sâmbătă, iunie 21, 2008

DNA...


21 iunie 2008
Nr. 159/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie efectuează cercetări penale faţă de inculpaţii:
PROCA TRAIAN, agent de poliţie la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculări Vehicule (S.P.C.R.P.C.I.V.) Argeş, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de aderare la un grup infracţional organizat şi luare de mită;
IONIŢĂ VIRGIL, agent de poliţie la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculări Vehicule (S.P.C.R.P.C.I.V.) Argeş, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de aderare la un grup infracţional organizat şi fals intelectual în formă continuată;
CIRIPAN ION, administrator şi director la S.C. CRI-MAR Auto Company SRL, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de aderare la un grup infracţional organizat şi fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată;
Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat că cei trei inculpaţi au aderat la grupul infracţional constituit pe raza judeţului Argeş care, în perioada martie – iunie 2008, a acţionat în scopul obţinerii unor sume de bani pretinse şi primite de la mai multe persoane, pentru ca în schimbul banilor să le faciliteze obţinerea permiselor de conducere de la S.P.C.R.P.C.I.V. Argeş.
Concret, cei trei inculpaţi au întocmit acte falsificate folosite de ceilalţi membrii ai grupului pentru înlesnirea obţinerii frauduloase a permiselor de conducere. In plus, inculpatul Proca Traian, a pretins şi primit, prin intermediul altei persoane, suma de 2000 de euro de la un denunţător, pentru a-i facilita acestuia obţinerea frauduloasă a permisului de conducere valabil pentru mai multe categorii.
Inculpaţilor li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală iar la data 20 iunie 2008, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea inculpaţilor pe o perioadă de 24 de ore. La data de 21 iunie 2008, Curtea de Apel Bucureşti a dispus arestarea celor trei inculpaţi pe o perioadă de 29 de zile.
În aceeaşi cauză, un număr de alţi 17 inculpaţi sunt cercetaţi în stare de arest preventiv de procurorii D.N.A pentru că au înlesnit obţinerea frauduloasă a permiselor de conducere auto, în schimbul unor sume de bani.
Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
În instrumentarea acestei cauze, procurorii DNA au colaborat cu ofiţeri din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie, cu ofiţeri din cadrul D.G.I.P.I. şi cu ofiţeri din cadrul Jandarmeriei Române.

21 iunie 2008
Nr. 159/VIII/3

COMUNICAT

Direcţia Naţională Anticorupţie (D.N.A) îşi exprimă dezaprobarea faţă de împrejurarea că referatul întocmit de procurorii Secţiei de combatere a corupţiei, în data de 24 aprilie 2008, privind anchetele şi lucrările dosarului nr. 114/P/2007, care în acest moment nu are caracter public, a fost postat pe pagina de Internet a Camerei Deputaţilor.
Referatul, împreună cu o copie a întregului dosar, reprezintă documentele în baza cărora D.N.A. a sesizat Camera Deputaţilor pentru a cere urmărirea penală faţă de Adrian Năstase.
Direcţia Naţională Anticorupţie constată că, prin publicarea pe pagina de Internet, Camera Deputaţilor a încălcat caracterul confidenţial al anchetei, în pofida răspunsului primit, la propria solicitare, din partea Consiliului Superior al Magistraturii, în legătură cu o speţă similară. Într-o declaraţie oficială pronunţată la data de 23 aprilie 2008, doamna judecător Lidia Bărbulescu, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii atenţiona Camera Deputaţilor să procedeze la „utilizarea şi gestionarea actelor din dosar cu respectarea caracterului preponderent nepublic al urmăririi penale”.
Direcţia Naţională Anticorupţie subliniază că publicarea unor date privind lucrările dosarului nr.114/P/2007 este de natură să îngreuneze semnificativ ancheta penală desfăşurată în cauză, cu atât mai mult cu cât, dosarul cu care a fost sesizată Camera Deputaţilor nu este cel care s-a aflat pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Niciun comentariu: