sâmbătă, iunie 21, 2008

O explicaţie de am rămas cu gura căscată


Ştiu că au fost forte multe voci care au spus că Tratatul de la Lisabona este cam neplăcut pentru noi şi că exista şi ceva mai puţine voci care spuneau că ne-am cam grăbit cu semnarea lui. Iată că există alţi ziarişti care consideră că dacă nu se ratifică Tratatul de la Lisabona, situaţia României se schimbă dramatic. Păreri împărţite, câte capete de analist, atâtea păreri. Pe acest fond a venit replica lui Traian Băsescu cu minima inteligenţă. Iată însă că cineva a găsit o explicaţie fantastică.

Victor Roncea: De ce a avut Băsescu dreptate în dialogul cu ziarista RFI

"La încheierea declaraţiilor de presă de după Summit-ul UE, corespondenta permanentă a Radio France Internaţional la Bruxelles, Mihaela Gherghisan, i-a adresat preşedintelui României, Traian Băsescu, care tocmai pleca, o întrebare, a cărui răspuns a creat noi valuri. Despre ce este vorba şi cine are dreptate?

Intrebarea ziaristei RFI: Domnule presedinte, ati fi gata sa renuntati la un comisar european daca Uniunea continua in baza Tratatului de la Nisa? Sau ce argumente s-ar putea gasi pentru ca sa nu fie o rotatie numai a tarilor mici, asa cum zice Nisa?

Raspunsul presedintelui Romaniei (ingaduitor si chiar mangaindu-o): Doamna, va rog, si intrebarile trebuie sa probeze un minim de inteligenta.

In primul moment, ca orice ziarist, m-am revoltat ca ne este facuta o colega proasta si m-am enervat ca Basescu isi strica din nou relatia cu presa dintr-o vorba aruncata-n mers (vezi cazul "gaozarul"). Dar in al doilea moment mi-am dat seama ca Basescu ar putea avea dreptate. De ce? Prin Tratatul de la Lisabona, care tocmai a fost demolat de Irlanda (bravo ei!, vox populi!) , s-ar fi prevazut, din 2014, reducerea numarului de comisari la doua treimi, respectiv de la 27 la 18. Exista si acum, in baza Nisei, o discutie despre reducerea posturilor de ministri/comisari. Dar fara posibilitatea aplicatiei practice. Ca atare, in cazul in care UE va continua in baza Tratatului de la Nisa, dupa cum a intrebat ziarista RFI, Romania, logic, nu pierde nimic, pentru ca ar perpetua situatia prezenta, respectiv 27 de comisari. Ecco!

E drept, si Basescu ar trebui sa fie mai gentil cu fatucele noastre ... Poate era si ea emotionata si a amestecat Tratatele. Basescu ar trebui barem sa-i dea un telefon..."


Atunci când astfel de analize pe text din Tratatele ratificate de România vor fi susţinute cu lejeritate de ziarişti, ţara noastră va fi un organism de temut în toată lumea. Vă las pe dumneavoastră să hotărâţi dacă Traian Băsescu a spus acea replică urmând gândul domnului Roncea. Eu nu neg că domnul preşedinte ar fi putut să se fi gândit în acel moment la asemenea schemă a numărului de comisari, dar să aibă pretenţia să o facă şi un jurnalist mi se pare deja o aventură. Nu pentru că ziariştii nu ar fi capabili să facă astfel de scheme logice, dimpotrivă, sunt mulţi ziarişti mai deştepţi decât vârfurile politicii din România, ci pentru că ziaristul trebuie în permanenţă să intuiască că un preşedinte cunoaşte şi lucruri care nu sunt date publicităţii, şi atunci "părerea" preşedintelui este esenţială. Dacă într-adevăr acesta este motivul răspunsului prezidenţial, atunci este o situaţie agravantă.

6 comentarii:

Anonim spunea...

Observatiile tale sunt corecte si, inca o data spun, faptul ca postezi exact informatia pura, ne e de mare folos. Fiindca nici un ziarist nu poate stii in amanunt continutul unor legi, ordonante, tratate, decizii etc. Desigur, cand nu le stie, nu le-a consultat, e mai bine sa se abtina de la opinie. Dar, in cazul acestei ziariste, cred ca stia despre ce e vorba. Doar ca a zis "Nisa" in loc de "Lisabona". Cel putin asa am inteles eu, si cred ca si presedintele a sesizat la fel. Doar ca a vrut sa-i arda una!
Tie iti multumesc pentru ca mi-ai atras atentia, atlfel acel "NU" ramanea acolo si sensul era altul. Mai aproape de prosti, nu? Hihihihi...

Anonim spunea...

Cred ca am mai spus presedintele s-a razbunat pe toate stupiditatile , suficientele si lautarismul, din pacate al majoritatii ziaristilor, moderatorilor si celorlalti oameni de presa scrisa sau vorbita, dar mai ales vorbita, ca vorba aceea, verba volant...
Ca ar fi fost mai diplomatic si in interesul lui sa se abtina, asta este o alta chestiune, dar pe mine ma unge la suflet cand cineva si foarte bagat in seama, spune lucruri pe care si eu le-as semna cu doua mainile...

Bibliotecaru spunea...

Nu pot totuşi să înţeleg unde a dispărut acea demnitate a funcţiei. Unde sunt ziariştii care îşi trăiau meseria cu graţie şi eleganţă, unde sunt demnitarii care veneau îmbrăcaţi în redingotă şi papion la muncă din respect pentru instituţia pe care o slujeau. Pe mine mă dezamăgesc laturile umane ale personajelor. Până şi personajele caragialeşti aveau un fel de demnitate. Domn Nae Caţavencu spune despre prefectul judeţului Fănică că e un bampir şi suge sângele poporului, dar o spunea cu talent, fără să aducă o jignire, iar Conu' Fănică repeta apelativul "canalie" numai la nervi.

Anonim spunea...

Talentul era la conu Iancu.

Anonim spunea...

@ simona,
la acest nivel un/o "ziarist/a" nu-si poate permite gogomanii ... si bine a facut Presedintele ca nu sa lasat antrenat intr-o disputa penibila. Unde mai pui ca unul dintre coraportorii Parlamentului European in redactarea viitorului Tratat de la Lisabona a fost Adrian Severin... imi amintesc ca nu au fost putine criticile ... in Romania si nu numai. Mihaela Gherghisan nu are nici o scuza fiin pur si simplu nepreparata.

Bibliotecaru spunea...

Stimat Anonim,
Nu uitaţi un lucru important, preşedintele cunoaşte multe lucruri care nu sunt la îndemâna presei. Dacă informaţia acordată presei ar fi completă, nici nu ar trebui întrebat preşedintele nimic. Informaţia fiind însă cenzurată de instituţia Secret de Stat, percepţia preşedintelui asupra unei problemă devine esenţială. De exemplu, întrebarea putea să ducă de fapt cu gândul la capacitatea preşedintelui/României de a negocia un comisar pentru România. Vechiul Tratat vorbeşte de 18 comisari şi nu de 24, dar cum România are astăzi drepturi egale cu celelalte state, de ce nu un post din cele 18 pentru România? Preşedintele ar putea avea asemenea "tupeu", ar putea exista o asemenea portiţă. Ori poate că i s-a propus o compensaţie pentru faptul că "pierdem" un post. Nu ai cum să cunoşti astfel de lucruri pentru că nu se spun.
Eu sunt însă absolut convins că Traian Băsescu s-a enervat că i s-a adresat în acel moment o întrebare deşi tocmai spusese că întrebările se pun în avion şi s-a făcut, din ţânţar, armăsar.