miercuri, august 13, 2008

Isler Béguin: „UE este un partener important în instaurarea păcii în Georgia"


Conflictul din Georgia © EPA/Belga

Conflictul din Georgia

Uniunea Europeană a participat la negocierile pentru instaurarea păcii între Georgia şi Rusia şi trebuie să se „asigure că soluţiile vor fi puse în aplicare", a declarat Marie Anne Isler Béguin, preşedinta delegaţiei Parlamentului European pentru relaţiile cu parlamentele republicilor din Caucazul de Sud.

Doamna Béguin, care a fost trimisă în Georgia de către preşedintele PE, Hans-Gert Pöttering, a luat parte la negocierile UE pentru pace, alături de alţi reprezentanţi ai Uniunii Europene. „UE este acum un partener important în instaurarea păcii în Georgia", a declarat dânsa, accentuând importanţa „internaţionalizării" procesului de pace dintre Georgia şi Rusia la nivelul Uniunii Europene şi al Naţiunilor Unite. Doamna Béguin a vorbit totodată despre „nevoia dialogului pentru a putea obţine o soluţie politică".

Din punctul său de vedere, cel mai important element în planul pentru stabilirea păcii este „încetarea imediată a focului şi a violenţelor". Doamna Béguin a cerut Rusiei să „respecte acordul şi să îşi retragă trupele", menţionând totodată că planul respectă în totalitate suveranitatea şi integritatea teritorială a Georgiei.

Ce aşteaptă Georgia de la UE?

Planul pentru instaurarea păcii prevede de asemenea crearea unor coridoare umanitare pentru ajutorarea celor afectaţi de conflict.

Doamna Béguin este de părere că „cel mai important pas acum este să ajutăm victimele acestui conflict şi pe cei aproape 100,000 refugiaţi care şi-au părăsit locuinţele". Dânsa a continuat spunând că misiunea sa aici este să afle cum poate UE să ajute oamenii din Georgia.

Comisiile PE vor dezbate situaţia pe 20 august

Jacek Saryusz-Wolski, Preşedintele Comisiei pentru afaceri externe şi Karl Von Wogau, preşedintele Subcomisiei pentru securitate şi apărare, cer încetarea violenţelor din Georgia şi trimiterea unei delegaţii pentru menţinerea păcii în această regiune.

Miercuri, 20 august, cele două Comisii împreună Delegaţia pentru relaţiile cu Caucazul de Sud, vor susţine o sesiune extraordinară pentru a dezbate situaţia din această regiune. (http://www.europarl.europa.eu)

Un comentariu:

Anonim spunea...

He , he!:)


Maxi!:)