luni, decembrie 01, 2008

Datini romanesti de Craciun


Datini romanesti de Craciun
30 noiembrie & 1 decembrie 2008

Cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei, Ambasada Romaniei in parteneriat cu Institutul Cultural Roman organizeaza o serie de spectacole de colinde si obiceiuri romanesti de Craciun, sustinute de ansamblul folcloric Colinda cu participarea solistei Theodora Paunescu-Tuca.

Primul spectacol va avea loc pe 30 noiembrie in Covent Garden, va continua la Slough, pe 1 decembrie si va fi urmat de o reprezentatie la Royal Automobile Club, la receptia de Ziua Nationala.
Spectacolele sunt organizate cu sprijinul Westminster City Council, Covent Garden Londra si Slough Borough Council.

Grupul va colinda si va prezenta obiceiuri populare romanesti precum Ursul, Capra, Steaua, Plugusorul si Sorcova. Colindatorii vor purta masti si costume traditionale.

In program:

  • Colinde
    In Ajunul Craciunului, de la miezul noptii pana la revarsatul zorilor, strazile rasuna de vocile colindatorilor care merg din casa in casa, urand sanatate si fericire gazdelor, de la care primesc bani sau nuci, mere si covrigi.
  • Capra
    este intruchipata de o tanara purtand un costum colorat si o masca de lemn. Acompaniata de fluier, capra sare, se rasuceste si apleaca, clampanind din falcile de lemn. Dansul viu al caprei este menit sa inlature frica si blestemul.
  • Ursul
    este interpretat de un tanar cu masca si blana de urs pe cap si umeri. Insotit de o intreaga procesiune de personaje care canta: "Joaca bine, Mos Martine, / Ca-ti dau paine cu masline", ursul loveste pamantul cu talpile, in ritmul tobelor si al fluierelor. Jocul agonic al ursului simbolizeaz? moartea anului vechi ?i na?terea celui nou
  • Steaua
    anunta nasterea lui Iisus. Copiii fac o stea din hartie colorata, cu icoana lui Iisus in mijloc, si canta: "Steaua sus rasare/ Ca o taina mare/ Steaua straluceste/ Si lumii vesteste".
  • Plugusorul
    una dintre cele mai vechi datini romanesti, este o urare pentru rodul campului in ajunul Anului Nou. Ceata de plugari formata din copii si adolescenti porneste la urat cu bice, clopotei, fluiere si un plug - simbol al fertilitatii pamantului.
  • In dimineata Anului Nou, fete si baieti merg din casa in casa cu Sorcova, un buchet de flori cu panglici viu colorate. Copiii ureaza gazdelor sanatate, belsug si fericire.

Infiintat in 1975 de profesorul Cezar Neacsu in satul Matau, judetul Arges, grupul Colinda reuneste 39 de artisti profesionisti si amatori, cu varste cuprinse intre 11 si 75 de ani.

Click aici pentru flyer-ul de promovare.

Cand: 30 noiembrie 2008, ora 12.00: Piata Covent Garden, Londra.
1 decembrie 2008, ora 11.00 am: Observatory Shopping Centre, Slough.
Intrarea: libera.

(sursa: http://www.icr-london.co.uk)

Niciun comentariu: