sâmbătă, iunie 21, 2008

Dacian Cioloş a cerut ca statele nou integrate în UE să primească aceleaşi subvenţii ca statele vechi


The image “http://www.vinul.ro/dacian_ciolos.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Ministrul român al agriculturii, Dacian Cioloş, precizează la BBC că a cerut, la rândul său, ca statele nou integrate în Uniunea Europeană să primească aceleaşi subvenţii ca statele vechi.

Reporter: Ministrul agriculturii, Dacian Cioloş, spune, la BBC, că România, alături de alte ţări recent integrate în Uniunea Europeană, precum Polonia, Ungaria sau Cehia, au cerut Comisiei Europene să facă în aşa fel încât nivelul plăţilor directe la hectar, de care beneficiază în prezent, să ajungă la valoare asemănătoare cu cel din ţări precum Germania sau Franţa, mai repede decât anul 2015, stabilit iniţial.

Dacian Cioloş: Comisia Europeană a impus ca nivelul subvenţiilor în agricultură a acestor plăţi directe la hectar să crească progresiv de la data aderării în următorii ani după aderare, începându-se de la un nivel de 25% din nivelul mediu al subvenţiilor pe care îl primesc agricultorii din vechile state membre. Noi considerăm că, în momentul de faţă, nivelul competiţiei şi condiţiile concurenţiale atât pe pieţele locale din Europa de Est, cât şi cele din Europa de Vest sunt cam aceleaşi şi că, deci, nu se mai justifică din acest punct de vedere o subvenţie mai redusă pentru o agricultorii din Europa de Est.

The image “http://www.fotomagazin.ro/weblogap/archives/arat-bruma.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Reporter: Ministrul Dacian Cioloş a precizat că, pentru anul 2008, România primeşte de la Uniunea Europeană în jur de 60 de euro pentru hectar, în timp ce Germania, spre exemplu, beneficiază de o subvenţie asemănătoare de 300 de euro. Cu toate acestea, România a avut până acum dificultăţi în a stabili clar suprafeţele ce trebuie subvenţionate, acesta fiind principalul motiv pentru care, spun autorităţile, nici subvenţiile alocate pentru anul trecut nu s-au plătit mai repede. Ministrul Dacian Cioloş spune însă că în prezent subvenţiile pentru anul trecut au ajuns la peste un milion din cei 1 milion şi 200 mii de fermieri care aveau acest drept. O altă problemă privind plăţile directe la hectare era că, până acum o lună, cererile depuse pentru subvenţiile alocate pe anul acesta nu acopereau nici jumătate din cei aproape nouă milioane de hectare pentru care se pot primi bani de la Uniunea Europeană. România ar risca, aşadar, să piardă o parte din banii europeni. "Între timp, cererile depuse au depăşit chiar suprafaţa subvenţionabilă" - precizează, la BBC, Dacian Cioloş, lucru ce impune reverificarea documentaţiilor. Pentru anul 2008, Uniunea Europeană acordă României peste 500 milioane de euro pentru plăţile directe la hectar.

(Prin Monitoring Media: Radio BBC, Ora: 10:00)

http://www.cugetliber.ro/imagini/medii/a0340694826ab06bae7fe3167683c669.jpghttp://www.cugetliber.ro/imagini/medii/3d3d286a8d153a4a58156d0e02d8570c.jpgThe image “http://www.banknews.ro/poze2/9737.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Niciun comentariu: