vineri, august 01, 2008

Volumul "Aliatul uitat al lui Hitler" de Dennis Deletant, publicat de Humanitas



Volumul
Volumul "Aliatul uitat al lui Hitler. Ion Antonescu şi regimul său (1940-1944)" de Dennis Deletant, un studiu care încearcă să restituie adevăratul profil istoric mareşalului Ion Antonescu, se numără printre noutăţile editurii Humanitas.

Cartea, care a apărut în seria "Istorie" a editurii, prezintă "perspectiva unui cercetător, străin de pasiunile iscate în România (...) de un moment istoric nedigerat".

Volumul despre Antonescu, "mareşalul demonizat atât de legionari, cât şi de regimul stalinist, recuperat de comunismul naţionalist al lui Nicolae Ceauşescu", este tradus în limba română de Delia Răzdolescu.

Cartea a apărut în limba engleză în 2006, la editura Palgrave Macmillan, şi este primul studiu complet despre regimul Antonescu publicat în această limbă.

Dennis Deletant este profesor de Studii româneşti la Şcoala de Studii Slavonice şi Est-Europene din cadrul University College, din Londra, şi la Universitatea din Amsterdam.

Deletant este interesat în special de istoria modernă şi contemporană a României, fiind autor al unor volume precum "Ceauşescu and the Securitate: Coercion and Dissent in Romania, 1965-89" (Londra: Hurst; New York: M.E. Sharpe, 1996) şi "Communist Terror in Romania: Gheorghiu-Dej and the Police State, 1948-1965" (Londra: Hurst; New York: St Martin’s Press, 1999).

Între 2000 şi 2001 a obţinut o bursă la Centrul pentru Studii avansate asupra Holocaustului, la Muzeul Memorial al Holocaustului din Statele Unite.

În 2002, a fost numit cercetător în cadrul Proiectului Internaţional de Istorie a Războiului Rece.

Niciun comentariu: