marți, august 12, 2008

Traian Băsescu şi Mircea Geoană, meciul unei întâlniri


Cea mai completă informaţie despre acest "eveniment" este un transcript preluat de pe www.monitoring.ro după Realitatea TV, Ora: 11:31.

Traian Băsescu: ...după cum aţi văzut în invitaţie, scopul invitaţiei pe care v-am făcut-o pentru astăzi este legat strict de raportul CE pentru justiţie. Plecând de la premiza că doresc să vă propun ca în următoarele 12 luni România să iasă de sub monitorizare, cred că era necesar să avem în discuţie dacă ne propunem acest lucru sau nu, şi dacă da, ce avem de făcut. Pentru că se pare că a lipsit ca obiectiv să scăpăm de acest lucru care este relativ umilitor, faptul că există... partea română în proces de monitorizare, dă dreptul oricărei entităţi a UE să facă comentarii care nu ne plac, aprecieri care nu ne plac la adresa oricărei instituţii.

Comentariul meu: Dorinţa de a înscrie societatea românească pe calea unei reforme profunde nu pare a fi un obiectiv pentru politica românească. Singura lor problemă pare a fi ceea ce spun oficialii UE despre munca politică. O cosmetizare a realităţii pare "calea cea mai bună" pentru a păcăli UE că totul e bine.

Acesta este motivul convocării, motivul invitării dumneavoastră la o discuţie pentru că apreciez că trebuie să şi comunicăm public acest lucru, dacă România îşi propune sau nu să iasă de sub monitorizare în luna iulie 2009. În cazul în care ne propunem acest lucru avem de îndeplinit nişte obiective la care ne-am angajat, pentru că avem 4 bench-makr-uri foarte clare, cel pe corupţia la nivel înalt, cel pe corupţia în administraţie, transparenţa CSM-ului şi funcţionarea, sau dacă opţiunea partidelor politice este să rămânem sub monitorizare o perioadă mai mare de încă 12 luni, de asemenea trebuie să ştim exact cum stăm. Acesta este lucrul cu care am dorit să încep şi după... o să vă rog să îmi permiteţi să mai iau încă o dată. Vă rog domnule preşedinte Geoană.

Mircea Geoană: Eu cred că este o temă de interes naţional. Nimeni nu doreşte să fie cetăţean de dragul ... în Europa. Este, în acelaşi timp, considerăm că principala hibă a realităţii actuale din România este politizarea excesivă a actului de justiţie şi a luptei împotriva corupţiei. Faptul că am ajuns la aproape 2 ani de când suntem membri ai UE să fim în continuare o ţară cu influenţă redusă şi reputaţie pe măsură în Europa este un lucru care ne preocupă pe toţi. ... precedent şi-a închis capitolul de negociere, inclusiv pe justiţie, cu o strategie extrem de clară care cuprinde şi benchmarkurile la care ...referire, dar şi o strategie de eficientizare a actului de justiţie în interesul cetăţeanului. ...domnule preşedinte, cu permisiunea dumneavoastră... ci faptul că justiţia română umileşte cetăţeanul obişnuit. Ani de zile ca să ... justiţia română, ani de zile şi lipse de resurse pentru omul cu resurse modeste ca să poate să îşi facă dreptate în justiţie. Acest lucru este la fel de ... cetăţeanul român ca şi monitorizarea la care suntem supuşi. Deci am venit la această consultare cu dorinţa de a ...pe măsura posibilităţilor, dar fără să ascundem faptul că de 4 ani de zile guvernarea acestei ţări, conducerea acestei ţări este asumate de către cei care sunt la putere. În acelaşi timp aş dori să reamintesc conversaţia noastră precedentă pe acest subiect domnule preşedinte, chiar în acest loc, la invitaţia dumneavoastră, atunci când am vorbit despre ordonanţa DNA, în 2006, când a existat un angajament din partea tuturor formaţiunilor politice şi o garanţie din partea dumneavoastră ca şef al statului că cel târziu până la 1 ianuarie 2007 legea cu privire la numirea procurorilor de către CSM va fi aprobată şi vom avea un sistem în care şi procuratura şi parchetele vor scăpa de sub influenţa politică. Suntem astăzi în 12 august 2008... nu a fost încă realizată. Există o lege care a trecut de Camera Deputaţilor , se află astăzi în faţa Senatului şi nu văd de ce Senatul României ... eu sunt senator, sunt şi alţi colegi...propune ca în următoarele două săptămâni să avem această lege adoptată în Senat pentru a putea să terminăm subiectul cu privire la accesul politicului la actul de justiţie.

Comentariul meu: Iată un principiu interesant. Politica românească îşi recunoaşte falimentul. Pe de o parte există un punct comun în care toată lumea este de acord, pe de altă parte astăzi este taman pe dos fără să fie nimeni vinovat. La ce ne foloseşte această lege care prevede numirea procurorului şef al DNA de către CSM anul viitor când DNA va avea, încă o perioadă lungă, un şef deja validat? Eu chiar mă întreb de ce anumite legi se pierd în Parlamentul României, cine uită de ele, cine le ignoră intenţionat, cine ar putea să le mai şteargă de praf?

Traian Băsescu: Am totuşi o rugăminte la dumneavoastră. Eu am văzut replicile dumneavoastră frecvente, agresive şi uneori necinstite, dar nu-mi spuneţi mie că nu a ieşit legea pentru că nu sunt parlamentar. Şi aveţi cel mai mare grup parlamentar în Parlamentul României. Nu-mi reproşaţi acest lucru. Este responsabilitatea dumneavoastră, vă pierdeţi cu negocieri mărunte.

Comentariul meu: Un punct de vedere în aparenţă corect. Totuşi... cum s-a ajuns astăzi ca noul şef al DNA să fie propus de ministrul Justiţiei? Probabil că o parte din clasa politică prezenţă la acordul din 2006 a uitat... Mă întreb, dacă PSD şi Traian Băsescu ar fi vrut cu adevărat această lege, ea ar fi fost deja votată în 2007 sau destinul demersului legal ar fi fost exact acelaşi?

Mircea Geoană: ..la o discuţie similară în 2006 când atunci ne-am propus cu toţii şi atunci am răspuns aceleiaşi invitaţii cu aceeaşi deschidere şi ne-am propus să eliminăm un subiect sensibil.

Traian Băsescu: De ce nu l-aţi eliminat?

Mircea Geoană: Este o întrebare care trebuie pusă şi altor partide.

Comentariul meu: Vina este disipată spre grupuri mari de oameni ai muncii parlamentare, în consecinţă nu este nimeni vinovat. Din fericire (pentru domniile lor), nici unul din alegători nu ajunge la concluzia, "nu au dat legea, nu-i votez".

Eu mă întreb cum de nu se nelinişteşte opinia publică, cum de nu le spune de la obraz înaltelor feţe din politica de stat... "No, domnilor, ce faceţi domniile voastre acolo este o mare porcărie!". Eu le spun, pe această cale, în mod public:
Domnilor, nu ne credeţi proşti!
Dumneavoastră ce credeţi, suntem sau nu proşti? Poate mă pripesc şi nu-mi văd propria prostie din cauza oglinzii poate prea puţin clară.

5 comentarii:

Unknown spunea...

:(

Anonim spunea...

NU SUNTEM PROSTI!
dar asa cum ai remarcat, chestia asta nu ne foloseste la nimic...:)))


Maxi!:)

Bibliotecaru spunea...

@ Maximmouse
De ce nu vă implicaţi politic, în cazul în care simpatizaţi cu un partid? Astfel aţi putea face ceva.

Anonim spunea...

Vezi !? Bibili(cule), lehamitea romaneasca n-are egal.
Pe de alta parte, romanului, ca sa se implice ii trebuie cultura, bun simt si alte cateva chestii la fel greu de obtinut.
Si ce a facut psd-ul ? Pai a distrus ce mai ramasese din iunvatamantul romanesc in '89. Criminalii stiau ce fac, cand au schimbat si iar schimbat modele de educatie. Totul a fost calculat. Cine a executat planurile ?
Eu sunt absolut convins ca serviciile secrete duc la indeplinire, in Romania cel putin, cele mai criminale planuri.
Probabil ca ti-e frica sa-mi dai dreptate, nu ma mira.
Dar, chiar daca nu-mi spui la ce concluzie ai ajuns, mai gandeste un pic (mai mult decat ai facut-o pana acum ) la ce tocmai am terminat de spus (scris )
Sa auzim numai de bine.

Bibliotecaru spunea...

"lehamitea romaneasca n-are egal". Habar nu am, se poate să fie aşa, nu ştiu nimic despre lehamitea celorlalţi.

"Pai a distrus ce mai ramasese din iunvatamantul romanesc in '89". Aprob şi adaug, toţi miniştrii educaţiei de până acum au "stricat" învăţământul românesc. Ce este cel mai tare de reproşat este instabilitatea şi calitatea slabă a învăţământului particular. Trebuie să spun că nu înţeleg ce treabă are învăţământul cu ceea ce discutam... dar dacă tot am atins subiectul trebuie să spun că ministrul învăţământului care m-a enervat cel mai mult a fost domnul Marga, cel care mi s-a părut cel mai competent a fost doamna Andronescu. O părere personală nu foarte documentată.

"Eu sunt absolut convins ca serviciile secrete duc la indeplinire, in Romania cel putin, cele mai criminale planuri." Eu sunt absolut convins că Serviciile Secrete nu fac nici măcar jumătate din ceea ce cred eu că fac. Dar şi senzaţia de omnipotenţă este o tehnică de manipulare. Eu nu aş folosi chiar termenul criminal.

"Probabil ca ti-e frica sa-mi dai dreptate, nu ma mira." De cine şi de ce să-mi fie frică, nu înţeleg?

"Dar, chiar daca nu-mi spui la ce concluzie ai ajuns, mai gandeste un pic (mai mult decat ai facut-o pana acum ) la ce tocmai am terminat de spus (scris )" Păi din ce este mai sus nu e nimic nou sau spectaculos. La ce să mă gândesc? La ce conluzie ar trebui să ajung?

"Sa auzim numai de bine." Mulţumesc la fel.