luni, august 11, 2008

Politica omoară cultura


Israelul interzice cărţile pentru copii publicate în Siria şi Liban. De ce? Pentru că statul doreşte să aibă controlul asupra gândirii cetăţenilor săi. Domnişoare şi domnişori, fiţi buni cetăţeni şi nu citiţi lectura neaprobată. Nu gândiţi neaprobat, nu respiraţi neaprobat. Poate cineva realizează că în lumea se construieşte cu răbdare un alt fel de oligarhism dictatorial, dictatura aparenţei politice.


Israelul interzice cărţile pentru copii publicate în Siria şi Liban (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Cărţile pentru copii scrise în arabă publicate în Siria şi Liban, precum "Harry Potter" şi "Pinocchio", nu vor mai putea fi importate în Israel, întrucât autorităţile au interzis acest lucru pe motiv că statul evreilor se află în război cu cele două ţări.


Radioul militar israelian a anunţat, luni, că printre cărţile interzise importului în Israel se numără "Pinocchio" şi "Harry Potter", dar şi cărţi clasice arabe, care nu au niciun fel de legătură cu statul evreilor.

Editorul arab israelian, Salah Abassi, s-a arătat nemulţumit de decizia autorităţilor de a nu mai putea importa cărţi pe filiera Iordaniei.

"Ministerul Industriei şi Comerţului, precum şi Trezoreria m-au avertizat că importul acestor cărţi este ilegal", a declarat acesta.

Pentru a-şi justifica decizia, administraţia a invocat o ordonanţă care interzice importul cărţilor "ce provin din ţări care se află în război cu Israelul".

Ministerul Trezoreriei a declarat pentru cotidianul israelian Maariv că această interdicţie este conform legii şi se referă, în special, la Siria, Liban şi Iran, precum şi la alte ţări arabe, cum ar fi Iordania şi Egipt.

Ordonanţa datează din anul 1939, din perioada mandatului britanic în Palestina: ea interzicea importul cărţilor ce proveneau din ţările ce se aflau în război cu Marea Britanie.

Ordonanţa a fost adoptată de Israel după crearea sa, în 1948.



Tristania- Equilibrium
This is the slowest dance
The dance of a thousand years
The dance of the frozen statues
Clinging together in tears

This is the darkest fight
The fight of a thousand years
The pounding of blood
Through our veins
In our veins
In our eyes
The circles of fear

I cling to you
So cold, so bright
Cling to me through the night

Motionless faces
Park of the wasted
In the pale gloom
I hang on to you
In the pale gloom
I am safe and cool

I swim in you
In your dark rivers
Dive in your mind
Search for your monsters
Search for resistance
Sink into the mud
Dance in the halls of insanity
Yet madness is
Your highest deed
Your vanity

Mistress - you made me
Mistress - you saved me
In your cold hands
I am just a tool

Mistress – you made me
Mistress - you saved me
In your cold hands
I am safe and cool

8 comentarii:

silvica spunea...

demential!
cool!
cum le gasesti?
de unde le scoti?
cum le potrivesti?
nu mai vreau sa citesc nimic!
de scris -orice cuvant este in plus si inutil!

articlier spunea...

Domnule Florescu,
Aveti vreo idee, alta decat cele marcate de antisemitism,despre evrei? Chiar as fi curios sa stiu daca ati vazut vreodata un evreu, mai ales un sabra, de aproape? Ati auzit de fetele din kibutzuri care au murit violate si cu mainile taiate de catre arabi?

Anonim spunea...

Interesant dar nu surprinzator. Sa ne amintim ca e vorba de o tara in care nu poti sa te casatoresti decat daca esti de religie mozaica, daca ai vreo ruda intr-un partid arab iti pot darama casa oricand(cu tancuri special adaptate in sesul asta),sute de mii de famili au fost fortate sa-si paraseasca proprietatile fara primeasca vreo despagubire etc.

Bibliotecaru spunea...

Poate că într-o ţară în care religia este politică de stat este de înţeles să existe acţiuni care ne pot părea, nouă, habotnice. Problema la aceste cărţi nu este însă de conţinut, ci de locul în care au fost tipărite. Israelul este o ţară care are mari probleme cu zona tipografică. La ei nu există reviste glossy sau alte elemente de calitate tipografică. Cine a citit măcar o dată în viaţa un ziar, o carte, o revistă venită din israel, primul lucru pe care îl descoperă este calitatea inferioară a hârtiei. Tipărirea acestor cărţi în străinătate este o soluţie economică. Dacă ar fi spus în articol că aceste cărţi au un conţinut jignitor la adresa cultului mozaic, poate că aş fi înţeles, problema lor era că sunt cărţi tipărite în tipografii din ţări musulmane, atâta tot. Aici mi se pare deja un lucru exagerat.

Bibliotecaru spunea...

Domnule dragă, măcar de aţi fi un sfert atât de tolerant precum sunt eu. :)
Am fost acuzat că sunt pro-occidental, că sunt ultra-liberal, că sunt comunist, că sunt Virgil Măgureanu deghizat... iată cu sunt şi anti-semit. Sunt atât de antisemit încât de multe ori am enunţat ideea că cei creştini şi cei musulmani sunt de fapt tot evrei, pentru că au la bază învăţăturile din Vechiul Testament.
Domnule articlier, nu credinţa opreşte aceste cărţi pentru copii, nu credinţa se exprimă împotriva culturii, ci politica. Războiul acesta lung între Israel şi Palestina nu are o justificare a credinţei, pentru că oamenii pot să trăiască şi atunci când sunt de credinţe amestecate, ci politica. Dacă aţi studia mai îndeaproape ştiinţa manipulării maselor, aţi înţelege că motivul religios şi motivul naţional sunt căile cele mai simple (de aceea sunt şi folosite de mii de ani) pentru învrăjbirea populaţiilor şi oferirea unui motiv pentru războiul interesat pentru anumite persoane. Poate nu aţi observat, dar unul din "motivele" separatiste ale Ardealului este (după enunţarea domniilor lor separatiste) faptul că ei sunt catolici. Poate ar trebui să vă gândiţi un scurt moment că toţi creştinii, toţi evreii, toţi musulmanii (indiferent de cum se numesc bisericile lor) cred în acelaşi Dumnezeu. Diferenţele sunt nuanţări. Dacă aţi fi părinte şi aţi avea mai mulţi copii, aţi accepta ca ei să se bată între ei, pentru un singur motiv, fiecare susţinând că este adevăratul copil al dumneavoastră? Dumneavoastră, care ştiţi că toţi sunt copii dumneavoastră, aţi accepta să vă uitaţi la ei cum se omoară pentru a supravieţui numai unu, cel adevărat? Probabil că această senzaţie trebuie să o aibă şi Dumnezeu când îşi vede credincioşii că se omoară în numele Lui. Sper ca Dumnezeu să-mi ierte această umanizare a sa. De ce credeţi că "să nu ai alţi dumnezei" este înţeles în atât de multe feluri? Vă spun eu: politica. Fiecare vrea să stăpânească un adevăr, o naţiune, un guvern. Interesele pur umane reprezintă fărâmiţarea, structuri de conducere mari, şi nu uniunea la care îndeamnă însăşi Dumnezeul nostru.

Da domnule articlier, sunt atât de antisemit încât cred că Dumnezeul meu este acelaşi cu Dumnezeul evreilor, fără nici o diferenţă. Avem un singur Dumnezeu şi nu am absolut nici o problemă relativă la limba în care îi vorbim sau cum ne rugăm lui. Fiecare e liber să-şi urmeze calea, credinţa este o problemă privată. Diferenţele dintre noi, dintre religiile noastre, dintre formele de manifestare laică sau clericală, nu sunt dictate de Dumnezeu ci de oameni. În plus, nu uitaţi ceva esenţial, Iisus a fost evreu şi Mahomed (Muhammad, "cel demn de laudă" ) tot Vechiul Testament avea drept dogmă religioasă. Dacă dumneavoastră credeţi că ideile mele sunt anti-semite, este părerea şi plăcerea domniei voastre, părere pe care nu am să o contrazic, dar nici nu am să o aprob.

articlier spunea...

Stimate Domnule Florescu,

Regret, dar nu m-ati convins. N-am gasit sau, poftim, n-am inteles ca dumneavoastra sa fi creionat vreun punct de vedere asupra Holocaustului, a comportamentului armatei si jandarmeriei romane in Transnistria sau macar asupra lui 11 septembrie. Asa, despre unicitatea lui Dumnezeu putem vorbi cale de o mie de parasangi... Prin anii saptezeci, 52 de prieteni de copilarie evrei au facut alia. Practic au fost vanduti. Acum eu locuiesc perete in perete cu un tigan mafiot care asculta manele la scule de 2000 de wati vinde fete in strainatate, strange "tainuri" si alte alea in timp ce floarea actorimii romane se inghesuie in telenovele cu tigani de mucava. Nu tin minte sa se fi inghesuit romanii sa-l joace pe Ianke sau pe Shmil, ca despre Kletzmer ce sa mai vorbim.
Nu argumentati unui prost, domnule Florescu, oricat s-ar invineti Fulgerica sa sugereze asta.Acum vreo cativa ani,pe mine a trebuit sa ma pazasca cale de 300 de kilometri un militar antitero fiindca am nimerit din intamplare intr-un cuib de legionari.
Cu tot respectul,
Nimrod

Bibliotecaru spunea...

@ articlier
Stimate domn, citind ultima intervenţie a domniei voastre, am început să râd. Apoi mi-am dat seama că sunteţi serios. Chiar nu înţeleg de ce aveţi pretenţia că eu trebuie să vă conving de ceva? De ce ar trebui să vorbesc eu, tam-nesam despre Holocaust, despre 11 septembrie şi despre Transistria? Aveţi impresia că dumneavoastră sunteţi scopul meu în viaţă? Ori poate trebuie să dovedesc cu orice preţ că nu sunt anti-orice şi-ar pune cineva în cap să mă învinuiască.

Dacă am motiv, scriu şi despre aceste aspecte, de exemplu AICI, sau AICI. Îmi pare rău să o spun, dar dumneavoastră nu-mi demonstraţi o maturitate prea accentuată a afirmaţiilor. Nu eu v-am vândut prietenii şi nici nu sunt, în vre-un fel, legionar. Mă învinovăţiţi pe mine pentru istoria vieţii dumneavoastră? Am rugămintea să fiţi coerent sau să renunţaţi la aceste imaturităţii pentru că nu voi mai răspunde.

articlier spunea...

Stimate Domnule Florescu,

a.Uluitor!
b.Regret dar asa e realitatea inconjuratoare, imatura si incoerenta.
Probabil de aceea o prefer pe ea...
c.In rest, nici o problema. Nu toate ferestrele pe care le deschidem dau spre curtea interioara.

Cu reala stima,
Nimrod