miercuri, august 13, 2008

Puterea conduce economia spre o criză care va fi plătită scump de populaţie (Dan Voiculescu)



Domnul Voiculescu s-a cam săturat să nu mai fie în linia întâi a politicii româneşti. Revine deci cu o declaraţie puternică. Iată ştirea preluată de AMOS News:
Comentând cea mai recentă evaluare a economiei României de către Fich Ratings, preşedintele fondator al PC, Dan Voiculescu a atras atenţia asupra riscurilor sociale masive pe care le va aduce o corecţie bruscă, după o perioadă de supraîncălzire a economiei.

"Situaţia economiei nu este deloc roz, deja, pe termen scurt, drumul pe care mergem este complet nesigur. Situaţia bună pe care o declară Puterea actuală pur şi simplu nu există, existând în schimb toate semnalele pentru o economie care intră în criză : de la inflaţia care se îndreaptă spre două cifre şi deficitul masiv până la încetinirea economiei în Uniunea Europeană, unul dintre partenerii noştrii economici extrem de importanţi”, consideră Dan Voiculescu.

El consideră că cel mai important eveniment din acest moment, evaluarea Fich Ratings "a trecut nebăgată în seamă de Puterea actuală". "Avertismentele Fich referitoare la efectele inflaţiei şi deficitului de cont curent, pe fundalul unei stagnări economice globale nu-i preocupă deloc pe guvernanţi. În schimb se discută foarte mult despre tot felul de lucruri şi persoane care nu au absolut nici o valoare raportat la singurul lucru care contează cu adevărat pentru oameni: modul în care ei trăiesc. La lipsa de preocupare pe care o arată guvernanţii, nu numai că se trăieşte mai rău acum, dar ni se şi reduc în fiecare zi şansele să ieşim la liman mai repede", a punctat preşedintele fondator al PC, într-un comunicat de presă.


Desigur, m-am întrebat ce este cu acest raport ignorat şi am intrat pe http://www.fitchratings.com/ unde m-am dumerit un pic cine anume este acest Fitch Ratings şi ce anume face. Din păcate raportul nu este accesibil neplătitorilor. Cum nu am bani, am ales să cred pe cuvânt pe cei de la Hot News:
Fitch Ratings: Persista tendinta negativa in evaluarea bancilor la nivel global
de D.Z. HotNews.ro, Marţi, 22 iulie 2008

Fitch Ratings estimeaza ca, in urmatoarele luni, se va mentine tendinta negativa in evaluarea bancilor la nivel global, pe fondul incetinirii cresterii economice, informeaza marti un comunicat al agentiei. In al doilea trimestru al anului, numarul evaluarilor negative acordate bancilor a fost de doua ori mai mare decat cel al evaluarilor pozitive, informeaza Fitch, precizand ca tendinta negativa inregistrata in trimestrele anterioare s-a intensificat.

In raportul trimestrial "Global Bank Rating Trends", Fitch arata ca numarul perspectivelor pozitive acordate bancilor a coborat constant in ultimele 15 luni comparativ cu numarul perspectivelor negative. La sfarsitul lunii iunie 2008, numarul perspectivelor negative l-a depasit pe cel al perspectivelor pozitive.

Cu toate ca riscurile privind lichitatea sistemului bancar, in perioada imediat urmatoare, au fost partial diminuate datorita masurilor luate de bancile centrale, ingrijorarile privind amplitudinea pe care o va avea impactul pietei creditului asupra economiilor din tarile dezvoltate s-au intensificat in al doilea trimestru, mai noteaza Fitch.

"Bancile de pe pietele dezvoltate se confrunta acum cu perspectiva cresterii costurilor de creditare in conditiile unor costuri tot mai mari ale finantarii", a spus Gerry Rawcliffe, Managing Director in cadrul Grupului Fitch.

In al doilea trimestru al anului 2008, au fost 69 de evaluari negative fata de numai 31 de evaluari pozitive.
Desi, pe pietele emergente, evaluarile pozitive au fost mai numeroase decat cele negative, pe pietele dezvoltate, evaluarile negative au fost semnificativ mai multe. Coborarea rating-ului a fost predominanta in Europa. In ciuda tendintei negative, in jur de 80% dintre bancile evaluate de Fitch isi mentin perspectiva stabila.


Din acest comentariu nu văd nimic apocaliptic, văd doar o viitoare criză economică la nivel mondial care este cunoscută de foarte mult timp. Poate că discursul domniei sale Dan Voiculescu este al unui om care are mai mult "input" decât aş putea avea eu, în acest moment mi se pare foarte mult exagerat şi menit să construiască un pic de panică. Eu cred că situaţia este mult mai gravă de atât şi că panica ar trebui să ducă spre "stază socială", dar că politica nu mai priveşte spre altceva decât alegerile din toamnă, pentru restul mimează o stare de aporie.

Niciun comentariu: