectate din comuna Săuceşti.
Sumele strânse deja vor fi utilizate pentru reconstrui şcoala din comuna Săuceşti, care a fost devastată de ape.
Fundaţia Solidaritatea Culturală pentru România ARS a anunţat astăzi că donaţiile pot fi făcute pe conturile pentru sinistraţi deschise la Banca Comercială Română filiala Unic,
cont în lei RO 12RNCB5078000011060005 ajutorare
şi în contul în euro RO 82RNCB5078000011060006.
(Florentina CRISTESCU)

Galaţi: Nivelul Prutului creşte lent
Prefectul judeţului Galaţi, Gabriel Panaitescu, a solicitat astăzi, 4 august, tuturor instituţiilor cu rol în gestionarea situaţiilor de urgenţă să fie pregătite să intervină în cazul în care râul Prut ameninţă să iasă din matcă, transmite corespondentul AMOS News.
Potrivit autorităţilor, Siretul a înregistrat niveluri în continuă scădere în ultimele ore. Astăzi, la ora 6.00, la Cosmeşti avea o cotă de 50 de centimetri, cota de atenţie fiind de 250 de centimetri. La Lungoci măsura 280 de centimetri (CA 600 cm), iar la Şendreni avea 232 cm (CA 550 cm).
La Oancea, Prutul măsura 449 de centimetri, cu 9 centimetri peste cota de atenţie, cota de inundaţie fiind 550 cm, iar cea de pericol 600 cm. Se prognozează în continuare creşteri ale cotelor, dar într-un ritm destul de lent.
În prezent, lucrările de întărire a digului de la Brateşul de Jos au fost sistate, urmând a fi reluate în funcţie de debitele râului. Digul de la Brateşul de Jos a fost supraînălţat şi întărit cu pământ pe o lungime de aproximativ 1.500 de metri. La Slobozia Oancea a fost ridicat un dig cu saci de pământ pentru protejarea DN 26, pe o lungime de circa 800 de metri şi o înălţime de circa 1,20 metri.
Potrivit unui comunicat emis de Prefectura Galaţi, avertizarea de Cod galben hidrologic pentru judeţ, emisă de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, este valabilă până astăzi, la ora 16.00. Evoluţia situaţiei hidrologice va fi urmărită în continuare cu maximă atenţie, în conformitate cu regulamentele privind situaţiile de urgenţă, specialiştii de la Sistemul de Gopodărire a Apelor Galaţi şi Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă având misiunea de a monitorizeze permanent cursurile de apă şi digurile. (Corina MISĂILĂ)

BRM nu percepe comision pentru licitaţia cu materiale de construcţii destinate sinistraţilor
Bursa Română de Mărfuri a stabilit calendarul licitaţiei pentru achiziţionarea materialelor de construcţii destinate reconstruirii locuinţelor distruse în urma inundaţiilor din ultima perioadă, informează un comunicat de presă al instituţiei, remis AMOS News.
Astfel, procedura de licitaţie deschisă, urmată de strigarea liberă a preţului, va fi organizată în data de 11 August, la ora 11.00, la sediul central din Bucureşti.
Preşedintele-Director General, Radu Popa, declară că Bursa Română de Mărfuri doreşte să se implice în ajutorarea populaţiei sinistrate din zonele afectate de inundaţii.
“Îi mulţumesc domnului prim-ministru pentru încrederea pe care o acordă BRM, anunţând că materialele de construcţii vor fi achiziţionate prin Bursa Română de Mărfuri. Doresc ca procedurile să se deruleze rapid astfel încât oamenii să poată să beneficieze cât mai repede de locuinţe şi de aceea am stabilit deja echipa care va coordona licitaţia, cât şi calendarul acesteia. Am luat decizia ca la licitaţia pentru achiziţionarea de materiale de construcţii să nu percepem comision, pentru că aceste materiale sunt destinate unor oameni oropsiţi, care şi-au pierdut casele în urma inundaţiilor. În plus, sper ca la licitaţie să se înscrie cât mai mulţi agenţi economici, iar în urma negocierilor să se obţină cel mai bun preţ pentru Agenţia Naţională pentru Locuinţe”, a declarat Radu Popa.
Operatorii economici interesaţi pot depune documentele de înscriere şi participare la procedură până în data de 11 august 2008, ora 10.00. Documentaţia procedurii se poate ridica fie de la sediul central al BRM, fie de la sediile terminalelor BRM din Bistriţa, Piatra Neamţ, Suceava, şi Iaşi, se mai arată în comunicatul de presă.

Băsescu îi vizitează din nou pe sinistraţi
Preşedintele, Traian Băsescu, va vizita astăzi zonele calamitate din Moldova. El este aşteptat în localităţile Tămăşeni din judeţul Neamţ şi Săuceşti din judeţul Bacău.
Traian Băsescu a mai fost în Suceava, la Rădăuţi, unde a participat la şedinţa Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă. De asemenea, şeful statului a mai mers şi în judeţul Maramureş, dar şi în localităţile Moldoviţa, Marginea, Vicovul de Sus şi Straja, podul de la Putna şi satul Voievodeasa, grav afectat de inundaţii.
Pe 29 Iulie, preşedintele a participat şi la şedinţa de Guvern unde au fost analizate pagubele create de inundaţii. Ulterior, a fost şi în localitatea nemţeană Tămăşeni şi în comuna Săuceşti, din judeţul Bacău. (Florentina CRISTESCU)

Niciun comentariu: