miercuri, august 13, 2008

Vorbele goale, politică de stat


Aseară s-a încheiat şedinţa CSAT
Şedinţa CSAT s-a încheiat (Imagine: Mediafax Foto)
Reuniunea convocată de şeful statului a durat aproape două ore. Administraţia prezidenţială nu a anunţat care sunt temele şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării de marţi după-amiază.

Precedenta şedinţă a CSAT a avut loc sâmbătă seară, urmare a situaţiei din Osetia de Sud.

Preşedinţia a anunţat, sâmbătă spre duminică noaptea, după şedinţa CSAT, că România reafirmă necesitatea respectării suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale Georgiei şi că s-a decis ca instituţiile să fie pregătite pentru evacuarea cetăţenilor români din Georgia, dacă situaţia va impune acest lucru.

Administraţia prezidenţială menţiona că evoluţia conflictelor îngheţate din zona Caucazului şi a bazinului Mării Negre a constituit o preocupare constantă a politicii externe a României.

"România face un apel la toate părţile să dea dovadă de responsabilitate şi să înceteze imediat ostilităţile, în vederea creării de condiţii pentru negocieri care să garanteze pacea şi stabilitatea în regiune", preciza Preşedinţia.

CSAT a mai decis, la reuniunea de sâmbătă seară, ca instituţiile abilitate să fie pregătite pentru evacuarea cetăţenilor români din Georgia, dacă situaţia va impune acest lucru.

COMUNICAT DE PRESÃ
(12 august 2008)

Şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării

Astăzi, 12 august a.c., a avut loc, la Palatul Cotroceni, şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, condusă de preşedintele României, Traian Băsescu, pe tema situaţiei din Caucazul de Sud.

La reuniune au participat primul-ministru, Călin Popescu Tăriceanu, ministrul internelor şi reformei administrative, Cristian David, ministrul afacerilor externe, Lazăr Comănescu, ministrul economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian, ministrul apărării, Teodor Meleşcanu, ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu, directorul SRI, George Cristian Maior, directorul SIE, Mihai Răzvan Ungureanu, şeful Statului Major General, amiral dr. Gheorghe Marin, consilierul prezidenţial pentru securitate naţională, Mihai Stănişoară, consilierul prezidenţial pentru relaţii internaţionale, Anca Ilinoiu, secretarul CSAT, general Ion Oprişor, purtătorul de cuvânt al preşedintelui României, Valeriu Turcan şi directorul Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării, general maior Francisc Radici.

În cadrul şedinţei au fost analizate ultimele evoluţii ale conflictului din Caucazul de Sud, în special situaţia umanitară din zonă.

În acest context, CSAT a hotărât trimiterea de ajutoare umanitare la Tbilisi, în special medicamente şi produse sanitare, în urma solicitării adresate de partea georgiană.

În acelaşi timp, România îşi exprimă preocuparea faţă de situaţia de securitate din regiune şi reafirmă necesitatea respectării suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale Georgiei.

România se va alătura eforturilor Uniunii Europene şi NATO, contribuind cu propria sa expertiză la promovarea unei soluţii negociate, care să aducă stabilitatea în Caucazul de Sud.


(Galeria Foto - Autor Sorin Lupsa)

Aşa este foarte bine, oferiţi-le apeluri şi preocupări şi expertize, eventual şi nişte aspirine. Sunt convins că cei aflaţi în conflict vă vor mulţumi pentru cuvintele calde şi pornite din inimă. Un pic mai teatral... repetaţi...cu emfază... SĂ FIE PAAAACEEEE! Priviţi fraţilor acest porumbel alb, simbol al libertăţii...

The image “http://www.posteremag.ro/imagini/187-porumbelul%20pacii.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.
Probabil porumbelul este pe fond negru pentru că este în doliu.

Eu credeam că ajutorul pe care România îl propune zonei de conflict este un spital mobil, sau mai multe, cum ne permitem, însoţit de doctori militari şi SMURD, care să deservească atât georgienii cât şi ruşii. Eu credeam că România va înlesni negocierea unei soluţii diplomatice, credeam că CSAT va găsi soluţii şi nu se va limita la simple cuvinte standard pentru care nu era nevoie de atâta întrunire CSAT.

3 comentarii:

Anonim spunea...

"Noi" occidentul "civilizat" ne-am facut de mandra comedie in episodul Georgia... "Distractia si nota de plata" doar de acum urmeaza...

http://sorinplaton.wordpress.com/2008/08/13/occidentul-de-comedie/

Cu stima,

SorinP.

N. Raducanu spunea...

Consider ca hotararea CSAT este inteleapta. Este bine ca preseintele Basescu, asistat de primul ministru si de alti experti au evitat orice manifestare impulsiva la care imping tot soiul de organizatii asa zis neguvernamentale. Romania este prea aproape de acest punct fierbinte al globului pentru a se comporta necugetat, animata de spirit de revansa, asa cum fac presedintii Poloniei si tarilor baltice. Sa ne orientam si in continuare dupa comportamentul Germanie si Frantei in relatiile lor cu Rusia si sa nu ramanem, ca inca prea multi, cu creerele congelate in mentalitatea razboiului rece.

Bibliotecaru spunea...

Tocmai asta spun şi eu. Ar fi trebuit să aşteptăm să se exprime Bush, UE, şi pe urmă să ne aliniem, eventual dând o nuanţă aparte intervenţiei noastre, care să nu ne implice în nici un fel militar, dar care să fie un gest de echidistanţă. Poziţia noastră este foarte ingrată, pentru că oricum ai face următoarea mutare este greşit. Cel mai bine este să demonstrezi că-ţi pasă, fără a pronunţa o rezoluţie oficială asupra conflictului.