joi, august 14, 2008

Londra, destinaţia principală a iubitorilor de literatură




Londra, destinaţia principală a iubitorilor de literatură
Londra a fost desemnată drept principala destinaţie a călătorilor britanici pasionaţi de literatură, devansând oraşe precum Paris, New York şi Roma, într-un top realizat de un site dedicat turiştilor.

Londra, unde s-au născut scriitori precum John Keats şi John Donne şi care este locul în care se desfăşoară acţiunea unui număr foarte mare de romane, a fost descrisă drept "căminul literaturii, unde am petrecut atât de mult timp învăţând şi iubind".

Pe locul al doilea în clasament s-a situat Stratford-upon-Avon, regiune din Warwickshire unde s-a născut William Shakespeare şi locul unde se află Royal Shakespeare Company.

Următoarea poziţie în top revine oraşului Edinburgh, graţie amestecului de scriitori din trecut şi contemporani.

Edinburgh a fost căminul creatorului celebrului detectiv Sherlock Holmes, Sir Arthur Conan Doyle, al lui Robert Louis Stevenson, cel care a scris "Treasure Island/ Insula Comorii", şi al lui Sir Walter Scott, autorul romanului "Ivanhoe".

Autorii Ian Rankin, Alexander McCall Smith şi J.K. Rowling, creatoarea lui Harry Potter, sunt, de asemenea, din Edinburgh.

Potrivit site-ului TripAdvisor (www.tripadvisor.co.uk), cele mai atractive destinaţii pentru călătorii britanici care iubesc literatura sunt:

Londra (oraşul lui John Keats),

Stratford-upon-Avon (William Shakespeare),

Edinburgh (Arthur Conan Doyle),

Dublin (James Joyce),

New York (Arthur Miller),

oraşul Concord din statul american Massachusetts (Louisa May Alcott),

Paris (Victor Hugo),

San Francisco (Allen Ginsberg),

Roma (Vergilius)

Sankt Petersburg (Feodor Dostoievski).

2 comentarii:

articlier spunea...

Interesant ca englezilor carora li se recomanda Sankt Petersburg-ul pentru Dostoievski sunt "trimisi" la Moscova doar pentru Kremlin. Spun asta pentru ca undeva in nordul orasului se afla Spitalul Mariinsy unde a fost medic-director tatal scriitorului, unde Fiodor Mihailovici a copilarit si in curtea caruia se afla o statuie absolut dementiala a marelui romancier iar la intrare, in fostul bloc social e un mic muzeu. Ar mai fi si faimosul portret al scriitorului, pictat de Perov si expus la Galeria Tretiakov. Cand am fost eu acolo in zona inca se mai pastrau cateva case traditionale. Acum, din satelit, nu se mai vad. Nici nu e de mirare... In schimb se vad tancurile si avioanele din curtea muzeului Armatei Rosii,de peste drum, o alta destinatie interesanta, cu exponate din colectia Elsei Koch(...)

Bibliotecaru spunea...

Interesant.