sâmbătă, iunie 21, 2008

Nicolăescu: În PNL nu s-a discutat ideea unui viceprimar liberal al Bucureştiului



Nicolăescu: În PNL nu s-a discutat ideea unui viceprimar liberal al Bucureştiului (Imagine: Mediafax Foto)
Vicepreşedintele PNL Eugen Nicolăescu a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, că Sorin Oprescu este "un bun om politic" pentru că a sugerat ca un viceprimar al Bucureştiului să fie liberal, dar că în PNL nu s-a discutat o astfel de idee.

"Cred că primarul Sorin Oprescu a fost un bun om politic când a făcut asemenea afirmaţie. A vrut să vadă cum merg apele. În PNL nu s-a discutat aşa ceva", a spus Nicolăescu.

El a adăugat că, dimpotrivă, în PNL au fost opinii ce "păreau să semene a consens" că partidul "n-ar trebui să intre în guvernarea locală a Bucureştiului şi ar trebui să rămână în opoziţie".

În acest context, Nicolăescu a precizat că aceste opinii nu s-au supus dezbaterii şi votului în partid, aşa că rămân doar în stadiul de "părere şi nimic mai mult".

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, şi-a început, vineri, activitatea la Primăria Capitalei, unde a avut o discuţie cu fostul primar Adriean Videanu, care îl aştepta pentru predarea biroului.

"I-am sugerat lui Adriean Videanu că poate ar fi mai corect ca al doilea viceprimar să fie din zona liberală. Aşa e mai corect, având în vedere că aşa au dorit cetăţenii", a declarat Sorin Oprescu. El a precizat că Adriean Videanu i-a promis că va prezenta propunerea în discuţiile de la PDL.

Fostul primar al Capitalei, Adriean Videanu, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că a "luat act" de opinia lui Sorin Oprescu referitoare la un viceprimar PNL, dar că nu i-a promis actualului edil că va propune acest lucru în forurile partidului.

"I-am spus lui Sorin Oprescu doar că am luat act de punctul său de vedere, referitor la un viceprimar aparţinând PNL, dar nu că voi propune acest lucru în partid. Deci, doar am luat act de punctul lui de vedere", a precizat Videanu.

Ulterior, Videanu a declarat, într-o conferinţă de presă, că formaţiunea democrat-liberală îşi menţine alianţa cu PNG pentru constituirea majorităţii în CGMB şi va susţine alegerea celor doi viceprimari de la PDL şi PNG.

Preşedintele PNL Bucureşti, Ludovic Orban, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că este posibil ca Sorin Oprescu să se simtă mai confortabil cu un viceprimar liberal, menţionând că nu respinge ideea acestuia, dar că trebuie purtate discuţii mai profunde cu primarul şi cu partidele din CGMB.

Preşedintele PNL, premierul Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, luni, la finalul BPC, că nu va solicita PNL Bucureşti să intre "într-o combinaţie politică" la Consiliul General, menţionând că PNL nu poate să pretindă să facă parte dintr-o majoritate, având în vedere scorul slab obţinut la alegeri.

Noul CGMB are în componenţă 55 de consilieri, din care 24 de la PDL, 16 de la PSD, opt de la PNL, patru de la PNG şi trei de la PRM.

PDL şi PNG, care împreună au 28 de consilieri, au anunţat deja că au ajuns la un acord pentru formarea majorităţii în CGMB şi pentru desemnarea celor doi viceprimari - unul de la PDL, iar celălalt de la PNG.

Din câte ştiam eu, viceprimarii se aleg indirect de către consiliile locale, adică vor vota PD-L - 24 consilieri, PSD - 16 consilieri, PNL - 8 consilieri, PNG-CD - 4 consilieri şi PRM 3 consilieri. Total 55 consilieri, majoritate simplă 28 consilieri, adică 24 pedelişti + 4 penegecedişti. PD-L a anunţat că va numi un viceprimar de la ei şi un viceprimar de la PNG. Sorin Oprescu vrea un viceprimar liberal împotriva celor de la PNG.

Pe lângă un viceprimar liberal, Sorin Oprescu are deja o echipă de consilieri. Identitatea lor am aflat-o din România Liberă:

Consilierii lui Oprescu, sapte avocati si afaceristi
Actualitate - Consilierii lui Oprescu, sapte avocati si afaceristi


Consilierii au sosit ieri la Primaria Capitalei
Cristina Boiangiu
Sambata, 21 Iunie 2008

Ieri a fost prima zi de munca a lui Sorin Oprescu la Primaria Capitalei, unde a venit insotit de sapte consilieri personali. Acestia se vor ocupa de intocmirea de rapoarte cu activitatile directiilor din primarie.

Documentul final, "Starea Bucurestiului", va fi prezentat de Oprescu la sfarsitul lunii iulie. Consilierii personali ai primarului, prezentati ieri, sunt figuri mai putin cunoscute pe scena politica. Traian Radu Negrei (57 de ani), decanul de varsta, l-a mai consiliat pe presedintele Emil Constantinescu si
a fost asociat intr-o firma cu fostul sef al SPP Nicu Anghel, ex-coleg al colonelului Gh. Trutulescu, implicat in scandalul "Tigareta 2". Printre consilieri, se regasesc si doi avocati care l-au ajutat pe Oprescu: Mihai Adrian Stanescu – in scandalul plagiatului – si fiul lui Antonie Iorgovan, George, care l-a aparat in cazul semnaturilor false. Victor Florin Dumitriu, seful de campanie al noului primar, a fost vicepresedinte AVAS si secretar de stat la FPS. Cornel George Comsa i-a consiliat pe Principele Radu si Regele Mihai, iar Adrian Thiess vine din tabara PD-L-ului si i-a fost consilier personal fostului presedinte Ion Iliescu.

Oprescu si-a adus si o specialista in comunicare – Rosemarie Gudrun Isis Olanescu –, care a fost consilier al ministrului Educatiei in 2003. La venirea la primarie, Oprescu a fost insotit de Marie-Jean Ion, ziarista rapita in Irak, care acum detine o firma de PR si s-a ocupat de campania lui Oprescu.

Nicolăescu: Orban ar trebui să-şi depună mandatul de la şefia PNL Bucureşti
Nicolăescu: Orban ar trebui să-şi depună mandatul de la şefia PNL Bucureşti (Imagine: Mediafax Foto)
Liderul PNL Mureş, Eugen Nicolăescu, a declarat, sâmbătă, că este de părere că Ludovic Orban ar trebui să-şi depună mandatul din fruntea organizaţiei PNL Bucureşti.

"E vorba de respectarea hotărârilor partidului, nimic altceva. Eu cred că trebuie să-şi depună mandatul, aşa e corect din punctul de vedere al hotărârilor partidului", a spus Nicolăescu.

El a susţinut că presupusa dispută dintre Orban şi şeful partidului, premierul Călin Popescu Tăriceanu, nu este reală, pentru că nu are temei.

"Temeiul e Statutul partidului", a spus Nicolăescu, adăugând că, dacă cineva doreşte să interpreteze altfel Statutul, este problema sa, însă el înţelege să se încadreze în prevederile acestuia, pentru că nu-şi permite să dea exemplu populaţiei şi electoratului că PNL nu respectă propriile hotărâri.

Întrebat dacă Orban ar trebui să plece şi din funcţia de ministru, liderul liberal a spus că "nu are nicio legătură funcţia administrativă cu cea politică", arătând că funcţia de preşedinte de organizaţie este aleasă, iar cea de ministru este de management şi cade în sarcina premierului şi a Parlamentului, la învestire.

Nicolăescu a afirmat că singura în măsură să hotărască dacă se va nuanţa sau nu decizia de demitere a lui Orban din fruntea PNL Bucureşti, pentru că filiala nu a realizat un scor de minimum 15% la locale, este Delegaţia Permanentă de la nivel naţional, care se va întruni duminică.

"Dacă în Delegaţia Permanentă se va veni cu suficient de multe argumente, cu suficiente dovezi că acolo ar trebui ca lucrurile să fie privite altfel ca la nivelul întregii ţări, este posibil să fie discutate şi nuanţată decizia. Este posibil", a spus Nicolăescu, adăugând că îi este greu să anticipeze ce vor face ceilalţi lideri judeţeni ai PNL la Delegaţia Permanentă.

Totuşi, el a adăugat că, din câte ştie, se doreşte ca Delegaţia Permanentă să ia "măsuri constructive" şi să "dea posibilitatea partidului să meargă mai departe pe trendul ascendent pe care l-a luat după alegerile locale".

Liberalii se vor reuni, duminică, în Delegaţia Permanentă, pentru a analiza rezultatele obţinute de organizaţiile PNL, vor lua act de dizolvarea conducerilor filialelor cu rezultate slabe, printre care şi PNL Bucureşti, şi vor începe discuţiile privind pregătirea alegerilor parlamentare.

Astfel, conducerile filialelor cu rezultate slabe - Dâmboviţa, Neamţ, Suceava, Sibiu, Arad, Timiş şi Bucureşti - sectoarele 2, 3, 4 şi 5 vor fi dizolvate automat, în şedinţa Delegaţiei Permanente, urmând ca validarea unor noi conduceri fie interimare, fie definitive să fie făcute în şedinţa care va urma Delegaţiei.

Măsura demiterii automate a liderilor celor şapte organizaţii PNL a fost anunţată de preşedintele partidului, premierul Călin Popescu Tăriceanu, în prima şedinţă a BPC de după alegeri, desfăşurată luni, când aceasta a declarat că liderii filialelor care au obţinut sub 15% la votul politic pentru CJ, dar nu numai, sunt aşteptaţi "să-şi depună mandatul" la reuniunea Delegaţiei Permanente de duminică.

De altfel, Orban l-a informat pe liderul PNL că nu demisionează şi în şedinţa BPC, când, potrivit unor surse liberale, i-ar fi spus că el "nu este preşedintele de la Hunedoara sau Covasna" şi că nu poate demisiona pentru că nu se simte responsabil pentru scorul obţinut de PNL în Bucureşti.

Niciun comentariu: