luni, august 04, 2008

ONG-urile cer ca o stradă din Primăverii să primească numele lui Soljeniţîn


Nici nu a plecat bine dintre noi, căci ar putea avea deja o stradă cu numele său. Vorbim despre scriitorul rus Aleksandr Soljeniţîn, care a murit ieri noapte.

Mai mulţi reprezentanţi ai societăţii civile, printre care preşedintele Institutului Cultural Român, Horia-Roman Patapievici, propun Primăriei Capitalei ca o stradă din cartierul Primăverii să primească numele scriitorul rus Aleksandr Soljeniţîn.

„Propunem ca strada Heleşteului din cartierul Primăverii să se numească strada Aleksandr Soljeniţîn. Este vorba de o stradă paralelă cu strada Herăstrău, legând Bulevardul Primăverii de Bulevardul Mircea Eliade. Cum se ştie, există o cerere a societăţii civile ca Bulevardul Primăverii să se numească Bulevardul Monica Lovinescu, iar strada Herăstrău să se numească strada Virgil Ierunca”, se arată în scrisoarea deschisă adresată primarului general, Sorin Oprescu.

Scriitorul născut la 11 decembrie 1918, la Kislodovsk, în Caucaz, s-a stins din viaţă noaptea trecută, în urma unei insuficienţe cardiace. Soljeniţîn reprezintă poate cea mai solidă tradiţie a prozei realiste ruse din secolul al XX-lea.

În 1970 Premiul Nobel pentru Literatură îi revenea lui Alexandr Soljeniţîn pentru „Pavilionul canceroşilor”, publicat în Occident, în 1968, ca şi „Primul cerc”.

Alte cărţi cunoscute sunt: „Arhipelagul Gulag”, publicat în trei volume în 1973, nuvela „O zi din viaţa lui Ivan Denisovici”, publicată cu 1997. De asemenea, trilogia „Arhipelagul Gulag” a fost una dintre scriiturile lui Aleksandr Soljeniţîn, care l-au amprentat pentru totdeauna în rândul mariilor prozatori ai lumii.
(Florentina Cristescu - AMOS News)

Niciun comentariu: